:: BAŞARI HEDEFLERİ AŞMAK - AMACA ULAŞMAKTIR

:: BAŞARI HEDEFLERİ AŞMAK - AMACA ULAŞMAKTIR

Amaç, ulaşılmak istenilen şeydir. Bir konuyu gerektiği gibi sonuçlandırmak amaca varmaktır. İnsanın istediğini yapabilmiş olması, amacına ulaşması demektir. Amaca ulaşmakla başarı kazanılmış olur.
Amaçtan önce hedeflere varılır. Ancak hedefleri aşarak amaca ulaşılır. Amacımız yolunda ilerlerken birçok güçlüklerle karşılaşabiliriz. Önümüze birçok engeller ve engebeler çıkabilir. Yolumuz üzerinde karşılaştığımız güçlükleri yenerek, engelleri aşarak, hendekleri atlayarak, yokuşları tırmanarak ve basamakları çıkarak amaç yolunda ilerleriz. Amaç yolunda bulunan bütün bu güçlüklerin, engellerin, engebelerin, hendeklerin, yokuşların ve basamakların hepsi birer hedeftir. Önce bunları aşmak zorundayız.
Amaç daha uzaktadır, ona hemen varılamaz. Önce hedeflere ulaşırız, hedefleri geçerek amaçlara doğru ilerleriz. Amaç yolundaki her hedefi aşmak bir başarıdır. Aştığımız hedef sayısınca başarı kazanmış oluruz. Amacımız yolundaki bu hedeflere yakın amaçlarda diyebiliriz. Bütün hedefleri aşarak amacımıza ulaşabilmek büyük bir başarıdır. Amaç yolunda ilerlerken aştığımız hedeflerin her birisi ayrı bir başarı olduğuna göre, amacımıza ulaşıncaya kadar bir değil bir çok başarı kazanmış oluyoruz.
Örneklerle Hedef-Amaç İlişkisi
Okulu bitirmeyi amaç edinen bir öğrencinin sınıfları geçmeyi istemesi hedeftir. Sınıf geçmesine yakın amaç da diyebiliriz. Bu öğrencinin, üst sınıfa geçebilmesi için geçer notlar almaya gayret göstermesi, yazılı veya sözlü yoklamalarda başarı kazanmayı istemesi hedeftir. Derslerini öğrenmeyi, konuları okuyup anlamayı, öğrendiklerini düzgün ifadelerle anlatmayı istemesi ve bunun için çabalaması ön hedeflerdir. Ön hedefleri ve hedefleri aşarak okulunu bitirebilen öğrenci amacına ulaşmıştır. Amacına ulaşınca da başarıya kavuşmuştur.
İnsan hayatında amaçlar bitmez: İlköğretim okulunu bitiren öğrenci bu seferde liseyi, ondan sonrada üniversiteyi bitirmeyi amaç edinebilir. Hayata atıldıktan sonra da yeni yeni amaçlara doğru yol alabilir.
Yakın tarihimizden vereceğimiz bir başka örnekle açıklamamıza devam edelim:
İstiklal Savaşımız sırasında, Yunanlıları Yurdumuzdan dışarı atmak önde gelen amacımızdı. Bunun için, Anadolu'da millî birliği sağlamak, Türk çetelerini düşmana karşı yönlendirmek, düzenli orduyu kurmak, mevzii savaşları kazanmak, bazı stratejik noktaları işgal etmek ön hedeflerimizdi. Bu hedefleri aşarak başarıya ulaştık. Bundan sonra, teşkilatlı orduyla düşmana yüklenip: 1. İnönü, 2. İnönü, Sakarya ve Dumlupınar savaşlarını kazanarak, düşmanı bozguna uğratmak ve kovalamak önemli hedeflerimizdi veya bunlar yakın amaçlarımızdı. Bu zaferleri de başarıyla gerçekleştirerek, hedeflerimize ulaşmış ve aşmış olduk. Nihayet, düşmanı İzmir'de denize dökerek, Yurdumuzu işgalcilerden temizlemiş ve amacımıza ulaşmış olduk. Bu olaydan sonra, Yunanlılara destek olan bütün düşmanlarımıza da üstünlüğümüzü kabul ettirdik. Silahla kazandığımız zaferi kalemle de kazanmamız gerekiyordu. Bu seferde, Lozan da başlayan masa başı savaşını kazanmayı amaç edinmiştik. Sonunda onu da kazanarak, bağımsızlığımızı ve büyüklüğümüzü bütün Dünya' ya kabul ettirdik. Böylece, amacımıza tam ulaşmış olduk.
 
DERLEYEN:KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ
İletişim:[email protected]


Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık