Güzel Konuşma Teknikleri

 Güzel Konuşma Teknikleri

Güzel konuşma veya güzel söz söyleme, geçmişte olduğu gibi bugün de hem sosyal hem de beşerî bir ihtiyaçtır. Bu husus, çağımızın kaynaklarında, "güzel konuşma", "etkili ve güzel söz söyleme", "etkili konuşma sanatı", "diksiyon" gibi kavramlarla ifade edilir. Geçmişte olsun günümüzde olsun, güzel konuşma, tesirli söz söyleme; dili güzel kullanma, sesleri, kelimeleri doğru telâffuz etme, doğru vurgu, doğru tonlama ile yakından ilgilidir. Beden dili, seslerin doğru ve güzel çıkarılması, sesin niteliği, yüksekliği, muhataba saygı, nezaket, güzel konuşmada önemli unsurlardır.
Kişi 'konuşabilmelidir' ve dahası düzgün ve doğru konuşma sürekli olmalı, alışkanlık haline dönüşmeli, kişinin yaşamına karışmalı ve onun ikinci doğası haline gelmelidir.

Sahnede kullanılan dil, günlük hayatta kullandığımızdan biraz farklıdır. Fakat ister tiyatronun içinde, ister günlük yaşamda; her yerde ve her zaman doğru ve güzel konuştuğumuzu bilecek kadar uyanık olmalıyız.

Konuşma sırasında yaptığımız yanlışların ayrımına varamayız Bunları ancak karşımızdakiler, bizleri dinleyenler bilebilir Belki amacımızı tam karşılayacak uygun sözcükleri seçemiyor, aşınmış kullanımdan düşmüş sözcükler seçiyoruz Belki el, kol, yüz hareketlerimizi bedensel davranışlarımızı konuşmanın akışına uyduramıyoruz.

Hiç birimizin konuşması tıpatıp birbirine benzemez Çünkü düşünsel ve dilsel yetkinleşmemiz tam bir özdeşlik göstermez Bunda yetiştiğimiz, içinde bulunduğumuz toplumsal ortamın da payı büyüktür.

İnsan kelimelerle düşünür. Kelime hazineniz fakirse düşünce ufkunuz daralır; hissettiklerinizi ve düşündüklerinizi ifade edemez olursunuz. Düşünce dünyanız çölleşir, his dünyanız kuraklaşır, hayalleriniz çoraklaşır; dilinizin büyüsü kaybolur.
Herhangi biri, bir cümlede aynı kelimeyi iki kere kullansa söz yavanlaşır ve tadı kaçar. Yunus Emre, aynı kelimeyi bir beyitte 6 kere kullanır, ama o kelimenin tadı kaçmaz, aksine tatlanır, kelime yeni anlamlar kazanır, dinleyeni büyüler.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır

Diksiyon eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :

İzmir’deki  Diksiyon eğitimlerimiz için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Antalya’daki  Diksiyon eğitimlerimiz için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Antalya Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Bursa’daki Diksiyon eğitimlerimiz    0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Bursa Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Muğla’daki Diksiyon eğitimlerimiz    0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Burdur’daki Diksiyon eğitimlerimiz  0248 233 45 45 5 yada   0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Burdur Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık