Diksiyon Çalışmaları

Diksiyon Çalışmaları

 Diksiyon Çalışmaları
Çeşitli seslendirme kusurları nedeniyle söylenenler yeterince anlaşılamaz ve tekrar edilmek zorunda kalınır. Konuşmacı harfleri doğru telaffuz edemeyebilir veya konuşurken bazı heceleri yutabilir. Harflerin hatalı telaffuz edilmesi karşılıklı konuşmalarda pek dikkat çekmese de topluluk karşısında veya mikrofondan yapılan konuşmalarda derhal dikkat çekerler. Bu tür hatalar konuşmacının anlaşılmamasına ya da yanlış anlaşılmasına yol açarlar.
Ses organlarının genel tembelliğidir ve en çok karşılaşılan durumdur. Bu genel gevşeklik genel bir konuşma sönüklüğüne yol açar.
Bir harfin çıkarılamayarak bir diğeri ile değirilmesidir. Bu durum dilin yeterince eğitilmemesinden, lehçelerin yapısından veya bazı dillerin fazla etkisinde kalmaktan kaynaklanabilir.
Diksiyon eğitiminde konuşma bozukluklarını düzeltmek amacıyla diyafram nefesi kullanma, konuşma hızını ayarlama, vurgulama, tonlama ve boğumlama alıştırmalarının yanı sıra, dil-dudak tembelliği ve anlatım bozukluklarını gidermeye yönelik alıştırmalar yaptırılmaktadır. Etkili konuşmaya yönelik planlı konuşmanın aşamaları; beden dili, imaj, doğaçlama, topluluk karşısında konuşma, bireysel iletişim, yaratıcı konuşma gibi beceriler kazandırılmaktadır.
ARTIKULE ÇALIŞMASI;
ART – ERT –IRT –İRT- ORT- ÖRT- URT – ÜRT
ARK – ERK – IRK – İRK – ORK – ÖRK – URK – ÜRK
ARF – ERF – IRF – İRF – ORF – ÖRF – URF – ÜRF
ARS – ERS – IRS – İRS – ORS – ÖRS – URS – ÜRS
PA – FA – RA – LA – KA DA – CA – ÇA – VA – YA
DRA – DRE – DRI – DRİ – DRO – DRÖ – DRU – DRÜ
HA – HE – HI – Hİ – HEY – HOY – HÖY


Diksiyon
Günümüzde başarı çıtası yüksek insanlara baktığımızda genellikle kendine güvenen, aktarmak istediğini kısa ve öz cümlelerle aktaran, doğru zamanda, doğru yerde iletişim kurabilen insanlar olduklarını gözlemliyoruz. Diksiyon eğitiminde, kelimelerin doğru telaffuzu, vurgulu ve uygun tonda konuşmak, toplum önünde konuşma yapabilmek ve heyecanı kontrol altına almak gibi hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilecek konular üzerinde eğitim veriliyor. Bu eğitimle hızlı konuşan katılımcıların konuşmalarının yavaşlatılması, konuşma sırasında heyecanlananların çeşitli ses-nefes egzersizleri ile heyecanının kontrol altına alınması amaçlanmaktadır. Böylelikle Türkçe’yi daha vurgulu, uygun tonda ve anlaşılır konuşabilmeleri sağlanmaktadır. Bütün bunlara ek olarak, beden dili de iletişim sürecinin önemli bir parçasıdır. Kişi göz kontağı kuramıyor; açık ve samimi bir beden dili ile seslenemiyorsa, içeriği güzel bir konuşma olmasına rağmen, çoğu zaman sözlerle beden dilinin uyuşmadığı durumlarda inandırıcılığını yitirmiş bir konuşma yapmış olur.
Türkçemiz dünyada kulağa en hoş gelen dillerden biridir. Diksiyon insanımızın önemsediği fakat bu konuda kendisini yeterince geliştiremediği bir konudur. Elinizdeki eser güzel ve etkili konuşma konusunda yazılmış olan en pratik eserdir. Sizler bu eseri okudukça bu konuya gönül vermiş olan bizler de Türkçemize karşı olan görevimizi yerine getirdiğimizi düşünerek mutlu olacağız.
İnsan hayatında yaptıkları ve yapacakları ile sınırlandırılmaktadır. Sizde her konuda sınırlarını kendiniz çizmek istiyorsanız, öncelikle hitap dilinizi geliştirmeli ve hayata hitabet sanatını en doğru kullanan bir kişi olarak atılmalısınız. Bu yüzden ne çok konuşmanın ne de az konuşmanın bazen hiçbir şey ifade etmediğini öne sürerlerken, yerinde ve açıklayıcı konuşmanın istenilen her şeyi karşı tarafa aktarabildiğini belirtmektedirler. Bu durumun ise akıcı ve sağlam bir diksiyondan geçtiğini, konuşmanın aslında birçok kişinin farkında olmadığı bir sanat olduğunu öne sürmektedirler.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık