Gelişmeye Zaman Ayırmak Ve Başarıya Ulaşmak

Gelişmeye Zaman Ayırmak Ve Başarıya Ulaşmak

Gelişmeye  Zaman Ayırmak Ve Başarıya Ulaşmak

Eylemden çok söz ettik. Buna karşılık, gerekli olan başka tür bir eylem daha var: kendinizle ilgilenmek için yalnız kalmak. Bu da büyümenin bir parçasıdır.

İş hayatında düzenli olarak denetleme yapılır: Hangi ürünler satıyor? Kâr ediliyor mu? İlerleniyor mu? Yoksa tahminlerinin, beklentilerinin gerisine mi düşüyorlar? Şirketin ekonomik durumunun sağlıklı olup olmadığını, pazar payını kaybedip kaybetmediğini belirlemek için uzmanlar, muhasebeciler çağrılır. Acil değişiklikler yapılmazsa iflas mı edecekler? Şirketlerin mevcut durumu amaçlar ve tahminlerle karşılaştırılır. Bu kendini sınamadır.

Kendini motive eden kişi gelişmeye açtır. Gelişmenin değişme olduğunu ve değişmenin de bilinenden bilinmeyene atlayarak riskler içerdiğini kabul eder.

İnsanlar için de böyle olması gerek. Amaçlar belirlemek ve o amaçlara ulaşmakta ciddiyseniz, kendinizi sınamalısınız. Kendinizi tanımaya ve nasıl gittiğinizi değerlendirmeye zaman ayırmalısınız.

Kendini dürüstçe yansıtmak yararlı bir iştir, ama tamamen gerçekçi olmazsanız bu yansıtmanın bir önemi kalmaz. Bu, gelişmenizi değerlendirmeniz, öğrendiklerinizi gözden geçirmeniz, amaçların değişip değişmemesi gerektiğine karar vermeniz ve önceliklerinizi yeniden düzenlemeniz için bir fırsattır. Bu, kendinizi bütünüyle denetlemenizin ve daha önce hiç olası görmediğiniz şeyleri başarmış olabileceğiniz için kendinizle gurur duymanızın bir fırsatıdır.

Ya sizi geri çeken bir şey varsa ne yapacaksınız? Eski alışkanlıklardan kurtulmakta zorlanıyor musunuz? Geçmişin yanlışları sizi kızdırmaya devam mı ediyor? İşte şimdi olumlu düşünmeyi uygulama zamanıdır. Geçmişin, köprünün altından geçmiş olan sular gibi olduğuna, dünün asla geri gelmeyeceğine kendinizi inandırın. Önemli olan ve farkı yaratacak olan bugün ve yarın ne yapacağınızdır.

İnsanlar birçok kez düşüncelerinin sessizliğinde, kendilerini yıpranmış, kaynakları tükenmiş, tamamen bitkin düşmüş görme gereksinimi duyarlar ve sonra buna karşılık, hâlâ kaçırılmamış olan fırsatlara bakarlar. Bu, açtığınız bir kuyunun dolup taşan bir enerji deposuna dönüşmesine ya da hiç para çekilmemiş bir banka hesabı bulmaya benzer.

Muhasebeciler, T-hesabı denen ilginç bir araç kullanırlar. T'nin sol tarafında —araba, ev gibi sahip olduğunuz— varlıklar sıralanır. Sağ tarafta da borçlarınız... Sonra her sütun toplanır. Borçlar varlıklardan fazla ise sorun vardır. Ama varlıklar daha fazla ise hesap güvenlidir. Varlıklar ne kadar çoksa o kadar iyi olur.

Biz de düzenli olarak kendimizin bir T-hesabını çıkarmalıyız. Buna "borçlarımızı" (korkular, şüpheler, engeller, kendimizle ilgili olumsuz düşünceler gibi) ve varlıklarımızı (yeteneklerimiz, değerli deneyimlerimiz, becerilerimiz, dostlarımız, bilgi gibi) sıralamalıyız. Bunları nasıl hesaplayacağız? Çoğu kez sıkıntıdan kurtulmak için size gereken tek şey kişisel T-hesabıdır. Böylece, borçlarınız varlıkları aşıyor olsa bile, gereksinimlerinizin dürüst bir hesabına ve ilerlemek için bir başlangıç noktasına sahip olacaksınız.

Kendini yansıtmanın size kazandırdıkları şunlardır:

— Şu anda bulunduğumuz yerden daha önemli olan gittiğimiz yön hakkında güvenimizi tazeler.

— Dünün sorunlarından ve bizi çökertiyor olabilen diğer gereksiz yüklerden kurtulmamıza yardım eder.

— Önceliklerimizi yemden belirler; hiçbir şey bir numaralı önceliğe sahip olmadan yapılmaz.

— Yaşama sahip olduğumuz her şeyi verebilmemiz için bizi yeniden harekete geçirir.

 

DERLEYEN:DR PİST


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık