Konuşma Kuralları Nelerdir

Konuşma Kuralları Nelerdir

irçok insan topluluğa karşı konuşmaktan hiç hoşlanmaz. Burada güven problemi ve hakim olma sz konusudur.  çünkü toplum önünde konuşmalar yapmak için gerekli olan en temel kavramlar kendine güven ve topluma sunacağınız konuya olan hakimiyetinizdir. Konuya hakim olmanız ne söyleyeceğinizi bilmeniz sunuma önceden çok iyi yapacağınız hazırlık kürsüye çıktığınızda kendinize olan güveninizi kat kat arttırır ve her şey kendiliğinden gelişir.
Topluma karşı konuşmalar yapmak size olan güvenlerin kitlesini hızla arttırır. Bu hem iş yaşamınızda hem günlük hayatınızda size büyük olumluluklar kazandırır. İş kariyerinizde ilerlemenize önemli etkisi vardır.

İlk olarak ne tür konularda konuşmalar yapabileceğinize karar vermeniz gerekir.  Bu konuda iki seçeneğin üzerinde durmamız gerekir,

1- Konuşmalar için güzel bir başlık bulunmalı. Herkesin belli konuda uzmanlığı vardır. İnsanların aslında uzman olduğu konuları es geçmesi önemli bir sorundur. Hal bu ki bireyin asıl uzmanlık alanında ondan bilgi ve tavsiyeler alabileceği bir çok insan olabilir. Bu durumun sizin mevcut konumunuzla ilgisi pek yoktur. Genç, yaşlı, zengin ya da fakir olabilirsiniz, çalışan ya da işsiz de olabilirsiniz. Uzman olduğunuz alanda yapacağınız konuşmalar birçok insanın ilgisini çeker.
Bir yönetici iseniz, motivasyon ve liderlik üzerine konuşmalar yapabilirsiniz. Ya da şu an işsizseniz mesleğinizle ilgili konuşmalar hazırlayıp çeşitli etkinliklerde topluma konuşabilirsiniz, ilgiler size yönelir ve çok rahat yeni kapılar kendiliğinden açılabilir.

2- Dinleyici kitlesi keşfedilmeli. Konuşmacı arayan pek fazla dernek, çalışma grupları, üniversiteler şirketler vardır. Bu kurum ve kuruluşları takip ederek kendilerine sizin hazırladığınız konuşma içeriğinizi anlatabilirsiniz. Böylece sizi dinleyecek kitleleri ortaya çıkartmış olursunuz.

Güzel konuşma kurallarını kısaca özetlemek istersek:
1. Dinleyiniz.

2. Az konuşunuz. Şu nükte düşündürücüdür:

Bir bilgeye sormuşlar:

- Bir insanın zekâsını nereden anlarsınız?

- Konuşmasından.

- Ya hiç konuşmazsa?

- O kadar akıllı insan yoktur ki.

3. Çok az şaka yapınız.

4. Zarif iltifatlarda bulununuz.

5. Dedikodu yapmayınız.

6. Övünmeyiniz.

7. Muhatabınıza önem veriniz.

8. Kaba ve argo sözlere yer vermeyiniz.

9. Söyleyişe dikkat ediniz.

10. Konuşmanızı yerine, kişisine ve zamanına göre yapınız.

11. İçtenlikten uzaklaşmayınız.

12. Kendinize güveniniz. Rahat olunuz.

13. Sözü gereksiz yere uzatmayınız.

14. Ses, konu ve anlam uyumuna dikkat ediniz.

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık