Hitabet

Hitabet

Hitabetin Yunancası RHETORİC'tir. ve güzel konuşma becerisi veya sanatı anlamına gelir. Başka bir deyişle hitabet; bir topluluk önünde belli bir görüş, duygu veya düşünceyi topluluğu inandırmak amacıyla yapılan konuşmaya denir. Diğer bir ifadeyle hitabet; Belli bir mesajın veya mesajların konuşma yapma yolu ile iletilmesini ve aktarılmasını ifade eder.         

Bir topluluğun önünde bir düşünce ve inancı savunmak, savunduğu düşünce ve inancı o topluluğa aşılamak amacıyla yapılan konuşma türüdür. Hitabeti, dokusuna duygu ve coşkunun karıştığı bir tür konferans olarak da değerlendirmek mümkündür.

Bir gerçeğe inanan bir kimsenin kamuyu bu gerçeğe inandırmak için özünün bütünü ile yaptığı telkin süresi hitabet; bir fikri, bir davayı karşısındakilere dil ustalığıyla açıklama hitabet sanatı; kalabalık önünde bu sözleri söyleyen kimseye hatip; bir insan topluluğuna bir fikir vermek, bir ülküyü aşılamak amacıyla söylenen sözlere nutuk veya söylev adı verilir.

Hitabet; ancak, söz ve fikir hürriyetinin, cumhuriyet ve demokrasinin hür ikliminde gelişip boy atabilir Büyük hatipler, söz ve fikir özgürlüğünün bulunduğu zaman ve yerlerde yetişir; bu türün en güzel eserleri özgür, kültürlü toplumlarda görülür. Merak uyandırarak, insanları ilgilendiren bir olayı anlatarak, bir tasvirle, dinleyicilere bir soru sorarak, kuvvetli bi özdeyişle, söze girmek hitabet sanatında büyük önem taşır.

Bozuk cümlelerin üzerinde ne kadar durulursa durulsun, bir kimseye doğru ve açık anlatım yeteneği kazandırılamaz. Türkçeyi iyi kullanmak isteyen bir insan; dil ve edebiyatımızın usta kalemlerini bol bol okumalıdır. Etkili anlatım ise, ancak doğru ve açık anlatım yeteneğini kazandıktan sonra elde edilebilir.

Sözlü anlatımda ses tonunun iyi ayarlanması da ayrıca gerekir. Edebî sanatları kullanabilmek ise hem öğrenmeye, hem de özel yeteneklere bağlıdır.

En eski devirlerden günümüze kadar önder insanların diğer insanlardan bazı yönleriyle ayrıldığı bir gerçektir. Bu yönler; ileri görüşlülük, üstün zekâ, millî tarih ve millî kültür bilincinin yüksekliği vb. dir. Bütün bu özelliklerin ötesinde ve öncesinde bir başka özellik daha vardır. O da, hitabet sanatına sahip olmalarıdır.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.

Hitabet eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için:

İzmir’deki   Kişisel Hitabet Eğitimi için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  İzmir Hitabet Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Antalya’daki Hitabet Eğitimi için 0 242 323 73 15 yada 0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
  Antalya Hitabet Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Bursa’daki Hitabet Eğitimi için 0 532 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
Bursa Hitabet Eğitimini  tıklayabilirsiniz.

Muğla’daki Hitabet Eğitimi için 0 532 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
 MuğlaHitabet Eğitimini  tıklayabilirsiniz.

Burdur’daki Hitabet Eğitimi için 0248 233 45 45 5 yada 0 532 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya
Burdur Hitabet Eğitimini  tıklayabilirsiniz.


Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık