Amerika Tarihini Değiştiren 4 Suikast & 4 Başkan

Amerika Tarihini Değiştiren 4 Suikast & 4 Başkan

Yapıldıkları dönemden ziyade genel dünya tarihi üzerinde çok büyük etkiler yapmış suikastlere göz atalım.

1-Abraham Lincoln

Abraham Lincoln Amerika Birleşik Devletleri'nin 16. başkanı ve Cumhuriyetçi Parti `nin ilk başkanıdır. Lincoln, 12 Şubat 1809 tarihinde, Thomas Lincoln ile Nancy Lincoln adında iki eğitimsiz çiftçinin ilk çocuğu olarak Kentucky eyaletinde bir kulübede dünyaya geldi.

Doymak bilmeyen okuma isteğiyle kendi kendisini eğitti. Amerikan ve İngiliz tarihiyle ilgili birçok kitap okudu. Lincoln, aynı zamanda bir güreşçi ve ağaç kesme konusunda yetenekliydi. 1,93 m boya sahipti ve yaşına göre çok güçlüydü.
4 Kasım 1842 tarihinde Lincoln, Mary Todd ile evlendi.

Amerikan İç Savaşı'nda Amerika Konfedere Devletleri'ne karşı büyük bir galibiyet elde etti. Ülkenin birliğini korudu ve köleliği bitirdi.1860 Başkanlık Seçimleri'nden önce savcılık, Illinois Temsilciler Meclisi üyeliği ve bir dönemde ABD Temsilciler Meclisi üyeliği yapmıştır.

1384885243500.cached
İki kez de ABD Senatosu'na girmek için adaylığını koymuştur fakat başarısız olmuştur. Lincoln ABD'de köleliğe karşı olduğunu resmen dile getirdi.

1860 yılında Başkanlık için resmen adaylığını koydu. Ertesi yıl oyların büyük çoğunluğunu alarak Cumhuriyetçi Parti'nin ilk başkanı oldu.

1863 yılında köleliğin kaldırılması için gerekenleri ve tedbirler konusunda önlemleri belirtti. Ardından Serbest Bırakma Beyannamesi ve On Üçüncü Yasa değişikliği bildirilince Haziran 1863 tarihinde ABD'den kölelik resmen kalkmış oldu.
Lincoln, John Wilkes Booth adında aşırı Güney taraftarı bir aktör tarafından suikast sonucu 15 Nisan 1865 tarihinde öldürüldü. Lincoln suikast sonucu öldürülen ilk ABD başkanı oldu. Tarihsel değerlendirmelerde en iyi ABD Başkanları'ndan biri olarak kabul edilir.

Köleliği kaldırıp insan hakları konusunda (zamanın şartlarına göre) radikal kararlar alan, ülkenin bütünlüğünün korunmasında çok fazla emeği olan Lincoln mücade ettiği Konfederasyon sempatizanı ve aynı zamanda bilinen bir aktör olan John Wilkes Booth ve 2 arkadaşı tarafından 14 Nisan 1865'te Ford's Tiyatrosu'nda 2 misafiri ve ailesi ile bir oyun izlerken silahla suikaste uğradı.

2- Martin Luther King

Martin Luther King, Amerikalı zenci bir râhiptir. Güneyli siyah bir âileden olan Martin Luther 15 Ocak1929’da ABD’nin Georgia eyâletinin Atlanta şehrinde doğdu. Babası Baptist râhibi olduğu için köklü bir din tahsili gördü. 1951’de Chester’daki Crozer İlâhiyât Okulunu bitirdi. Boston Üniversitesinde başladığı doktora çalışmasını 1955’te tamamladı. Boston’dayken New England Konservatuvarında okuyan Alabamalı Coretta Scott’la tanışarak onunla evlendi.

Montgomery’de (Alabama) yurttaş haklarını savunan küçük bir grup, belediye otobüslerindeki ırk ayırımcılığını protesto kararı aldıklarında, Dexter Caddesi Baptist Kilisesinin vâizi olarak vazife yapan Martin Luther, Montgomery’nin ayırımcı taşıma sistemini boykot etmek gâyesiyle kurulan derneğin başkanı oldu. 1 Aralık 1955’te otobüste yerini bir beyaza vermeyi reddeden Rosa Parks, şehrin ayırımcı kânununu ihlâl ettiği için tutuklanınca, 381 gün süren bir taşıt boykotu düzenleyerek dikkatleri üzerine çekti. Martin Luther’in liderliğindeki direniş neticesinde belediye otobüslerindeki ayırımcı uygulamaya son verildi. 1957’de Güneyli Hıristiyan Liderler Konferansını kurdu. Ülkenin her tarafında konferanslar vererek renk ve ırk ayırımcılığının kötülüğünü anlattı. Gana ve Hindistan’a giderek devlet ve hükûmet başkanlarıyla görüştü. Şiddete başvurmaksızın pasif direnişle mücâdelesini sürdürdü.

1960’ta doğum yeri olan Atalanta’ya giderek bir baptist kilisesinde vâizlik yaptığı sırada yurttaş hakları hareketinin savunuculuğuna devam etti. Ekim 1960’ta faaliyetleri sebebiyle tutuklandı. Suçsuz bulunmasına rağmen, işlediği önemsiz bir trafik suçu sebebiyle hapse atıldı.

Kamuoyundaki tepkiler sebebiyle Demokrat başkan adayı John F. Kennedy’nin araya girmesiyle serbest bırakıldı. Kennedy bu davranışı sebebiyle siyahlardan büyük takdir toplayarak yapılan seçimlerde küçük bir oy farkıyla başkan seçildi.

1960-65 yılları arasında şöhreti ülkenin her tarafına yayılan Martin Luther’in oturma boykotu, protesto yürüyüşü gibi hareket biçimleri Kennedy ve Lyndon B. Johnson gibi başkanların desteğini kazandı. Bir ara taraftarlarıyla birlikte hapse atıldı. Irk ayırımına karşı olan ve yurttaş haklarını savunan diğer liderlerle birleşerek târihî önem taşıyan Washington yürüyüşünü düzenledi. 28 Ağustos 1963’te 200.000’i aşkın beyaz ve siyah, Lincoln Anıtının altında toplanarak kânun önünde bütün yurttaşlara eşitlik tanınmasını istedi. Medenî Haklar Kânununun 1964’te kabul edilmesini sağladı. Bu çalışmaları sebebiyle 1964 Nobel Barış Ödülünü kazandı. Ancak Vietnam Savaşı sebebiyle faaliyetleri zorlaştı. Vietnam Savaşına da karşı çıkan King bu hususta mitingler düzenledi. Daha geniş tabana seslenebilmek için ırk farkı gözetmeksizin bütün fakirleri birleştirmeye çalıştı. Washington’a kadar sürecek bir Fakir Halk Yürüyüşü düzenleme tasarısı 1968 baharında temizlik işçilerinin grevini desteklemek üzere Memphis’e (Tennessee) gitmesi sebebiyle ertelendi. Burada 4 Nisan 1968 günü arkadaşlarıyla birlikte kaldığı otelin balkonunda keskin nişancı bir kâtilin kurşunlarıyla öldürüldü.

Martin Luther King’in kaldırılmasını istediği ırk ayrımcılığını yüce dînimiz İslâmiyet, bundan 1400 sene önce kaldırmıştır. Yüce kitabımız Kur’ân-ı kerîm bütün müminlerin kardeş olduğunu, insanların birbirlerinden ancak takvâ, yâni Allahü teâlâya kulluk ve ibâdet sebebiyle üstün olabileceklerini bildirmiştir. Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm da Vedâ Haccı sırasında, 124.000 sahâbîye hitab ederek irâd buyurduğu ve bütün insanlığa seslendiği Vedâ Hutbesinde; “Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir, hepiniz Âdem’in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır. Allah katında en kıymetliniz, takvâsı çok olanınızdır. Arabın Arap olmayana bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvâ iledir.” buyurmuştur. Medenî olduğunu iddia eden Avrupa ve Amerika ise 1948’de hazırladığı İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesini kabul etmiştir. Bu beyannâmede temel insan hakları açıklanmış olmasına rağmen 1950 ve 1960’lı senelerde medenî olduğunu iddiâ eden bu ülkelerde ırk ayrımı uygulaması devam etmiştir. 1964 senesinde ABD’de Medenî Haklar Kânunu kabul edilinceye kadar ırk ayrımcılığı resmen devam etti. Yüksek Mahkeme 1967’de ırklar arası evliliği yasaklayan eyâlet kânunlarını anayasaya aykırı buldu. Daha sonraki yıllarda da çeşitli anlaşmazlıklara sebeb olan ırk ayrımcılığı birçok ülkede hâlen devam etmektedir.

Döneminde Amerika'daki ırkçılık olaylarına karşı verdiği mücadele ile tanınan ünlü papaz Martin Luther King de suikast sonucu öldürüldü. 1968 yılında siyahi çalışanların haklarını savunmak için bulunduğu Memphis'te kaldığı otelin balkonunda James Early Ray tarafından boğazından vuruldu.

King'in öldürülmesi ülkede neredeyse bir iç savaşa sebep oluyordu. 60'tan fazla şehirde olaylar çıktı. Katil Ray İngiltere'de, sahte pasaport ile ülkeden çıkmaya çalışırken yakalandı ve Amerika'ya iade edildi. 99 yıl hapis cezası aldı.


3- Franklin Roosevelt & Anton Cermak

Yarı yarıya başarılı bir suikast denemesi. Giuseppe Zangara adlı inşaat işçisinin boyu 20 santim daha uzun olsaydı belki de sadece Cermak değil dönemin Amerika Başkanı olan Roosevelt da hayatını kaybedecekti. 15 Şubat 1933'te başkanın halka seslendiği sırada Zangara tarafından saldırıya uğrayan liderlerden Cemak hayatını kaybetti, başkan dahil 5 kişi ise yaralandı.
Amerika Tarihini Değiştiren 4 Suikast & 4 Başkan
Zangara kapitalist düzene tepkili bir sosyalistti. Mahkemede söylediği "Elimde silah var. Önce başkanları ve kralları, sonra tüm kapitalistleri öldüreceğim" sözü ile dikkat çekti. İdama mahkum edildi. Zangara'nın boyu 1,50m idi.


John F. Kennedy

Mayıs 1917 yılında doğdu. Amerika Birleşik Devletleri'nin 35. başkanıdır.Tam ismi John Fitzgerald Kennedy'dir. Genellikle John F. Kennedy, hatta bazen kısaca JFK olarak anılır.

Siyasi hayatına 1952 yılında Massachusetts eyaletinden senatör seçilerek başladı. 1953 yılında Jacqueline Lee Bouvier (Jackie Kennedy, sonradan Jackie Onassis) ile evlendi. 1960 yılında Demokrat partinin başkan adayı oldu. O zamanki başkan yardımcısı (sonradan kendisi de başkan seçilen) Richard Nixon'u seçimlerde yenerek 43 yaşında ABD'nin en genç başkanı oldu.

1961 yılında Kennedy Küba başkanı Fidel Castro'yu devirmek amacıyla 1500 kadar Amerikan yanlısı Kübalıyı CIA yardımıyla Küba'ya çıkarttı. Domuzlar Körfezi Çıkartması, adı ile anılan çıkartma başarısızlığa uğradı. 1962 yılında Amerikan U2 casus uçakları Amerika'ya çok yakın bir ülke olan Küba'da Sovyet yapımı orta menzilli balistik füzelerin varlığını saptadılar. Bu durum Amerika ve Sovyetler Birliği'ni tarihin en büyük nükleer savaş tehlikesinin eşiğine getirdi. Uzun bir gerginlik sonrasında Kennedy ve Sovyetler Birliği'nin başbakanı Nikita Kruşçev anlaşmaya vardılar. Sovyetler Birliğinin füzelerini Küba'dan geri çekmesine karşılık, Amerika da kendi füzelerini Türkiye'den geri çekme güvencesi verdi.

1963 yılında Amerika'nın Dallas şehrine yaptığı bir ziyaret sırasında John F. Kennedy bir suikast sonucu öldürüldü. Aynı gün içinde Lee Harvey Oswald suikast suçundan tutuklandı, fakat iki gün sonra Oswald'ın kendisi de Jack Ruby isimli bir kişi tarafından Dallas polis karakolunun bodrum katında vurularak öldürüldü.

ABD'nin 35. başkanı olan John Fitzgerald Kennedy 22 Kasım 1963 tarihinde 12:30'da Dallas'ta öldürüldü. Belki de tarihinin en gizemli suikastlerinden biri olan Kennedy suikasti, görüntüleri olan ünlü suikastlerden biridir. Dallas'ta seçim öncesi konuşma yapmak için bulunan başkan üstü açık bir araba ile konvoy içinde ilerlerken silahlı saldırıya uğradı. Başından ve boynundan vuruldu, yanındaki vali de ağır yaralandı. Başkan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Saldırıdan kısa bir süre sonra yakalanan Lee Harvey Oswald ise "çok ilginç bir şekilde" Dallas Polis Müdürlüğü önünde Jack Ruby tarafından intikam için vurularak öldürüldü.

Bu suikast filmlere, belgesellere ve kitaplara konu oldu. Hala Harvey'i kimin, neden yönlendirdiği bilinmiyor. Çeşitli teoriler olsa da gerçekler Harvey ile mezara gitti.


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık