ATASÖZLERİ - DEYİMLER- ÖZLÜ SÖZLER - BAŞARI ve BECERİ

ATASÖZLERİ - DEYİMLER- ÖZLÜ SÖZLER - BAŞARI ve BECERİ

BAŞARI ve BECERİ İLGİLİ ATASÖZLERİ;                   
1. At binenin, kılıç kuşananın: Bir şeye sahip olmak için onu kullanmayı, işi sürdürmek için de o işi işletmeyi bilmeliyiz. Birçok değer ve nesne, sonunda kıymet bilene ve deneyim sahiplerine kalır. Bir şeye sahip olmanın ilk şartı, bilgi ve beceridir. Herkes bilgi ve becerisi kadar güçlüdür.
2. At sahibine göre kişner: Birçok başarı ve başarısızlık şartlar ve araçlardan çok kişilerden kaynaklanır. Elinde bulunan olanakları değerlendirmeyen kişi, suçu kendinde aramalıdır. Niyet ve becerisini gözden geçirmelidir. Yeryüzünde milyarlarca insan var ve onlarla aynı dünyada yaşıyoruz, ama hepimizin yaşam düzeyi çok farklı. Yaşam düzeylerindeki farklılıkları belirleyen ilk şey kişinin kendi bilgi, beceri ve deneyimidir. Yoksa hepimiz aynı dünyanın insanlarıyız. Fakat farklı konum ve düzeydeyiz. Başarı, özellikle insan unsuruna bağlıdır.
3. Ata eyer gerek, eyere er gerek: Beceri, olanak kadar önemlidir. Bir aracın özellikleri ve varlığı, ustası yoksa bir anlam ifade etmez. Şartlar ve nesneler yeterli de olsa, bir bilge ve ustanın varlığı şarttır. Ortam hazır da olsa başarı, bilgi ve deneyim ister. Dünyada hepimiz için olanak ve ortam vardır. Önemli olan onu görmek ve değerlendirebilmektir.
4. Başını acemi berbere teslim eden pamuğunu yanında getirir: Bir işi ustasına teslim etmeyen kişi, karşılaşacağı zararları düşünmeli ve bunun bedelini ödemeye hazır olmalıdır. İşi ehline vermezsek çekeceğimiz sıkıntıdan başka, bir de o zararın bedelini ödemek zorunda kalırız. Yanlış yöntem ve araçlar, bize her türlü zararı verecektir. Her zaman düşünerek karar vermeli ve isabetli hareket etmeliyiz.
5.  Boynuz kulağı geçer: Başarı, yaşa bağlı değildir. Genç biri, daha uygun bir yöntem ve teknikle, büyüklerinden daha başarılı olabilir. Yaşanan yıllar, en iyi şekilde değerlendirilmezse basan ve beceri getirmez. Önemli olan yaşımız değil, becerimiz ve kullandığımız yöntemdir. Yaşı küçük olanlar, tasarım ve çabaları ile büyüklerinden daha başarılı olabilir.
6. Er ol da baş yar: Çevremiz, verdiğimiz zararlardan ve çıkardığımız sorunlardan öte, beceriksizlik ve tembelliğimizden rahatsız olur. Biz başarılı olduktan sonra kimse bizden incinmez. Tembellik, beceriksizlik ve korkaklığın sıkıntısını çekmektense başarılı kişinin yüküne katlanmak daha iyidir. Toplum, başarılı kişilerin derdini çekmeye hazırdır. Yeter ki gayretli, mert ve başarılı olunsun. Ancak bir fayda ve başarısı olmayanın derdine kimse katlanmaz. İnsanlar istenilen başarıyı gösterirse verecekleri sıkıntı çok fazla göze batmaz.
7.  Herkes davul çalar ama makamına uyduramaz: Bir işte herkes aynı beceri ve başarıyı gösteremez. Kimin ne kadar başarılı olduğu zamanla ortaya çıkar. Aynı işi yapan herkes aynı başarıyı göstermez. Başarı, önce yeteneğe, sonra çalışmaya bağlıdır. Önemli olan sadece işi yapmak değil gereği gibi yapmaktır.
8.  Hırsız anahtar istemez: Yararlı işler için bir araç, yöntem, gayret ve dayanışma gerekir. Ancak kötülük yapmak kolaydır. Bir kişi, özenmeden ve yardım istemeden kısa zamanda herkese zarar verebilir. Kötü, bir diğerinden yardım istemez. Çünkü yaptığı iş insanlara zarar vermektir ve bunu yapmak hiç de zor değildir. Bu nedenle önemli olan kötülük değil, iyilik yapmak, yardımcı olmaktır. Kötüler yalnız da olsalar başarılı olabilir.
9. İs bilenin, kılıç kuşananın: (bk. Başarı ve Beceri: Söz 1).
 10. Kalaylı bakır küflenmez: Bilgili insan sağlıklı, bakımlı mal da dayanıklıdır. İnsan bilgisiyle ruh ve beden sağlığını korur. Sağlıklı ve uyumlu bir yaşam sürer. Bakımını yaptığımız malzeme de dayanır ve işlevini yerine getirir. İnsan bilgiyle, eşya bakımla var olur.
11.  Kaşığı herkes yapar ama sapını ortaya getiremez: (bk. Başarı ve Beceri: Söz 7).
12.  Ürmesini bilmeyen it, sürüye kurt çağırır: Bilmediğimiz bir işte bir başkasına yardım etmemiz olanaksızdır. Bilinçsizce yapılan her girişim ve yardım, bize ve özellikle karşımızdakine zarar verir. Bu da düşmanların işini kolaylaştırır. Bilgisizden fayda gelmez. İşimizi bilinçli yapmalıyız. Bilgi ve deneyimimiz olmadan bir başkasına yardım etmemiz mümkün değildir. İyilik, yardım ve başarı için, bilgi ve deneyim gerekir (Ürmek: Havlamak).
13. Yarım hekim candan eder, yarım imam dinden eder: Sağlık, bedenimiz, iman da ruhumuz için çok önemlidir. Buna bağlı olarak sağlık ve iman konularında herkes konuşmamalı, yorum yapıp kafa karıştırmamalıdır. Bilgisi ve deneyimi olan, akademik bilgiye sahip kişiler konuşmalıdır. Sağlık ve din konusu bir uzmanlık alanıdır. Uluorta herkesin dediğini yapmak, bizi canımızdan ve dinimizden eder. Bilinçsiz ve yetersiz kişiler, gereği kadar deneyim ve iç erişimi olmayanlar, sağlık ve din işine karışmamalıdır. Küçük de olsa bir hata, çok büyük zararlara yol açar. Rastgele konuşmamalıyız. Bilenlere sormalıyız. Yaşayanları örnek almalıyız.
DERLEYEN...MURAT KÜDEN(KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık