Negatif Düşüncelerden Kurtulmanın Yolları

Negatif Düşüncelerden Kurtulmanın Yolları

Duygularımız lunaparklardaki trenler gibidir; kimi süre kendimizi yerden alabildiğine yüksekte, her şeye gücümüz yetermiş benzer biçimde hissederken, kimi vakit bizi derin uykulardan uyandırmayan bir hüzün kaplar içimizi. Üzgün olmak kolaydır; mutlu olmak ise daha zor ve zahmetli. O yüzden, bizi hissizleştiren, günlük hayatımıza devam etmemizi zorlaştıran, “gökyüzünü ciğerimize dolduran” olumsuz duygularla baş edebilmek epey zor olabilir; fakat imkansız değil.

İster öfke olsun, ister tehlike ya da kaygı, negatif duyguları yenmenin ilk adımı onları tanımak. Hangi duygu durumu içinde olduğumuzun farkında olabilmek bir başlangıç ve hepimizin bildiği benzer biçimde, adım atmak bitirmenin yarısıdır.


Olumsuz duyguları yenmekte en etkili 3 yöntemi sizler için derledik;



 1. Duyguyu gözlemlemek: “farkındalık” ile üstesinden gelmek



Negatif Düşüncelerden Kurtulmanın Yolları;
Negatif bir duygunun aklımıza (ve hatta bedenimize) nasıl hakim olduğunu, içimizde nasıl yer kaplamaya başladığını fark edebiliriz. Ne kadar erken fark edersek de onu yenmek o denli basit olacaktır. Önemli olan, duyguyu inkar etmeden ya da küçümsemeden kabullenmek.

 

Duygunun bedensel tesiri olur mu? Sorusunun cevabı nedir?  Birine pek de açık etmek istemediğiniz bir şey söylemek üzere olduğunuzda karnınız ağrıdıysa, sıkıntı ve endişenin ilk bedensel etkisiyle tanışmışsınız demektir.


Ya da, midenizden boğazınıza doğru çıkan, “şurama kadar geldi!” dedirten bir öfke patlaması  geçirmişsinizdir mutlaka. Bir dahaki sefere, bu etkilerin daha çok farkında olarak, onlara daha sakin, daha kontrollü ve “dışarıdan” bir bakışla yaklaşmanız mümkün.

 

2. Duygunun ve zihin doğasını kavramak: “anlama ve anlamlandırmak ” ile üstesinden gelmek


 

Negatif Düşüncelerden Kurtulmanın Yolları;
Negatif duygularla baş etmek için çok analitik, fakat özellikle ağırlığı altında ezildiğinizi hissettiğiniz duygulara karşı epey yararlı bir yaklaşım. Duygunun kendisine odaklanmak yerine deposuna, yani zihni  yönelmek bir nevi dikkat ve odaklanmanızı dağıtma işlevi görebilir.

 

Aklın sabit kalmadığını, düşüncelerin sürekli değiştiğini görmeye çalışın. Tıpkı gökyüzünü kaplayan ve hiç dağılmayacak sandığınız kara bulutlar şeklinde. Bu şekilde, bu duygu durumunun da zihnin bir ürünü olduğunu,  geçici ve sizi tanımlamayan bir şey bulunduğunu kabul edebilirsiniz. Bulutların ne olursa olsun dağılacağını biliyorsunuz ki, bu kötü zamanların geçeceğine de kararlı olabilirsiniz.

 

3. Zıt düşünmek: “odak değişiklik yapma” ile üstesinden gelmek


 

Negatif Düşüncelerden Kurtulmanın Yolları ;
Çok yoğun, yıkıcı düşüncelerden geçici olarak kurtulmak için etkili bir öteki yöntem de zıt düşünme tekniği. İngilizce derslerindeki, karşı düşünceleri  savunarak yazılan kompozisyonlardan hatırlayabileceğiniz bu yöntem, üstümüzde egemenlik kuran duygunun tam tersini yaratabilmeyi hedefliyor.

 
Bu tekniğin sırrı çok basit: İnsan zihin ve ruhu, aynı anda iki karşı duyguyu aynı güçte barındıramıyor. Dolayısıyla, olumlu duygunun olumsuzun önüne geçmesini sağlayarak iyilik haline doğru yol alabiliriz. Hz. Mevlana’nın dediği benzer biçimde

 
“Bir taraftan korku, bir yandan ümidin varsa iki kanatlı olursun. Tek kanatla uçulmaz.”




Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık