Hafıza

Hafıza Güçlendirme

Hafıza güçlendirme

İnsan beyni biyolojik bir bilgisayardır. Zeka ve hafızası güçlü insanlarla sıradan insanlar arasında zihinsel bilgisayarlarında çok az fark vardır. Ancak başarılı insanlar beyin bilgisayarlarını kullanmayı iyi bilmektedirler. Yaşadığımız olaylar, heyecanlarımız beynimize protein olarak şifrelenir. 2-3 gün sonra aynı olayları heyecanları ile birlikte hatırladığımızda beynimiz o bilgileri kayıtlı odacıktan yani disketten okur ve biz anlatmaya başlarız. Bütün bu bilgiler kimyasal ve elektriksel olarak kodlanmaktadır. Hafıza Teknikleri Eğitimi, katılımcıların hafıza ve öğrenme becerilerini geliştirerek, tüm hayatları boyunca güçlü bir hafızaya sahip olmalarını sağlamayı amaçlar. Hafıza teknikleri dediğimizde aklımıza kolay-eğlenceli ve daha kalıcı öğrenme şekli gelir. Zaten Kolay ve Kalıcı kelimeleri hafıza eğitiminin sloganı haline gelmiştir. Kadim bilgilerde bize zaten “Zor ise çalışmaz, uygulanmaz” diye bir söz bırakmışlardır. Hafıza teknikleri beynin çalışma prensi...Devamını Oku »

Hafıza Geliştirme Teknikleri

Hafıza Geliştirme Teknikleri

Öğrencilerin en büyük sorunlarından bir tanesi anlatılan bir konuyu çok çabuk unutmalarıdır. Bunun nedeni; öğretim kurumlarımızda verilen eğitimin, sol beyin işlevinin (yazma, okuma, matematik, mantık, analiz) güçlendirilmesine yöneliktir. Ancak, sağ beyin fonksiyonları (hayal gücü, mizah, yaratıcılık vs.) okul yaşantısı boyunca bıraktığımız becerilerimizdir. Beyniniz uyuyan bir dev gibidir. Çok iyi veya çok kötü hafıza diye bir şey yoktur, sadece eğitilmemiş bir hafıza gerçeği vardır. Hafıza eğitimi ve etkin öğrenme teknikleri konusunda hizmet veren bir eğitim kurumudur. Merkezimizin hedefi: Bireylere ve kurumlara hafızanın çalışma prensiplerini öğreterek, kolay ve kalıcı öğrenmenin yollarını göstermektir. Hayatında unutmaktan şikayetçi olan, öğrendiklerinin kalıcı olmasını isteyen, sevdiği ve aklında tutmak istediği her şeyi aklında tutmayı hedefleyen herkes; başarı oranlarını yükseltmeyi düşünen öğrenciler; iç disiplin, odaklanamama, motivasyon ve özgüven eksikliği d...Devamını Oku »

Hafıza Geliştirme Teknikleri

Hafıza Geliştirme Teknikleri

Hafıza eğitimi alan bir kişi beynin etkin çalışma prensiplerini öğrenerek hızlı, kolay ve kalıcı öğrenmenin gizli sırlarını keşfediyor. Birkaç örnek vermek gerekirse, kişi bu eğitimde bilginin algılanma ve işlenme şartlarının ne kadar önemli olduğunu öğrenerek, kendi algılama mekanizmalarını bu şartlara uygun olarak kullanıyor. Hafıza tekniklerinin beyinde sağladığı diğer bir gelişme de beyin hücrelerinin arasında yoğun bir ağ oluşturması. Bu gelişme bir bakıma beynin gençleşmesi anlamına da geliyor. Beyin hücreleri arasında kurulan bu ağ tabakası ne kadar artarsa kişinin bellek kapasitesi de o kadar gelişiyor. Buradan da kişinin kendi hafıza gücünün mimarı olduğunu kolaylıkla anlayabiliriz. Hafıza: Pasif bir depo veya kütüphane değildir. Gelen bilgileri var olan şemalara uydurarak kaydeden, kimi zamanda gelen uyarılara göre şemalarını değiştiren kendine özgü süreçleri olan bir sistemler bütünüdür. Hafıza hem bilgiyi kaydeder, hem de bu bilgi lazım olduğunda bulup...Devamını Oku »

Hafıza Teknikleri

Hafıza Teknikleri

Hafızalama tekniği: Kelimelerin baş harflerinden yapılan kelimelere ‘Akrostiş’ denir. Türkçe'deki en yaygın akrostiş ASPAVA'dır. Gazeteci Ümit Deniz'in yarattığı Türk Mayk Hammer'ı Murat Davman, ‘Allah Saadet, Para, Aşk Versin, Amin’ diyerek bu dileği ASPAVA olarak kısaltılmıştır. Biz de kitabımızda akrostişlere yer vererek hafızaya yardımcı olmaya çalıştık. Akrostişler GIDA kelimesinde olduğu gibi anlamlı olabilmesi yanında bundan önce geçen İSOBAT ve daha sonraki bölümlerde geçecek olan İFİKAN kelimelerindeki gibi anlamsız da olabilmektedir. Siz de hatırlamak istediğiniz maddeleri kendinize özgü akrostişler haline getirebilirsiniz. Hafızalanma teknikleri konusunda yapılan araştırmalar akrostişlerle de daha net hatırlandığını ortaya koymuştur. Bibirleriyle ilgili olmayan verileri birbirine bağlamanın tek yolu yapay bağlantılar kurmaktır. Böylece yapay çağrışımlar yoluylu bilgileri tek tek hatırlamak yerine, bilinen ka...Devamını Oku »

Hafıza Güçlendirme Yollari

Hafıza Güçlendirme Yollari

Mazeret Saati “Çok Çabuk Unutuyorum” İnsan zihni için unutmak diye bir kavram söz konusu değildir. Beynimizdeki arşivde her şey kaydedilmekte ve depolanmaktadır. Sizce bir gün içinde hatırladıklarınızın sayısı kaçtır diye sorsam? Birçoğunuz buna yüzlü ya da binli rakamlarla cevap vereceksiniz. Doğrusu ise milyarlardır. Yanlış okumadınız; bir gün içinde hatırladıklarımız milyarları geçmektedir. Beynimiz öylesine çalışır ki; bilinç düzeyinde söylediğimiz tek bir sözcüğün bile hatırlanarak organize edilmesi için bilinçaltı düzeyde gerçekleştirdiği yüzlerce işlemden haberimiz bile olmaz. Sözcüklerin anılarla bağlantılarını kurduğumuzu, kullanılacak yere bağlı olarak işlendiğini fark etmeyiz bile. Sadece söyler geçeriz ve her şeyin bundan ibaret olduğunu zannederiz. Yaşadığımız her anın, duygunun, düşüncenin nasıl ortaya konup, han...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6
Yukarı Çık