NLP İLE GÜZEL KONUŞMA

NLP İLE GÜZEL KONUŞMA

Değişen ve gelişen dünyada iletişim alanında değişimler inanılmaz bir hızla ilerken, insanların değişimlere ayak uydurmak için kullandıkları en etkili güç çevrelerindeki insanlar ile yaptıkları konuşmalardır.
İnsan dış dünyaya kendisini yansıtmasında; kimi zaman düşüncelerini, kimi zaman özlemini,  kimi zamanda öfkesini taşımıştır konuşmasına…
Peki, konuşma konusunda ne kadar başarılıyız? Düşünce ve duygularımızı rahatça anlatıp anlatamadığımızı, karşımızdakilerle doğal bir iletişim kurup kuramadığımızı kolayca anlayabiliriz. Duygu ve düşüncelerinizi istediğiniz gibi anlatabiliyor musunuz? Konuşma konusunda ne kadar iyi olduğunuzu nereden anlayacaksınız?
• Söylediklerinize cevaben, karşınızdakilerden istediğiniz tepkileri alabiliyor musunuz?
• Düşüncelerinizi açık ve etkili bir biçimde belirtebiliyor musunuz?
• Siz sözcükleri telaffuz ederken karşınızdakiler kolayca anlayabiliyor mu?
• Ses tonunuzu, duygu ve düşüncelerinizi besleyecek ve zenginleştirecek bir şekilde kullanabiliyor musunuz?
• Tekdüze mi, yoksa canlı ve hareketli bir biçimde mi konuşuyorsunuz?
• Konuşurken bakışlarınızı dinleyenlere yöneltiyor musunuz?
• El ve yüz hareketlerinizi kullanırken bir takım yapmacık durumlara düşüyor musunuz?
Söz, yazıdan daha önce, daha etkili ve daha pratik olduğu için sözlü kompozisyonun temelini oluşturan, insanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biri olan konuşmanın usulüne göre yapılması, hemen her alanda başarılı olmanın asıl unsurlarındandır.
Başarılı yöneticilerin, tanınmış avukatların, liderlerin, toplum içinde saygın bir yeri olan kişilerin ayırıcı vasıflarından biri de güzel ve etkili konuşmalarıdır. Böyle kişiler fikirlerini, güzel konuşma sanatının incelikleriyle ifade ettikleri için kendilerini dinletmesini bilirler ve herkesin kalbini kazanırlar. Çünkü bunlar Aristo'nun da dediği gibi "...düşündüklerinin hepsini söylemez, fakat söylediklerini düşünür de söylerler."
Unutmayın iletişimin anlamı, aldığınız tepkilerdir. Genellikle kişi “söylemek istediğini söylediği” zaman, iletişim sorumluluğunun sona erdiğini varsayar. Etkili iletişimciler konuşmayı bitirdikleri zaman sorumluluklarının sona ermediğini bilirler. Pratik açıdan bakıldığında, aktardıkları mesajın anlatmak istedikleri değil, karşı taraf tarafından anlaşılan şey olduğunu bilirler.
NLP’nin birçok tekniği var bunlardan bir tanesi temsil sistemleridir. Etkili ve güzel konuşma yapabilmek için temsil sistemlerini bilmek çok önemlidir. Temsil sistemleri nelerdir? Görsel, işitsel, kinestetik, dijital olarak dörde ayrılır. İyi bir konuşmacı bunları iyi bilmeli ve etkin şekilde kullanmalıdır.
Görsel dinleyiciler, görüntüye ve görsel sunuma önem veren insanlardır. Görsel temalar ile yapacağınız bir konuşmanın onların üstünde büyük etkisi olmasını sağlarsınız.
İşitsel dinleyiciler, detaylara ve detaylar arasındaki uyuma önem veren insanlardır. Ses tonumuzu iyi kullanmanız ve kelime telaffuzlarınızı etkili şekilde kullanmanız şartıyla onları etkileyebilirsiniz.
Kinestetik dinleyiciler, sizin ile ilgili duygu ve sezgilerine önem veren kişilerdir. Konuşmanızda güven ve olumlu duyguları hissetmeleri çok önemlidir.
Dijital dinleyiciler, teknik özellikler ile ilgilenen kişilerdir. Bu tip dinleyicilere, teknik detaylar ile ilgili tatminkar bilgi vermeniz ve mantıklı nedenler ileri sürmeniz konuşmanızın etkinliğinizi artırmanızı sağlayacaktır.
İyi bir konuşmacı dilini bu dört temsilin dil kalıplarına göre ayarlayabilmelidir. Dilini bu dört dil ile birlikte kombine etmelidir. Dinleyiciye bunu fark ettirmelidir. İyi konuşmacı, dinleyici grubunun ihtiyacını iyi öğrenmelidir. Ayrıca etkili bir konuşma için en çok hipnotik dil kalıpları kullanılmalıdır.
Konuşmacı NLP tekniklerinden biri olan uyumu iyi kullanabilmelidir. Grupla iyi bir uyum içine girmesi konuşmanın etkisini arttıracaktır.
Aşağıda yer alan teknikler konuşma becerilerini geliştirmek amacıyla NLP’nin en başarılı konuşmacıları modelleyerek geliştirdiği yüzlerce teknik arasından seçilmiş ve sizlere bir ön bilgi olması amacıyla sıralanmıştır. Bu teknikler hakkında detaylı bilgiler sunan kitapları okumak ve seminerlere katılmak NLP’yi güzel konuşmada nasıl kullanacağınızı öğrenmek ve uygulamak konusunda sizlere gerekli bilgi ve becerileri sağlayacaktır.
• Kalibrasyon: Konuşma sırasında dinleyici grubunuzun tepkilerini okuma becerisidir.
• Uyum: Dinleyici grubunuzun fizyoloji, psikoloji ve düşünme sistemi ile uyum sağlama becerisidir.
• Meta model: Dinleyici grubunuzun algılama ve değer verme sürecini açıklar. Meta model içerisinde yer alan silme, bozma ve genellemelere dikkat ederek, konuşma sırasında soru sorma ve dinleme becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
• Temsil Sistemleri: Temsil sistemleri konuşma sırasında dinleyici grubunuzun bilgi edinme ve karar verme stratejilerini nasıl kullandığı ile ilgili modelleri kapsar.
• Meta programlar: İnsanların zihninin konuşma sırasında algılama, düşünme, hissetme ve harekete geçme konularında nasıl çalıştığını inceler. Bu konuşmanız sırasında işinize yarayacak bir ipucu olabilir.Temsil sistemleri ve meta programlarda ustalaşmak konuşmacı olarak farklı kişilere esnek davranma becerilerimizi geliştirerek dinleyicilerinizi etkileme özelliğinizi geliştirecektir.
• Reframing (yeniden çerçeveleme) kalıpları: Dinleyici grubunuz inanç ve ikna kalıplarını araştırır. Yeniden çerçeveleme kalıplarını kullanarak itirazları karşılama, etkileme ve olumlu değişimlere çevirmenizi sağlayacaktır.
• Anchoring: Konuşmanız sırasında ihtiyaç duyduğumuz olumlu bir duyguya istediğimiz zaman ulaşma becerilerini kapsar. Konuşmada kişisel motivasyonu artırmak için kullanılır.
NLP; konuşma öncesi hazırlık, dinleyiciler ile karşılaşma, ihtiyaç belirleme, sunum ve konuşma, itirazların karşılanması hakkında ve konuşma sırasında başarıyı artırabilen çok sayıda teknikler içermektedir.
En başarılı konuşmacıları diğerlerinden ayıran özellikleri öğrenmek ve farkı yaratan farkı kendinizde uygulamak sizlere başarıyı getirecektir.  
YAZAN: CEMAL KONDU
KİŞİSEL VE KURUMSAL  GELİŞİM UZMANI/ YAZAR

KİŞİSEL GELİŞİM KURSLARI- KİŞİSEL GELİŞİM KURSLARI VE
SEMİNERLER İÇİN AYRINTILI BİLGİ:

www.gencogrenci.com TÜRKİYE’NİN EN İYİ KİŞİSEL GELİŞİM VE ÖĞRENCİ DERGİSİ
www.sayginnlp.com KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ
www.cemalkondu.com -KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM UZMANI
www.sinavkocu.com   ÖĞRENCİ VE SINAV KOÇU
www.kesfetkendini.com KİŞİSEL GELİŞİM PORTALI
www.hizliokuma.gen.tr KİŞİSEL GELİŞİM VE HIZLI OKUMA
www.nlpteknikleri.com KİŞİSEL GELİŞİM VE NLP
www.kisiselgelisim.gen.tr KİŞİSEL GELİŞİM ÜRÜNLERİ
www.kocluk.gen.tr KİŞİSEL GELİŞİM VE KOÇLUK

Sponsor Bağlantı. www.mkmyapiinsaat.com

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık