Başarı Ve Akıl Hocaları

Başarı Ve Akıl Hocaları

 Bazıları için iş yalnızlaştırıcı olabilir. Sorumlu bir pozisyonda olanların güvenecekleri kişi sayısı az olabilir. Küçük gruplar içinde çalışanlar da aynı şeyleri hissedebilirler. Serbest çalışanlar genellikle bu durumu bir sorun olarak dile getirirler. Tek başına çalışan veya çalışma arkadaşları ile aynı işverene sahip olmanın dışında çok az ortak yönü paylaşan herkeste aynı yalnızlık duygusu gelişebilir. Uzmanlık gerektiren bir işi olanlar veya fazla göz önünde olmayan bir işi yerine getirenler de bu tür bir durumla kaşı karşıya olabilirler. Onlar da böyle bir durumun çok zor olduğunu düşünebilirler.
Yalıtılma motivasyonu etkiler, insanlar tarafından tanınmanın ve takdir edilmenin temel bir ihtiyaç olduğunu Maslow'un kuramından biliyoruz. Ait olma duygumuzu güçlendiren ilişkilere ihtiyacımız var. Ortak bir profesyonel bağı paylaştığımız kişilerle birlikte olmak bizi gayrete getirir. Bu tür bir ilişkinin yokluğunda kendimizi uzayda çalışıyor gibi hissederiz. Motivasyonumuz böyle durumlarda karaya vurmuş bir balık gibi can çekişir.
 
Bir akıl hocası edinmek bu boşluğu doldurma yollarından biridir. Akıl hocası, normalde aynı veya benzer alanda çalışanlardan seçilmelidir ve kişi deneyimlerini onunla paylaşa-bilmelidir. Şirketlerdeki danışmanlık programlarında çalışanlar rehberlik de yapabilen, deneyimli kişilerdir ve bu anlamda birer akıl hocası olabilirler. Sizin akıl hocanız rolünü oynamayı isteyebilecek birini tanıyıp tanımadığınızı düşünün. Aynı şirketten biri veya bir başka işyerinde çalışan bir profesyonel olabilir. Karşılıklı düzenlemeler yapabileceğiniz bir tanıdık, yakın arkadaş veya bir akraba bu özellikleri taşıyabilir. Akıl hocası rolünde olanlardan neler beklediğinizi açıklayın: yapmakta olduğunuz işe nezaketin ötesinde pozitif bir ilgi göstermeleri; sorunları dinlemeleri; başarınızı paylaşmaları ve başarısızlık durumunda  üzüntünüze ortak olmaları gibi. Öğüt, belki de onlardan isteyeceğiniz en son şeydir. Siz bilirsiniz. Doğru kişiyi bulduğunuz zaman onunla ne sıklıkta karşılaşacağınızı veya temas kuracağınızı kararlaştırın.
Çalışma hayatınızda bir akıl hocamızın olması, hepimiz için bir boşluğun dolmasına, ihtiyaç duyduğumuz desteği alabilmemize yardımcı olacaktır. Eğer mesleki yalıtılma motivasyonunuzu etkileyen bir faktör ise, akıl hocası tam da ihtiyaç duyduğunuz şey olabilir.
DERLEYEN...EMRE ŞEN (KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık