Temel Hafıza Teknikleri

Temel Hafıza Teknikleri

Londra’da 1993 yılının Ağustos ayında II. Dünya Hafıza Şampiyonası düzenlenmişti. Bu şampiyonasının birincisi 2 dakika aralıklarla sunulan 100 sayıyı hafızasına almış ve sade 30 dakika içersinde 1002 tane çift sayı üretmişti. Aynı şampiyonanın ikincisi daha önce tanımadığı 1000 kişinin ismini 15 dakika içerisinde öğrenmiş ve sırasıyla sayabilmiştir. Bir başka yarışmacı ise Blackpoll´da bulunan otellere ait olan 15 bin telefon numarasını ezbere söyleyebilmiştir.

Bu insanlar bu kadar bilgiyi hafızalarına ne şekilde kaydetmişler? Nasıl hatırlama güçlerini bu derece geliştirmişler? Bu sorulara verilecek tek bir yanıt vardır: Bu insanlar beyinlerinin mevcut potansiyelinin farkındadır ve beyinlerini geliştirmek için çeşitli teknik ve egzersizleri yapmaktadırlar. Hatırlamaya yardımı olan teknikler, stratejiler “mnemonik teknikler” olarak isimlendirilmektedir. Mnemonik kelimesi eski Yunan dilinde hafıza tanrıçası olan “mnemosyne” sözcüğünden gelmektedir.

ÖĞRENME SÜREKLİ BİR FAALİYETTİR

* Bilgilerin ilk önce kaydedildiği kısa dönemli hafızanın kapasitesi oldukça sınırlıdır. Algılar devamlıdır. Dış çevreden sürekli yeni duyumlar alırız. Yeni bir şey işitiriz, bir şey okuruz, bir şey düşünürüz. Yeni gönderilen verilerin kısa dönemli hafızaya girebilmesi için de, eskileri unuturuz. Kısaca , unutmanın kolay olmasının iki temel sebebi vardır: Aynı anda az veri akılda tutabilen bir bellek yapısına sahibiz ve yeni gelen bilgiler eski verileri dışarı iter.

* Hafızayı; 'yaşananları, deneyimleri zihne kaydetme, zihinde saklama ve hatırlama gücü' olarak tanımamız mümkündür. Örneğin yeni biriyle tanıştığınızda, önce o kişinin ismini zihninize alırsınız, zihinde saklarsınız ve o kişiyle tekrar karşılaştığınızda ismini hafıza deponuzdan geri çağırır, hatırlarsınız.

* Hafıza genelde iki bölümden oluşur: Bilgilerin ilk önce depolandığı kısa dönemli hafıza ve kalıcı bilgilerin tutulduğu uzun dönemli hafıza.

* Kişilerin hafıza düzeyleri farklıdır. Bu farkı yaratan birçok etken vardır. İlgi, dikkat, gereksiz bilgiyi ayrıştırma, gözlemin netliği ve zihinsel hareketler arasındaki farklardan ibarettir.

Öğrenmeyi öğrenmek  ve hatırlama becerilerini geliştirerek zihinsel potansiyelini daha yüksek bir seviyede kullanmak isteyen herkes (öğrenci, öğretmen, yönetici, sanatçı...vb.) Hafıza Teknikleri eğitimimizden faydalanabilir.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.

Hafıza eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :

İzmir’deki  Hafıza eğitimlerimiz için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Hafıza Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Antalya’daki Hafıza eğitimlerimiz için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Hafıza Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Bursa’daki hafıza eğitimlerimiz  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Hafıza Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık