:: Benlik Bilinci ve Özsaygı

:: Benlik Bilinci ve Özsaygı

İnsanlar çeşitli nedenlerle güvenli davranış eğitimlerine katılırlar: İnsan ilişkilerini geliştirmek için; agresif davranışlar ile daha sakin, mantıklı davranışlar arasında denge kurabilmek için, işyerinde ve ailede yumuşak başlı, zayıf bir kişi olarak görünmemek için kendine güven kazanmak amacıyla ve haklarını koruyabilmek için gibi.
Pasif ve agresif uçlar arasında bir yerdeki iletişim tarzının uygun düştüğü durumlar olduğunu kabul etmeli ve güvenli davranışın her zaman bir tercih olduğunu hatırda tutmalıyız. Şunu bilmelisiniz ki sürekli pasif ya da agresif davranmak sağlığınıza zarar vereceği gibi hem size dost kazandırmaz hem de insanları etkileyemezsiniz. Her iki davranış tarzında ortak faktör, özsaygının az olmasıdır.
Peki, kendinizi daha fazla sevmeye nasıl başlayabilirsiniz? Öncelikle kendinizi tüm "tuhaflıklarınız" ile birlikte bilmeniz gerekir. Bunu gerçekleştirmenize yardımcı olabilmek için aşağıdaki çalışmayı yapmanızı öneririm.
Çalışma
1. Bir kağıt alın (büyük bir kağıda ihtiyacınız olabilir!) ve kendinizde beğenmediğiniz tüm yönlerinizi yazın. İsterseniz başkalarının sizde beğenmedikleri yönleri de - başkalarının sizi nasıl gördüğünü - yazabilirsiniz. Bu iş için en az on dakika ayırın. Son derece dürüst olun listeyi yalnızca siz göreceksiniz.
Şimdi her maddeyi dikkatle gözden geçirin, düzeltmek konusunda kesinlikle hiç bir şey yapamayacağınıza inandığınız maddelerin altını çizin. Örneğin kısa boylu olmaktan yakınıyorsanız bu konunun üzerinde  durmanız  anlamsızdır, çünkü doğa sizi bu şekilde yaratmıştır, bu gerçekle bir arada yaşamanız gerekir. Yaşamınızda kontrol altına alamadığınız sorunlarınız olabilir, bir yakınınızı kaybetmiş olmak ya da hastalık gibi. Bunları kabul etmeniz ve bunlara rağmen kendinizi sevmeniz gerekir. Birazdan bunu nasıl yapabileceğiniz konusuna döneceğiz.
2.  İkinci olarak, kendiniz hakkında kabul etmeye hazır olduğunuz olumsuz özellikleri işaretleyin. Örneğin arkadaşlarınız sizi bazı durumlarda aşırı tepki göstermekle "suçluyor" olabilirler, ama size göre bu duyarlılığınız aslında sizi sorunlara çözüm bulmaya motive  ediyor olabilir.  Bunun hangi durumlarda sizin için olumlu bir özellik haline geldiğine dikkat edin ve bu noktaya bağlı kalın. Ancak bu yönünüzün olumlu olmaktan çıkıp harekete geçmenize ya da kendinizi geliştirmenize engel olan bir endişe kaynağı haline geldiği durumlarda aşırı tepki gösterme eğiliminiz konusunda bir şeyler yapmanız gerekecektir.
3.  Çalışmanın üçüncü bölümüne geldik. Değiştirmeyi istediğiniz tüm hatalarınızı, zayıflıklarınızı ve olumsuzluklarınızı daire içine alın. Örneğin aniden parlıyor, öfkeyle kendinizi ve çevrenizdekileri incitiyor olabilirsiniz; ya da eleştirmekten ve eleştirilmekten hoşlanmayabilirsiniz. Bu sorunların çözümünde yardımcı olacak ve ileride açıklayacağımız güvenli davranış teknikleri vardır. Listenizi saklayın, kitabı okuyup bitirdiğinizde öğrendiğiniz tekniklerin bu olumsuz özelliklerin üstesinden gelmenize nasıl yardımcı olabileceğini görün.
Devam etmeden önce birinci noktaya geri dönelim. Düzeltmek için hiç bir şey yapamayacağınız hata ve zayıflıklarınıza, beğenmediğiniz yönlerinize. Gerçekten durum bu mudur? Bunları olduğu gibi kabul etmek zorunda mısınız? Zorunda olabilirsiniz de, ama yine de bunlardan herhangi birini olumlu bir deneyime dönüştüremez misiniz?
Altını çizdiğiniz maddelere tekrar bakın. Ne gibi iyileştirmeler düşünebilirsiniz? Herhangi birinde bir gelişme, yenilenme imkanı yok mu? Örneğin 'yaşlanmak' kendinizde beğenmediğiniz özelliklerden biri ise - kabul edelim, yaşlanma kaçınılmaz bir süreçtir, hepimiz onunla karşı karşıya kalır ve pek azımız bundan mutlu oluruz - bu konuda ne gibi olumlu hır düşünce geliştirebilirsiniz? Haydi bir kez olsun olumsuzluğu bir yana bırakın - kırışıklıkları, çizgileri, yerçekimine karşı koymak ve vücudunuzu formda tutmak için sürdürdüğünüz sonsuz savaşı kabul edin ve iyi şeyleri görmeye çalışın.
Kronik hastalığı olan bir arkadaşım var. Birkaç yıldır çalışamıyor, devlet yardımı ve kendi küçük tasarrufları ile geçiniyor. Gerçek: acıları ve ağrıları var; gerçek: parası az; gerçek: hep alıp hiç bir şey verememek onu üzüyor; gerçek: kolayca depresyona girebilir. Bu arkadaşım sürekli yakman ve durumunu hiç bir şekilde değiştiremeyeceği için de yakınmakta kendini haklı bulan biri olabilirdi. Ama elindekileri değerlendirerek -zamanı, ilgisi, yetenekleri, dinleme becerisi, neşesi ve arkadaşlığı gibi paha biçilmez değerleri- hem özsaygısını koruyor hem de arkadaşlarının saygısını kazanıyor.
Listenizi incelemeye devam edin, olumlu yönlere, olanaklara, fırsatlara bakın. Olumlu bir görüntü kazanabilmek yolunda aktif bir çaba gösterin.
Olumlu "Ben" İmajı
Bir partide blucin giymiş tek kişi siz oldunuz mu? Ya da katıldığınız önemli bir toplantının tam ortasında birdenbire bluzunuzun / gömleğinizin önünde koca bir kahve lekesi olduğunu fark ettiniz mi? Bu gibi şeyler güveninizi zedeler çünkü başkalarına en iyi halinizle görünmediğinizi bilirsiniz. Zedelenen güven öz-saygının azalmasına, dolayısıyla da güvenli olmayan davranış tarzlarının benimsenmesine yol açar.
Diğer insanlara yansıttığınız görüntü, fizik görünüşünüz, giysileriniz veya saç şekliniz, kullandığınız beden dili, onların sizi güvenli bir kişi olarak görüp görmemesini büyük ölçüde etkiler. Tümüyle doğru sözcükleri seçip hepsini de doğru vurgulamalar ve ses tonu ile söyleseniz de beden diliniz sözlü iletişiminiz ile uyum içinde değilse vermek istediğiniz mesaj bozulur. Karşınızdaki, gördüklerine duyduklarından daha fazla önem verir. Kabul etmesi zor fakat istatiksel olarak kanıtlanmış bir gerçektir bu.
Çalışma
Bir aynanın önüne oturun ve kendinizi aşağıdaki durumlarda hayal edin. Kendinizi gerçekten bu oyuna kaptırın! Yüz ifadenizdeki, jestlerinizdeki, vücudunuzun duruşundaki küçük değişiklikleri not edin.
1.  Yoğun bir trafiğin ortasındasınız. Kimse kıpırdayamıyor, ama arkanızdaki arabanın sürücüsü sürekli korna çalıyor.
2.  Patronunuz size, yapmadığınızı bildiğiniz bir şeyden dolayı kızıyor. Siz sürekli kendinizi savunuyor ama birden fark ediyorsunuz ki patronunuz haklı, korkunç bir gaf yapmış durumdasınız.
3.  Önemli bir görüşme için güzelce giyinmişsiniz. Sokakta yürürken bisikletli bir gencin sıçrattığı çamur giysinizi kirletiyor. Genç ise yoluna devam edeceği yerde gülerek geri dönüp size doğru geliyor.
 
Yorumlar
Sıkılmış yumruklar, göğüs üzerinde sıkıca kavuşturulmuş kollar, ellerin kalçalara dayalı olması, bacakların duruşu kızgınlığınızı en az agresif duygu ve davranışlara eşlik eden kasılmış bir çene, çatılmış kaşlar ve sabit dik bakışlar sizi ele verir. Endişe ya da utangaçlık tedirgin davranışlara yol açar, örneğin karşınızdaki insanın gözüne bakamaz, bakışlarınızı kaçırırsınız.
Oysa güvenli beden dili kendisi ile barışık bir kişiliği yansıtır. Açık bir duruş, rahat bir beden, iki yanda gevşekçe sarkan ya da rahatça kucağa bırakılmış kollar. Yüz kaslarında belirgin bir gerginlik olmamalı, karşınızdaki ile dik dik bakmadan ve gözlerinizi kaçırmadan sürekli bir göz teması kurmalısınız.
Not : Sözsüz iletişim becerilerinizi geliştirmekte arkadaşlarla birlikte prova yapmak, başkalarının görüşünü almak, kapalı devre TV'lerden yararlanmak gibi teknikler çok faydalıdır. Güvenli davranış konusunda bir eğitime katılmanız için ısrar ediyorum.

DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık