Telkin Nedir ve Nasıl yapılmalıdır ?

Telkin Nedir ve Nasıl yapılmalıdır ?

Herkes Hipnotize Olur mu?

Herkes bir şekilde etkilenmektedir, ancak derin trans diyebileceğimiz düzeye herkes giremez. Bunun yanı sıra;

• 5-6 yaşlarından küçük, 65-70 yaşlarından büyük kişilerin hipnoz olması daha zordur.

• Psikoz (sinir hastaları) vakaları hipnotize olamaz.

• Bunak, aptal, zihni yeterince gelişmemiş olan insanlar hipnoz olamaz.

• Sağırların, kendileriyle iletişim kurma ve onlara telkin verme güçlüğünden dolayı hipnozları çok değişik ve zor yöntemlerin dışında imkansızdır.

• Aşırı konsantrasyon zorluğu yaşayan kişiler hipnoz olamazlar.

• İstekli olmayan ve aşırı direnç gösterenler hipnoz olmazlar.

• Gençler, çocuklar ve kadınlar erkeklere kıyasla daha kolay hipnoz olur.

• Hipnozla ilgili yanlış önyargıları olan, dolayısıyla bazı korkularım (uyanamama, istemediği şeyleri söyleme, soyulma, tacize uğrama vb.) yenemeyen kişiler, hipnoza giremez.

• Disiplin altına alışmış öğrencilerin daha kolay hipnoza girdiği saptanmıştır.



Hipnozdan Çıkamama Durumu Mümkün müdür?

Hayır. Hipnotik transa girememek gibi bir durum olsa bile uykudan çıkamamak diye bir durum yoktur. Bugüne dek bu tarz bir durum hiç olmadı. Kişinin eceli gelip ölmesişeklinde bile bir tesadüfe rastlanmamıştır. Kaldı ki hipnotik uyku bildiğimiz bir uyku şekli değildir. Hipnozda bilinç son derece açıktır. Kişi her şeyi bilir, duyar, hisseder, yargılar; hatta derin hipnozda gözlerin; açabilir ve görebilir. Ancak bazıları etki kaybolduğunda bunları hatırlamayabilir.



Hipnoz’un Yan Etkisi Var mıdır?

Romatizma ilaçlarından, Kortizonaya. Sinir ilaçlarından psişik tedavide kullanılan preperatlara kadar her ilacın başta mide, karaciğer ve böbrek olmak üzere tüm organlara verdiği belli bir hasar söz konusudur; ancak hipnozda böyle bir olayla karşılaşılmamıştır. Buna rağmen bu etkili aracın su-i istimale açık yönleri göz önüne alındığında, bilen uzmanlar
bu bilgileri öğretmekten çekinmişlerdir.

Hipnoz Alışkanlık Yapar mı ?

Hayır. Hipnoz bir ilaç değil, bir terapi durumudur. Hayatı kolay hale getirir. Terk edilmesi ve uzun bir süre uygulanmaması belki faydalarının kalıcı davranışlara dönüşmesine engel teşkil edebilir.
Bağımlılık yapması kesinlikle mümkün değildir.

Hipnoz Mekanizması Nasıl İşler?

Hipnozla ilgili görüşler bugün dahi teoriden öteye gidemiyor. Hipnozun nasıl yapıldığım biliyor ve süreçlerini görebiliyorum; ama bunun nasıl etkili olabileceğini bilmiyorum. Hipnozun etkili olduğunu, sizin öğrendiğiniz şeyleri hatırlamanız gibi biliyorum. Dili nasıl kavrıyorsanız hipnoz da aynı şekilde etkili oluyor.



Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık