Hafıza

Hafıza Teknikleri

Hafıza Teknikleri

Beynimizin Kapasitesi Beynimizin bütününü kullandığımızda neler yapabileceğimizi tam olarak bilmesek de, sandığımızdan çok daha fazlasını yapabilecek bir kapasiteye sahip olduğumuzu biliyoruz. Beynimiz inanılmaz bir işlem kapasitesine sahiptir. Dünyaya geldiğimiz andan itibaren yaşadığımız her şey, okuduklarımız, duyduklarımız, gördüklerimiz beynimizde kayıtlıdır. Bir odaya girdiğimizde aslında gördüğümüzü sandığımızdan çok daha fazlasını görür ve kaydederiz. Bir konuşmayı dinlerken, düşündüğümüzden çok daha fazla ayrıntının farkına varırız. Bunu siz de deneyebilirsiniz. Bir mekana girip şöyle bir dolandıktan sonra gözlerinizi kapatın. Orada gördüklerinizi zihninizde canlandırın. O ana kadar gördüğünüzün dahi farkında olmadığınız ayrıntıları yakalayacaksınız. Beynimizi bilinç ve bilinçaltı olmak üzere iki farklı açıdan değerlendirecek olursak; bilincimizin işlem kapasitesi 7 +/- 2 iken yani en az 5, en fazla 9 birimlik bir işlem yaparken, bilinçalt...Devamını Oku »

Unutkanlık Sorunu

Unutkanlık Sorunu

Bütün öğretmenlerle öğrenme özrü olan çocukların anne-babaları, çocuklarının hafızayla ilgili sorunları olduğunu söylerler ve sık sık "Her şeyi unutuyor, ben hatırlatmazsam hiç aklına gelmiyor veya bütün bir hafta boyunca tartışmasını yaptığımız bir şeyden bahsedince, yüzüme bakıyor. Ne konuştuğuma dair en ufak bir ipucu yok aklında..." şeklinde düşüncelerini dile getirip, dert yanarlar. Öyle görülüyor ki, bu tür çocuklar hemen unutuyorlar. Belki hatırlıyorlar, ama olayın tamamını değil. Hafıza, bir insanın aklında tutabildiği birçok şeyden daha fazlasını kapsayan, çok farklı ve karmaşık bir süreçtir. Akılda tutulması gereken şeyi, hatırlama ve hafıza bankanızda depoladığınız bilgiye ulaşma stratejilerini gerektirir. Bazı kişilerin hafızaları ise, mükemmeldir. Yine de birçocuğumuz, hafızamızı etkin ve verimli kullanmayı sağlayacak stratejileri kullanıyoruz. Verilen işin gereklerini ya da bizden istenileni anlama, stratejileri kullanmayı bilme, bu stratejil...Devamını Oku »

Beyin Fırtınası Tekniği

BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ

Amerikalı Edwin Land 1943'te sahilde küçük kızının fotografını çektiği zaman kızı sabırsızlıkla, 'Baba! Niçin resmi hemen şimdi göremiyorum ?' diye sormuştu. Bu soru babayı düşünmeye sevk etti. Düşünmesinin semeresini ise, ona ün kazandıran Polaroid makineyi geliştirerek gördü. Burada küçük kızın, o güne kadar düşünülmemiş veya hayata geçirilememiş bir olay için babasına ilham kaynağı olmuştur. Yeni keşif ve icatlara zemin hazırlayan müessir yollardan biri de beyin fırtınasıdır (Brainstorming). Beyin fırtınasının temel prensibi şudur: Bir problemi çözmekle görevlendirilen bir grubun üyeleri mümkün olduğu kadar kadar çok fikir üretirler. Buradaki problem illâ da bir sıkıntılı durum olmayabilir (Negatif problem) . Olumlu bir problem de olabilir. Meselâ bir şirket, yıl sonunda elde ettiği kârı en verimli bir şekilde nasıl kullanacağını bir beyin fırtınası seansı ile halledebilir. Beyin fırtınası seanslarında üretilen fikirler mantıksız, sıra dışı, çılgınca ve görünüşte imkânsız olabilirle...Devamını Oku »

Mnemonik Hafıza Teknikleri

Mnemonik Hafıza Teknikleri

Dahiler Aslında Dahi Değiller “ Dahilik” toplumsal olarak kapıldığımız bir önyargıdır. Dahilik kavramı; korkularımız ve kendimize karşı i-nançsızlığımız yüzünden ileri sürdüğümüz bir kaçış yolu-dur. Kendi güvensizliğimizden; başkalarına verilmiş olduğuna inandığımız bir armağandır. Hepimiz dünyaya gelirken “Dahilik” kavramının içine koyduğumuz her şeyi yanımızda getiririz. Sahibizdir, kaybedene kadar. Bir çocuğun öğrenme hızını düşünün. Yürümek, konuşmak, yorumlamak gibi o kadar çok şeyi, o kadar kısa sürede öğrenir ki, tam bir dahidir! Bunu yapmalarını sağlayan tek şey; her iki beyni de birlikte ve aynı oranda kullanıyor olmalarıdır. Kabul edin ya da etmeyin; sizde bir zamanlar dahiydiniz. Dahilik dediğiniz şeye sahiptiniz. Tarihteki kaşiflere, mucitlere bir bakın. Dahi oldukları için mi tarihe geçtiler? Yoksa çabaladıkları, araştırdıkları ve öğrendikleri için mi? Eğer bizlerden farklı olsalardı, o zaman bebek Newton’un ilk sö...Devamını Oku »

Etkili Hatırlama Teknikleri

Etkili Hatırlama Teknikleri

Etkili Hatırlama Teknikleri İnsanın aklından dakikada 8,ila 12 arasında düşünce geçtiğini ileri süren David c.Mcclelland’ın tezi göz önüne alındığında ; Hatırlamanın önemi günlük iş hayatımızda apaçık görülür. Yaşanan deneyimler taşıdığı anlam ve önemin hatırlanması hayatın daha az acılı ve daha az hatalı geçmesini sağlar. Hatırlamanın önemli olduğu durumları göz önünde bulundurursak; i-Matematiksel işlemlerde ii-Önemli adreslerde iii-Önemli randevularda iv-Doğum günleri ve yıldönümlerinde v-Gidilmesi gereken yerlerde vi-Verilen talimatları hatırlamada vii-Kişi adları ve yüzleriDevamını Oku »

1 2 3 4 5 6
Yukarı Çık