Başarı

Başarı

YILLAR önce bir iş toplantısında, kelimelerin muhteşem bir gücü olduğunu öğrendim. Uzun süredir tanıdığım iki kişiyle birlikteydim. İş ortaklarımızdan birisinin bizi 'istismar etmeye çalıştığını öğrenmiştik ve bu durum beni allak bullak etmişti.
    Arkadaşlarımdan birisi deli gibiydi, kıpkırmızı oldu,
"Öfkeliyim" diyerek, her şeyi bıraktı. "Niçin o kadar kızgınsın?" diye sordum. "Çünkü delirirsen, gerçekten güçlü olursun ve her şeyi tersine çevirebilirsin." dedi.
Diğer arkadaşım ise sadece oturdu. "Biraz tedirgin oldum." 'dedi. Tedirgin mi? "Niçin öfkeli değil de biraz tedirginlik hissediyorsun?" diye sordum.
    "Hımm, kızarsanız kontrolü kaybedersiniz ve karşınızdaki kişi kazanır." dedi.
Tedirgin olmak. Bunun şimdiye kadar duyduğum en saçma kelime olduğunu düşündüm. Bu başarılı arkadaş böyle bir kelime kullanarak ve yüz ifadesini de hiç değiştirmeden, etrafta nasıl dolaşabiliyordu?
, Kızmadığı cevabını vermişti. Beni çıldırtacak konulardan adeta zevk alıyormuş gibi konuşuyordu. Kelimelerin onun ve benim üzerimde kesin etkisi vardı. Şu ya da bu şekilde tedirgin kelimesi beni allak bullak etti.
Bu nedenle onu denemeye karar verdim. Bir iş seyahatine gittiğimde, otelde yer olmadığını öğrendiğim zaman; "Özür dilerim. Burada durdukça tedirginliğimin arttığını hissediyorum." dedim. Görevli bana baktı. Nasıl tepki göstereceğini bilmiyordu ve kendisini tutamayarak güldü. Ben de ona güldüm.
 Daha sonraki birkaç hafta boyunca, bu kelimeyi tekrar tekrar kullandım. Her seferinde, onun o kadar aptalca olduğunu düşündüm ki, hayal kırıklığı ya da kızgınlık durumumu kırdı ve hemen duygusal yoğunluğumu azalttı.
Sadece bir kelimeydi. Fakat kendimizle nasıl konuştuğumuz -kullandığınız özel kelimeler- düşünce şeklimizi kontrol eder. Düşünce şeklimiz de nasıl hissettiğimizi ve ne yaptığımızı kontrol eder.
"Kızgınlık", "pislik" ve "tahribat" gibi kelimeleri kullanırsanız, ne çeşit hislere sahip olursunuz? Kendinize ne tip sorular soruyorsunuz? Neye odaklanacaksınız? Kan basıncınız tavana fırlamayacak mı?
Fakat "kızgınlık" yerine "tedirginlik", "yılgınlık" yerine "talep ediyor", "pislik" yerine "çıngırdamak", "rahatsızlık" yerine "uyarılmışlık", "reddedilmek" yerine "yanlış anlaşılmak", "tahrip" yerine "biraz suçlanmak" kelimelerini kullandığınızı kabul edelim. Farklı hissetmeye başlayacağınızı düşünebiliyor musunuz? İnanın daha iyi olacaksınız!
Bu araç çok basit olduğu için, size hiçbir işe yaramayacakmış gibi görünebilir. Sadece dilimizi değiştirerek hislerimizi değiştirmek, bu kadar kolay olamaz! Fakat kelimelerin hislerimizi değiştirme gücüne sahip oldukları bir gerçektir. Bu nedenle üzerinden on yıllar geçmiş olmasına rağmen, Martin Luther King, Jr.lın rüyasından konuşmasının ya da John F. Kennedy'nin, bir kişinin tüm ülke için neler yapabileceğinden söz edişini dinlerken, o kadar duygulanmamızın nedeni budur. Kelimeler hissediş şeklimizi değiştirirler ve çoğumuz onların, kendimiz ve çevremizdekilerle günlük iletişimde kullanırken bilinçli olarak anbean hislerimizi ve düşüncelerimizi nasıl değiştirdiğinin farkında olmayız. Örneğin size bir konuda "Hatalısın" denilse, bir tepki gösterirsiniz. "Yanlışsınız" dense daha yoğun bir tepki gösterebilirsiniz. "Yalan söylüyorsunuz" dense, esas olarak aynı ifade olmasına rağmen sadece bir kelimenin değiştirilmesiyle, düşünceniz ve hisleriniz anında değişir değil mi?

DERLEYEN...MURAT KÜDEN(KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]

 

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık