Ders Çalışırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ders Çalışırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ders çalışmayla ilgili bütün davranışlarımız ‘Çalışma kuralı ciddi bir faaliyettir.’ düşüncesiyle uygun olmalıdır. Ders çalışma ile dersle ilgili bir şeyler yapmayı birbirinden ayırmadığımız sürece bizim için en uygun neticeyi elde edemeyiz. Bundan dolayı evimizde bir çalışma köşemiz olmalı ve her gün bir başka yerde çalışılmamalıdır. Bu şekilde daha dikkatli ve verimli bir ders çalışma imkânı yakalayabiliriz.

Bazı gençler ders çalışmayla, dersle ilgili bir şeyler yapmayı karıştırıyorlar. Dersle ilgili bir şeyler yapmakla ders çalışmak farklıdır. Çalışma kuralı ciddi bir faaliyettir. Bunu benimsememiz lazım. Bir atletin en önemli çalışması; antrenman ve yarıştır. Bir futbolcunun hayatındaki en önemli yaptığı faaliyetleri; antrenmanlar ve 90 dakikalık maçtır. Bir yüzücünün en önemli hadisesi; yüzmesidir. Aynı şekilde öğrencinin hayatına da baktığımızda en önemli nokta, en dikkat etmesi gerektiği nokta bilgisayar oyunlarında aldığı puanlar değil, ders çalışma noktasında ayırdığı zaman, ders çalışırken yaptığı iştir. Ders çalışmak ciddi bir iştir. Dersi doğru çalışacaksınız, dersi ciddiye alacaksınız ki sınavda başarılı olasınız.

Taşıyamayacağımız bir yükün altına girersek bir süre sonra o yükü sırtımızdan atabiliriz. Uygulanması mümkün olmayan bir planda çalışmak bize fayda getirmez. Kaldırabileceğiniz kadar yük alın. Az da olsa sürekli çalışın. İki saat ama her gün iki saat, günde 100 soru ama her gün çözülen 100 soru olsun. Her gün onu uyguladığınız zaman zaten olayın ciddi bir bölümünü halletmiş olursunuz.

“Canım sıkılıyor, hazır değilim. Sonra çalışırım”
gerekçesiyle çalışmayan çok öğrenci var. Çalışmaya başladıktan sonra; “Canım sıkıldı, yapamayacağım” gerekçesiyle çalışmayı yarıda bırakanlar sayısı da maalesef az değil. Can sıkıntısına teslim olmak seçkin bir davranış mı? Başarılı bir öğrencinin, kaliteli bir insanın yapacağı bir davranış değil. Bizi başarıya ulaştıracak gayretlerde sürekli eğlence aramak mantıksızdır. İleride eğlenceli bir işinizin olmasını hedefliyorsanız şimdiki can sıkıntısıyla savaşmayı öğrenmelisiniz. Öğrenci istiyor ki her şeyde eğlence olsun. Ders ciddi bir iş, geleceği belirliyor. Her şeyde de eğlence olmaz ki. İleride eğlenceli bir hayatın olmasını istiyorsanız şimdi bu sıkıntıları göze alacaksınız, bu sıkıntıları kabul edip benimseyeceksiniz.

Canınız sıkılırken de çalışabilmeniz mümkündür. Kaçmanıza sebep olan, can sıkıntısının süreceğinin düşüncesidir. Hâlbuki ilk boğucu dalgaları savuşturabilirseniz birden bire rahatladığınızı göreceksiniz. Demek ki direnmek gerekmektedir. Bu direnmenin ödülü de var. Can sıkıntısıyla başarabileceğinizi görmek size müthiş bir keyif verecektir. İradenizin sonuç alması sizi eskisinden daha güçlü yapacak, böylece planlarınızı aksatmadan çalışabilecek bir duruma geleceksiniz.

Yapmanız gereken ne varsa çalışmaya başlamadan önce yapıp bitirmeliyiz. Çalışırken bunlardan birinin aklınıza gelmesi çalışmanızın kalitesini derhal düşürür. Daha kötüsü yerinizden fırlayıp ihmal ettiğiniz işi yapmaya koştuğunuzda o günkü çalışma bitmiş demektir.

İçinizdeki coşkun bir çalışma arzusunun sardığı anları çok iyi değerlendirmeli, çalışmayı hemen gerçekleştirmelisiniz. Bu özel anlar öyle kuvvetli gelir ki çok uzun sürecek zannedersiniz. Hâlbuki o kısa bir sonra gitmek isteyecek bir şeydir. Bundan dolayı sizi saran çalışma arzusunu hemen kullanmalısınız. Böyle anlarda daha iyi anladığınız, kavradığınız gerçektir. O an, o duyguyla öğrendiğiniz bilgiler ömür boyu kalıcıdır, hiç unutmazsınız.


Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık