Diksiyon

Denizli Diksiyon Eğitimi

Denizli Diksiyon Eğitimi

Diksiyon; söz söylerken duygu ve düşünceleri doğru üslubuna uygun olarak anlatmak için sesin uyumunu söylenişini sözcük hecelerinin uzunluğu kısalığı ve vurguları bakımından doğruluğu; jesti mimiği takınılacak tavırları yerinde ve güzel kullanma sanatıdır. Diksiyon eğitiminde, kelimelerin doğru telaffuzu, vurgulu ve uygun tonda konuşmak, toplum önünde konuşma yapabilmek ve heyecanı kontrol altına almak gibi hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilecek konular üzerinde eğitim veriliyor. Bu eğitimle hızlı konuşan katılımcıların konuşmalarının yavaşlatılması, konuşma sırasında heyecanlananların çeşitli ses-nefes egzersizleri ile heyecanının kontrol altına alınması amaçlanmaktadır. Diksiyon Eğitiminde bireyin Türkçe'yi uygun, akıcı ve anlaşılır konuşma becerisini geliştirebilmesi ve böylece kendisini etkili bir biçimde ifade etmeyi öğrenmesi amaçlanmaktadır. Yine bireyin ses bilim açısından tüm sesleri doğru ve güzel söyleyebilmesi, sesini ve beden dilini etki...Devamını Oku »

Etkili Konuşma Ve Diksiyon

Etkili Konuşma ve Diksiyon

Güzel ve etkili konuşmada diksiyon (söyleniş-telaffuz-pronounciation) yani seslerin doğru çıkarılması son derece önemlidir. Fonetik bilgisi seslerin çıkarılışını inceler. Diksiyon ise buna ek olarak daha geniş bir kapsamda, ses organlarının doğru sesleri çıkarabilecek şekilde eğitilmeleri üzerinde odaklanır. Bu yönüyle diksiyon önemli ölçüde fonetiğe dayanır. Ancak biz bu bölümde konunun fonetik yönü üzerinde ayrıntılı durmayacağız. Türkiye?de seslerin çıkarılmasında yörelere göre farklılık vardır. Ancak güzel seslendirmede daha çok İstanbul ağzı esas alınır. Seslerin gerektiği gibi çıkarılabilmesi için ses aletlerinin- gırtlaktan başlayarak dil, dudaklar, çene ve buruna kadar tüm ses aletlerinin eğitilmesi gerekir. Bu çerçevede aşağıda çeşitli alıştırmalar yer alacak. Alıştırmaları yaparken ses çıkışlarını netleştireceğiz. İyi boğumlanma yani heceleri netleştirerek seslendirebilmek için dudak tembelliğini ortadan kaldırmamız gerekir. S...Devamını Oku »

Diksiyon Nedir Ve Nasıl Geliştirilir?

Diksiyon Nedir Ve Nasıl Geliştirilir?

Diksiyon günümüzün en önemli konularından biri haline gelmiştir. Etkili konuşabilmek karışımızdakilerin bizlere ve anlattığımız konulara önem vermesini sağlamak adına diksiyonumuzun düzgün olması gereklidir. Diksiyon sözlük anlamıyla sesleri ve sözcükleri dilin kurallarına uygun olarak doğru bir şekilde ifade edebilmektir. Kişiler sosyal yaşam içinde sürekli bir iletişim halinde olurlar. İlişkilerin temelinde bu iletişim yer alır. Bu nedenle bu ilişkilerin düzgün işlemesini istiyorsak diksiyonumuza dikkat etmeliyiz. Konuşmak sadece ağzımızdan çıkan sözcükleri birilerinin duyması ve onları anlayabilmesi adı altında gelişen bir eylem değildir. Burada asıl mesela düzgün ve kurallarına uygun olarak güzel bir biçimde konuşabilmektir. Bu nedenle diksiyonumuza dikkat etmeliyiz. Diksiyonu bozuk olan kişiler için yapılabilecek pek çok alternatif yer alır. Gerekli eğitim alındığında diksiyonun düzelmesi kesindir. Düzenli bir çalışma ve gerekli egzersizlerden sonra kişiler düzgün bir ...Devamını Oku »

İzmirdeki Diksiyon Kursları

İzmirdeki Diksiyon Kursları

Söyleniş ve artikülasyon bozuklukları olan kimseler diksiyon alıştırmaları yaparak bu sorunlarını yenebilirler. Kurslarda alınan diksiyon eğitiminde kursu uzman kişiler vermelidir. Kursiyerler sıkça hata yapılan kelimelerin doğru söyleniş şekillerini ancak eğitimcilerden öğrenebilirler. Sunucuların programlarında konukları veya seyircileri ile iletişimi çok önemlidir. Düzgün ve iyi bir diksiyona sahip olmak sunucuların tanınmalarına, ilgiyle izlenmelerine, dinlenmelerine yardımcı olur. İyi ve doğru bir diksiyona sahip sunucu ve spikeri takip etmek daha kolaydır. Diksiyon; sözcüklerin içinde bulunan hecelerin inceliğine- kalınlığına, uzunluğuna- kısalığına dikkat ederek tonlamaları, vurgulamaları, ses hükümlerini yerinde ve zamanında kullanarak ve muhakkak beden dilini de kullanarak duygu, düşünce ve bilgilerimizi karşımızdaki kişi veya kişilere en doğru şekilde aktarmaktır. Etkili konuşabilmek için dil kaslarımızı, yanak ve dudak kaslarımızı ve çene kaslarım...Devamını Oku »

Diksiyon Dersleri İzmir

Diksiyon Dersleri İzmir

Yeterli solunum desteği sağlamadan konuşmak boyundaki ve ses tellerini kontrol eden kaslara ilave yük getirir ve sesin etkinliğini azaltır. Konuşma sırasında bir nefeste gerektiğinden fazla kelime söylemeye çalışmak zararlıdır. Bu nedenle konuşma sırasında cümleleri bölmeye, önemli kelimelerden önce duraklamaya, yazılı metinleri okurken virgüllerde yeni bir nefes almaya özen göstermek gereklidir. İnsan yaşantısı birbirini anlamayla ve anlamamayla geçer. Bu bağlamda konuşulan dilin önemi belirmeye başlar. İnsan konuşarak anlaşan bir varlık olması sebebiyle konuşmasında hemen hemen kendisini iyi ve kötü yanlarıyla ele verir. Gözlem gücüne sahip olan insanlar bir insanı konuşmasından tahlil edebilir. Tecrübeleri, kültürü ve daha birçok önemli konu konuşmadan anlaşılabilir. Kendini daha iyi ifade edebilen insan daha düzgün ve daha başarılı bir hayat sürer. Böylece diksiyonun önemi insan yaşantısında özel hayatından iş hayatına her alanda ve her anda belirginleşir. Duygu ve ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Yukarı Çık