Kariyeriniz Ve Beslenme

Kariyeriniz Ve Beslenme

Kariyeriniz Ve Beslenme
 
Yanlış beslenme şekli yüzünden bir türlü verimli çalışamıyoruz ve kariyer yolumuzda kendi kendimize engel oluyoruz. Öğün atlamadan, yeterli vitamin ve mineral dengesini korumak amacıyla güzel salatalara yönelmek yerinde olabilir.

İşyerinde kötü bir gün mü geçirdiniz? Belki de yaptığınız diyetten ötürü böyle oldu. Saat henüz 11 ve sizin konsantrayonunuz dağılmaya başladı bile. Acaba bir kahve daha mı içmeli? Aslında içmemeniz lazım çünkü en sonuncuyu daha bir saat önce içmiştiniz.

Ama önünüde biriken işi bitirmeniz için bir kahve daha şart. Hazır kantine gitmişken bir de kek alsanız fena mı olur? Belki de şu baş ağrısı vücudunuzdaki şeker seviyesinin düşmesinden kaynaklanıyordur?

Pek çoğumuzun fikrine göre yoğun çalışma düzenimiz nedeniyle sabahaları kafein ve şekerli bir şeylere, öğleden sonra da atıştırmalık gıdalara ihtiyacımız var. Başka hiç bir yerde istemeyeceğimiz koyu bir espresso kahveyi işyerinde çokça tüketiyoruz çünkü buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz.

Ama işte tam da bu beslenme şekli yüzünden bir türlü verimli çalışamıyoruz ve kariyer yolumuzda kendi kendimize engel oluyoruz.

Cenevre'deki Uluslararası Çalışma Ofisi tarafından yayınlanan en son araştırmaya göre öğün atlamak gibi basit bir hata bile kan şekerimizin düşmesini tetikliyor ve konsantrasyon süremizin azalmasına ve beyinsel aktivitelerimizin yavaşlamasına yol açıyor.

Kahve ve onun yanında yiyeceğiniz atıştırmalık gıdaların bu konuda maalesef bünyemize bir faydası yok. Aksine, çalışma esnasında aldığınız kafein nabzınızın hızlanmasına, midenizin ekşimesine ve bu nedenlerden dolayı da beyninizin yavaşlamasına yol açıyor.

Beslenme uzmanı Amanda Ursell'e kulak verecek olursak ilk bakışta zor. görünen bazı kararları alıp uygulamaya geçtiğimizde kısa sürede olumlu sonuçlar almamız mümkün.

* Yağlı gıdaları ve alkolü hemen terkediyoruz çünkü uyku düzenimizi bozarlar.

* Çoğumuz kahvaltıyı ihmal ediyoruz ama güne hiç olmazsa bir meyve yiyerek başlamak sizi canlandıracaktır. Özellikle potasyum açısından zengin olan muz, iyi bir kahvaltı seçeneği olacaktır.

* Organik malzemelerden oluştuğuna emin olduğunuz sürece çikolata yemekten çekinmeyin çünkü iştahınızı bastıracaktır.

* Kafein bağımlıları ise genelde nane çayına yönelir ve kahve zevklerini öğleden sonraki saatlere ertelemeyi başarabilirse, daha olumlu sonuç alabilirler.

**Kahvaltıyı Pas Geçmeyin:
Kahvaltısını düzenli yapan insanlar, reaksiyon ölçüm ve problem çözme testlerinde daha yüksek skorlar elde etmekte ve 'hatırlama' yeteneklerinde artış sağlamakta.

Düşük glikamik endeksli ve yavaş sindirilen karbonhidrat, kahvaltı için en iyi seçenek. Böylece kan şekeri seviyeniz yavaşça yükselecek ve sizi daha uzun süre taşıyacak. Ufak bir tas müsli veya kepekli ekmekle yenen bir yumurta bu tanıma uyuyor.

Kahvaltı edecek vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız, yanınızda düşük karbonhidrat seviyesinde bir gıda bulundurun. Orta boy olgun bir muz veya ufak bir sade yoğurt mükemmel bir seçimdir. Hiç birisi olmuyorsa bir bardak meyve suyu içerek güne başlayın.

Kahvaltıda şunlardan kaçının: Kruasan, beyaz ekmek ve reçel, kek ve şekerli poaçalar gibi çabuk sindirilen gıdalardan kaçının. Çünkü bunlar sizi çabuk yorar ve kısa zaman sonra başka şekerli gıdalar alma isteği doğurur.

**Öğle Yemeği : Önünüzde uzanmakta olan öğleden sonra saatleri için vücudunuzn daha fazla yakıta ve doğru cins besleyicilere ihtiyacı vardır. Protein açısından zengin bir öğle yemeği menüsü zihninizin daha uzun süre odaklanabilmesine yardımcı olduğu gibi öğleden sonraki uyuşukluk halinin de önüne geçer.

Az yağla hazırlanmış et yemekleri ve baklagiller bu açıdan en iyi seçim olacaktır.

Öğle yemeğinde şunlardan kaçının.

Yüksek oranlarda karbonhidrattan kaçının. Ekmek, pilav, patates ve makarnadan öğlenleri uzak durun. Salata ve sebzeye ağırlık verin.

**Öğleden Sonra :
Tam olarak sebebini bilemiyoruz ama öğleden sonra saatlerinde metabolizmada siesta veya ilave gıda ihtiyacı oluşuyor. İşyerinde öğle uykusu söz konusu olamayacağına göre, bir miktar gıda takviyesine ihtiyacınız olacağı kesin. Çayı ve kahveyi bu saatlerde alıyoruz. Öğle yemeği sırasında yanınıza aldığınız elmanızı yemenin tam sırası. Doğal ürünlerden yapılma çikolatanınızı da yiyebilirsiniz, iştahınızı bastırarak size yardımcı olacaktır.

Şunlardan kaçının


Bisküvi ve keklerden uzak durun. Kan şekeri seviyenizi süratle yükseltirler ve daha fazla şeker alma isteği doğururlar. Vücudunuzun su ihtiyacını da birden arttırırlar.

**Akşam Yemeği ; Günlük planınızı 'uygun ve düzenli bir akşam yemeğine zaman ayıracak' şekilde düzenlerseniz, paket servisleri ve hazır yemeklerle uğraşmak durumunda kalmazsınız. Hazır yemeklerin besleyici özellikleri düşük ancak kilo aldırma etkileri büyüktür.

Patates, makarna ve şehriye akşam yemeği için ideal bir baz oluştururlar.

Akşam yemeğinde şunlardan kaçının

Yağlı ve zengin yemekler midenizde yük oluşturur ve uykunuza engel olurlar. Dışarıda yemek durumundaysanız çorba, salata ve sebzeye ağırlık verin. Alkolden mümkün olduğunca uzak durun. Bir kadeh şarap sizi rahatlatacaktır ama bir kadehten sonraki içkiler sinir sisteminizi yorar ve uyku düzenini bozar.

**Yatma Zamanı :
Uykunuzu eksiksiz almanız, ertesi günkü performansınız açısından çok gereklidir. Uykusuz kaldığınız durumlarda hormon seviyelerinin dengesi bozulur ve sabah uyandığınızda gereğinden fazla karbonhidratlı gıda almak ihtiyacında olabilirsiniz. Kan şekerindeki hızlı düşme ve hızlı yükselmeler ise hem fiziksel hem zihinsel performansınızı düşürecektir.

**Aşağıdaki durumlarla karşılaştığınızda ne yapmalısınız?

*Stres: Sütlü kahve iyidir çünkü sütün içindeki magnezyum vücudunuzu rahalatır. Ama tek bir fincanda kalmaya özen gösterin. Böylece dikkatinizi toplamaya devam edebileceksiniz. Haftada iki üç kere alacağınız balık yağı tabletleri, vücudunuzun stresten kaynaklanan tahribatla başa çıkmasını kolaylaştıracaktır.

*Konsantrasyon eksikliği:
Vücudun su seviyesindeki en ufak azalma bile konsantrasyon kaybına ve strese neden olur. Sıcak içeceklerin yanı sıra gün boyu bir litre sade su için. Egzersiz yaptığınız her seferinden sonra ise 1 litre daha su tüketmeyi unutmayın.

Potasyum açısından zengin besinler tüketin: Muz, taze meyve ve salata idealdir. Gerekirse günde 15mg tablet olarak demir almak yararlı olacaktır.

DERLEYEN....DRPİST
 

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık