Hitabet Sanatı Nedir?

 Hitabet Sanatı Nedir?

Hitabet, topluluklar önünde güzel ve etkili konuşma sanatıdır. Kimi insanlar meslekleri gereği küçük veya büyük topluluklara hitap eden konuşmalar yapmak zorunda. Öğretmenler, din adamları, siyasetçiler bunların başlıcalarıdır. Günümüzde bu çerçeve daha da genişlemiştir. Her alanda bilimsel, tartışmalı toplantılar, açık oturumlar düzenleniyor, konferanslar veriliyor. Televizyonun ve öteki kitle iletişim araçlarının gelişmesi ve sayılarının artması topluluklara yönelik konuşmalara yeni boyutlar kazandırmıştır.

Hitabet sanatının uygulama türlerinden biri. Bir topluluğa çeşitli düşünceler, duygular aşılamak amacıyla söylenen güzel, coşkulu, etkili bir biçimde yapılan uzunca konuşmadır. Sözcüğün Arapça karşılığı “nutuk” ve “hitabe”dir. Hitabe sözünden türemiş “hitabet” ise, güzel ve etkili söz söyleme sanatı demektir. Söylevde önemli olan dinleyenleri etkilemektir. Bu nedenle söylevcinin sık sık dinleyicilerin duygularına seslenmesi gerekir.

Pek çok kişi meslekleriyle ilgili veya başka konularda yeterli bilgi, görgü ve beceriye sahip olabilir. Ancak, ister mesleki, isterse belli bilgi birikimine sahip olduğu başka konularda olsun, topluluk karşısında söz söylemeleri istendiğinde afallar, çekinir, hatta korkabilirler. Bunun içindir ki, asırlar boyu hitabet sanatına ilişkin prensiplerin anlatımı ve pratikleriyle ilgili yüzlerce eser kaleme alınmıştır. Günümüzde de bu prensiplerin ve alıştırmaların uygulama metotlarına ilişkin inceleme ve çalışmalar çeşitli yönleriyle devam etmektedir. Öyle görülüyor ki, bu çalışmalar gelecekte de aynı tempoda sürecektir.

Hitabet Sanatı üzerine çalışmalar yapıp, kitap yazanların hepsi, her zaman aynı noktada birleşmezler. Bu bakımdan, zaman içerisinde çeşitli akımlara göre hem teoride, hem de pratikte ayrılıklar gösterdiklerine tanık olmaktayız. Tarih boyunca, kimilerine göre konuşma, söz söyleme sanatı, kişilerin duygularını ve heyecanlarını etkileyen bir sanat olarak algılanmış ve anlatılmış, kimilerine göre ise, duyguların ve heyecanların iyi bir diksiyonla desteklenerek, bilgilerin ve düşüncelerin dinleyicilere aktarılması prensibine dayandırılmıştır. Bunun için de, bu konuda köklü bir eğitimin şart olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.

Hitabet eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için:

İzmir’deki   Kişisel Hitabet Eğitimi için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  İzmir Hitabet Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Antalya’daki Hitabet Eğitimi için 0 242 323 73 15 yada 0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
  Antalya Hitabet Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Bursa’daki Hitabet Eğitimi için 0 532 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
Bursa Hitabet Eğitimini  tıklayabilirsiniz.

Muğla’daki Hitabet Eğitimi için 0 532 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
 MuğlaHitabet Eğitimini  tıklayabilirsiniz.

Burdur’daki Hitabet Eğitimi için 0248 233 45 45 5 yada 0 532 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
Burdur Hitabet Eğitimini  tıklayabilirsiniz.


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık