Diksiyon

Diksiyon Dersleri

 Diksiyon Dersleri

Duygu ve düşüncelerin doğru ve etkileyici biçimde aktarılmasının sağlanması için; vurgu, tonlama ve doğru sesletim yoluyla, konuşmayı bozan etmenleri ortadan kaldırmak, insan ilişkilerinde en önemli iletişim aracı olan etkili konuşma ve anlatım zenginliğinin yollarını açmaktır. Bu eğitim süreci grup eğitimi olarak uygulanabildiği gibi, özel durumlarda bire bir eğitim de verilmektedir. Diksiyon eğitiminin amacı; katılımcıların Türkçe’nin kurallarına uygun; akıcı, anlaşılır ve güzel konuşma becerisi geliştirmelerini, kendilerini etkili bir biçimde ifade edebilmelerini, ses-bilim açısından tüm seslerin doğru ve güzel söylenebilmesini, bireyin sesini etkili bir biçimde kullanabilmesini sağlamaktır. Diksiyon Eğitimi ile Etkili Konuşma Sanatı * Giriş ve bitiş cümleleri hayati derecede önem arzeder, aman dikkat! * Ağzınızdan çıkan her sözcük muhataplarınızı yakından ilgilendirsin, muhataplarınızın gereksinimlerine yönelik bilgile...Devamını Oku »

Diksiyon Nedir?

Diksiyon Nedir?

Diksiyon, konuşulan dilin incelenmesi ve kullanılmasıdır. Fonetik sesleri veya fonemleri inceler; diksiyon ise konuşma sanatı ve tekniği olarak fonetiği tamamlar. Bir şiiri, bir nutku, bir piyesteki rolü söylemek, okuma tarzını belirten "diksiyon" denilen sanat, konuşma organlarının, yatkın veya çalışmayla işlek hale gelmiş olmasını gerektirir. Diksiyonun çeşitli bölümleri vardır: heceleri belirtme, telaffuz, noktalama, ses perdesini ayarlama, inşat. Bazen ton ve tarz bakımından suniliğe kaçan, bazen günlük konuşma diline, gerçek söyleyişe yaklaşan diksiyon, edebiyat ve tiyatro anlayışıyla bağlantılı olarak gelişmiştir. Söz söylemenin doğallığı çerçevesinde soluk alma ve duraklama yapılır. Soluksuz ve duraklamasız bir konuşma monoton olduğu kadar anlaşılabilme eksikliği de doğurur. Metinlerin her bölümü, her ibare kendi içinde bir anlam bütünlüğü taşır. bu anlam bütünlüklerinin açıkça birbirinden ayrılmaları ve birbirleriyle ilişkilendirilmeleri gerekir...Devamını Oku »

Diksiyon(Öz Güven Ve Hatiplik Yeteneği Birleşirse)

Diksiyon(ÖZ GÜVEN VE HATİPLİK YETENEĞİ BİRLEŞİRSE)

Kalabalık karşısında şaşırmaksızın ve korkusuz konuşmak için "konuyla dolu" olmalıdır. Ama KONUŞMADAN önce ÖNGÖRMEK gerekir. Sözlerin berraklığının baş şartı, düşünce berraklığıdır; bu da kullanılmak istenen delillerin sunulması ve ifadede kesinlik ve zariflikle kendini gösterir. Hatibin kültür ve eğitimle kazandığı fikir üretmenin aktif unsurları kendiliğinden pasif bir tarzda rol oynar; bunlar bilinçaltına aittir; oysa belagat bilgisi bilinçli iradeye bağlıdır. Bu son unsurlar şu noktaları içine alır: a) Sarsılmaz bir inanç ya da akla uygun bir kesinlik, b) Heyecan ve ilk anların dinamizmi, c) Topluluğa etki yapma iradesi... Geniş bir plan içinde fikirlerin aynı amaca yönelmesi, belirli bir maksat üzerinde zihnin bir noktada toplanması sonucu mümkün olur. Bu yöneliş düşünceleri tek bir blok halinde toplayarak söze etkinlik kazandırır, hatibin bütün ruhsal yeteneklerini canlandırır. Böylece hatip kesin, kolay ve inandırıcı bir şekilde konuşur. -ALINTI- Diksiyon(ÖZ GÜVEN VE HATİPLİK YE...Devamını Oku »

Diksiyon(Konuştuklarınıza İnanmalısınız)

Diksiyon(KONUŞTUKLARINIZA İNANMALISINIZ)

Kalabalık bir topluluk karşısında insan çoğu zaman "korkuya kapılmaktan korkar". Ama duyduklarını inançla ifade etmek ve bu inancı dinleyicilerle bölüşmekten başka bir şey düşünmeyen bir kimsenin daha ilk kelimeleri söyler söylemez bu korkusu ortadan kalkar. İzlenmiş ve anlaşılmış olma isteği ile beyin çalışması gittikçe artar; hatibin ateşli inancı, sözüne gittikçe başkalarını saran bir inandırma gücü katar, ihtiras yokluğu son derece üzücü bir şeydir. Hatip dinleyicilerin karşısına söylenecek bir sözü, sunulacak belirli bir haberi olduğu için çıkmaktadır; iyi bir nutuk vermek istiyorsanız, düşüncelerinize ve bunların önemine inanmış olmanız gerekir. Tabii olarak güzel konuşma yeteneğinden yoksun olan kimseler de kendilerini ilgilendiren ya da haklı bir davayı savundukları zaman inandırıcı olurlar. o zaman bir dezavantaj olan heyecanla dolu olmak bir dezavantaj olmaktan çıkar, uygun deyimleri ve fikirleri kolaylıkla bulabilirler. Bu da onları inandırıcı kılar. -ALINTI- Diksiyon(KONUŞT...Devamını Oku »

Diksiyon(Korkuyu Yenme Yolları)

Diksiyon(KORKUYU YENME YOLLARI)

Birçok aktör ve hatibin geçirdiği bu korku safhası özellikle sahneye ilk çıkış ya da topluluk karşısında ilk söz söylemeye başladıkları zamanlar daha can sıkıcıdır. KORKUYU YENMEK İÇİN MEYDANA ÇIKAN GERGİNLİGİN PSİKOLOJİK ETKİLERİNİ AŞMAK; VÜCUDA KENDİNE GÜVENCİ İFADE EDEN KARARLI VE MÜCADELECİ ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK GEREKİR. Kürsüye çıkmadan önce geniş ve derin bir soluk almalı, kasları gevşetmeli, göğsü biraz ileri çıkararak dimdik durmalı; sonra çabucak kürsüye çıkıp söze başlamalısınız. -ALINTI- Diksiyon(KORKUYU YENME YOLLARI) -------------------------------------------------------------- (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diksiyon dersi, güzel söz söyleme hitabet sanatı, diksiyon kurslari, diksiyon eğitimi, hitabet sanati, diksiyon, güzel konuşma ve diksiyon, diksiyon dersleri, diksiyon kursu, diksiyon kursları, diksiyon konuşma, kişisel başarı) open Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Yukarı Çık