Kısa Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Kısa Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Kısa Özgeçmiş Nasıl Yazılır?


Yalnızca işe alma görüşmelerinde uygulanan bazı özel kurallar vardır. Bunun sebebi, görüşmeyi icra eden bireyin, talibin -iş görgüsü de dahil olmak üzere- işe uygunluğunu her yönüyle değerlendiriyor olması ve çoğu kere, iş başvurusunda bulunanın, yaptığı hataları düzeltmek için ikinci bir şansının olmamasıdır.   

Başvurduğunuz iş için katılmış olduğunuz görüşmede başarılı olmanın sırrı, yalnız iş görgü kurallarına uymayı becerememekten dolayı reddedilme tehlikesini ortadan kaldırmaktır. Organik olarak, yalnızca bu görgü kurallarını bilmeniz, işe alınmanızın güvencesi olmayacaktır! Ama, yalnızca bilgi ve becerilerinizin değerlendirilmesini elde edecektir. 


İşe alma görüşmesine katılmadan önce, büyük olasılıkla özgeçmişinizi göndermeniz gerekecektir. Yetenekli birçok insan, özgeçmişlerinin içeriği ve biçimiyle okuyanı etkilemeyi başaramadıkları için, görüşmeye dahi alınmadan reddedilmektedir.

Aşağıdaki yalın ilkelere uyarak, bu mevzuda fazla yanlış yapmaktan kurtulabilirsiniz.  

* Hem özgeçmişinizi, hem ona ekleyeceğinizi kapak mektubunu daktiloyla yada bilgisayarda yazın. (Bazı işverenler el yazısıyla hazırlanmış başvuru isterler ve eğer bu şekilde bir yere başvuruyorsanız, yazınızın olabildiğince okunaklı olmasına özen gösterin.)

* Özgeçmişiniz, iki sayfayı geçmesin (Ön değerlendirmeyi meydana getirecek ferdin düzinelerce müracaat mektubu okuyacağını unutmayın.)

* Önce kişisel bilgilerinize (Adınız, soyadınız, adresiniz, cinsiyetiniz, çağdaş durumunuz, yaşınız vs) sonrasında özet bir halde eğitim durumunuza (tamamlamış olduğunuzu okullar, bölümler, başarı düzeyiniz vb) yer veriniz.

* Sonrasında şu andaki işinizi anlatın (almış olduğunuz ücret ve sosyal haklarınızı, niçin iş değişiklik yapmak istediğinizi de belirtin.)

* Kronolojik sırayla, önceki işleriniz hakkında data verin (neden ayrılmış olduğunuzu da belirtin.)

* Kişisel meraklarınız ve iş dışı alanlarınızı özetle anlatın.

* Söz mevzusu işin size niçin çekici geldiğini belirten birkaç cümleyle bitirmiş olun.

Görüşme aşamasına kadar referans belirtmenize genellikle gerek kalmamıştır; özgeçmişinize bonservis mektupları ilave etmeden önce iyi düşünmelisiniz. Bu aşamada, özgeçmişinizde belirttiğiniz iş deneyiminiz herhangi bir ek kanıt gerekmeden de ikna edici olabilmelidir.   

Derleyen : DR PİST

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık