Aile Ve Çocuğun Başarısı Arasındaki Bağlantı

Aile Ve  Çocuğun Başarısı Arasındaki Bağlantı

Ne başarırsanız başarın, size yardım eden biri mutlaka vardır. Çocuğunuza karşı geliştirdiğiniz davranış biçiminin onun başarı kimliğini doğrudan etkilediğini biliyor musunuz? Evet her aile bilinçli ya da bilinçsiz, çocuklarını başarıya ya da başarısızlığa sürükler. Eğer çocuğunuzun gelecekte başarılı bir doktor, ödüllü bilim adamı, sözü dinlenen bir lider, güvenilir bir gazeteci veya hayatında ve mesleğinde başarılı bir insan olmasında sizin de bir payınız olsun istiyorsanız evde akılcı bir politika izlemeniz gerekir. Çocuklarınızı yetiştirirken onların üzerinde kurduğunuz disiplinin, hatalarınızı telafi ediş şeklinizin, onların doğru ya da yanlış tavırlarına karşı gösterdiğiniz tepkilerin çok bilinçli olması gerekir. Çünkü çocuklarınızı daha iyiye yönlendirmek isterken farkında olmayarak onlara zarar verebilirsiniz.


Çocukların davranışlarını aşırı derecede engelleyen ve onlara meşru konularda özgürlük tanımayan ana-babalar çocuklarını kendine güven duygusundan uzak, çekingen, herhangi yeni bir davranışa girmekten korkan bağımlı bir kişi haline getirebilirler. Nitekim aşırı otoriter ailelerin çocuklarının başarı oranı diğerlerine göre daha düşüktür.


Ancak bunun tam aksinde yani çocuğu üzerinde hiçbir disiplin kurmayan, onunla ilgilenmeyen ve onu tamamen kendi


haline bırakan aileler için de aynı durum söz konusudur. Çünkü genç yaştaki bir insanın kendisiyle ilgili verdiği kararların birçoğu tecrübesizlik ve bilgisizlik sonucu yanlış olacaktır. Bu durumda ailenin devreye girmesi ve çocuğu adına doğru kararı vermesi gerekir.


Ailesiyle bağı eksik olan ve eğitimiyle ilgilenilmeyen çocukların başarılı olma oranı da genellikle düşüktür. Çünkü çocuk böyle bir ortamda sevilmediği ve değer görmediği duygusuna kapılabilir. Bu da onun kişilik gelişimini olumsuz yönde etkiler.


Aile türleri ile çocukların başarıları arasındaki ilişkiler konusunda yapılan araştırmalarda, çocukların başarılarını olumlu yönde etkileyen aile tutumları özet olarak, şöyle belirtilmektedir:


•       Çocuklarının davranışlarını hoşgörü ile karşılayan,


•       İlişkilerinde mesafe bırakmadan çocuklarının kişisel sorunları ile ilgilenen,


• Beğenilmeyen davranışlar karşısında tutumunu belli eden, fakat duygusallığını kontrol ederek çocukları ile birlikte çözüm arayan,


•  Çocukların kendi ilgi alanlarına yönelmelerine olanak sağlayan,


•       Çocukların tercih ve davranışlarım izleyip bir seçim yaparak aşırı olmamak şartı ile bazılarını kontrol eden ya da sınırlayan aileler.



 DERLEYEN...EMRE ŞEN(KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)


İletişim:[email protected]



Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık