Hamilelik

Hamilelik Hakkında ( Dna: Genetik Şifrenin Anahtarı )

Hamilelik Hakkında ( DNA: Genetik Şifrenin Anahtarı )

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, DNA: Genetik Şifrenin Anahtarı Hücreler vücudun temel yapı taşlarıdır. Her hücre için de bir çekirdek bulunur. Her çekirdeğin içinde de kromozomlar vardır. 23 kromozom taşıyan sperm ve yumurta hariç vücuttaki tüm hücreler 46 kromozom taşır. Kromozomlar, DNA (deoxyribonucleicacid) moleküllerinden oluşmaktadırlar. DNA molekülü, çift sarmallıdır. Çift sarmallı, spiral bir merdiven andırır şekilde çift helezon yapısındadır. Çift sarmal, baz çiftleri denen yerlerde birbirlerine bağlanmışlardır. Her bir kromozom aşağı yukarı 50 milyon ile 250 milyar arasında baz çiftleri taşımaktadır. (Bu rakam farkı kromozomun büyüklüğüne bağlıdır) insan vücudunda, DNA'da toplam 3 milyar baz çifti bulunur DNA, bütün vücudun genetik şifresini kapsamaktadır. Bir gen, DNA'nın bir parçası olup özel bir karakterin geçişini şifrelemektedir. İnsanda 50.0...Devamını Oku »

Hamilelik Hakkında ( Genetik Hastalıklar Ve Doğumsal Anomaliler)

 Hamilelik Hakkında ( Genetik Hastalıklar ve Doğumsal Anomaliler)

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, Genetik Hastalıklar ve Doğumsal Anomaliler Genetik, anne ve babadan kalıtsal bir özelliğin çocuğa nasıl geçtiğini inceleyen bir bilim dalıdır. Boy ve göz rengi gibi birçok kişisel özellik bu yolla geçmektedir. Ne yazık ki birçok hastalık da aynı yolla geçmektedir. Genetik hastalıklar doğumda çok açık olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Konjenital bozukluk (Congenital disorder) denen başka bir terim daha vardır. Bunun anlamı şudur; bebek bir bozuklukla doğar fakat bunun genetik olup olmadığı bilinmemektedir. Türkiye'de doğan çocukların çoğu sağlıklıdır. 100 çocuktan ancak 2 ya da 3'ü bir çeşit doğumsal bozuklukla dünyaya gelmektedir. Bazı doğumsal bozukluklar anne veya babada kalıtsal olarak geçmiş olabilir. bazıları, ilaç ya da enfeksiyon gibi durumların gebelik sırasındaki oluşturduğu zararlı etkiye bağlıdır. Çoğunlukla...Devamını Oku »

Hamilelik Hakkında ( Cilt Uzerinden Girilerek Göbek)

 Hamilelik Hakkında ( Cilt Uzerinden Girilerek Göbek)

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, Cilt Uzerinden Girilerek Göbek Bağından Kan Örneğinin Alınması (PUBS) PÜBS, (kordo sentez olarak adlandırılır) özel bir test olup, fetüsün enfeksiyon ya da kromozomal genetik bozukluk gibi durumları tetkik etmek için fetüs kanının elde edilerek incelenmesine olanak verir. Kanın asillik dengesi (pH), oksijen, karbondioksit ve diğer maddelerin düzeyleri de ölçülür. Bu maddeler normal sınırları içerisinde bulunursa, fetüsün sağlıklı olduğunun güçlü bir kanıtıdır. Bu metot, fetüsün kan nakline ihtiyaç duyduğu zamanda (örneğin, Rh uyuşmazlığına bağlı kansızlık durumunda) kullanılabilir Test için doktor, göbek bağına bir enjektörle girer, kan aldıktan sonra geri çıkar. Karın ve rahim duvarım geçerek göbek bağına enjektörle ulaşılması, ultrason eşliğinde ve lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Test genel olarak gebeliğin 18. haftasından sonra...Devamını Oku »

Hamilelik Hakkında ( Biyofizik Profil (Bpp))

Hamilelik Hakkında ( Biyofizik Profil (BPP))

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, Biyofizik Profil (BPP) (BPP), ultrasonla kombine edilmiş bir NST'dir, BPP, fetüs kalp hızım, fetüs kasının normaldeki kasılma durumunu, fetüs hareketlerini ve amniotik sıvı miktarının ölçülmesini kapsamaktadır. (Amniotilş sıvı, rahimde fetüsü saran sıvıdır) Aynı zamanda fetüsün solunum ha roketleri de kontrol edilmektedir. Fetüs gerçekte hava solumamasın karşın, doğumdan sonra solunum için kullanacağı kasları kullanara göğüs duvarım hareket ettirmektedir. Fetüs oksijeni direkt olarak plasentadan almaktadır, 'ı BPP'nin kapsamındaki her teste bir not verilmekte ve toplam baknot elde edilmektedir. Test aşağı yukarı yarım saatlik bir zaman almaktadır. 8-10 puan normal sınırlardır. Eğer aldığınız puan bu değerlerin altındaysa testleriniz ertesi gün tekrar yapılmalıdır. Elektronik fetüs degerl...Devamını Oku »

Hamilelik Hakkında ( Kasılma Stres Testi (Kst))

Hamilelik Hakkında ( Kasılma Stres Testi (KST))

Psikoloji, Hamilelik Hakkında, Hamilelik Hakkında, Kasılma Stres Testi (KST) KST, fetüs kalp hızının rahim kasılmasına nasıl cevap verdiğinin ölçülmesinde kullanılır. Rahim kasıldığı zaman plasentaya olan kan akışı geçici olarak azalmaktadır. Normal olarak rahim kasılmaları fetüs kalp atış hızım etkilememektedir. Eğer plasenta tam olarak-çalışmıyor ve bebeğin de bir sorunu varsa rahim kasılmaları, bebeğe ulaşan oksijen azaltılarak kalp hızının düşmesine neden olur. KST, fetüs hareket ettiği zaman NST'de herhangi bir değişiklik olmadığı zaman kullanılmaktadır. Rahmin hafifçe kasılmasın! sağlamak için, bir ilaç olan oksitosin (oxytocin) verilir ya da vücutta oksitosin salınsmını tabii olarak sağlayacak şekilde meme basma hafifçe masaj uygulanır. (Az bir kısım kadında, özellikle test gebeliğin son dönemlerinde yapılıyorsa, rahim, kendiliğinden kaşımaktadır) Fetüs kalp atış hızının ra...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74
Yukarı Çık