İyi Bir Müşteri Olmak

İyi Bir Müşteri Olmak

 İyi Bir Müşteri Olmak
 

Ne istediğinizi biliyorsanız ve istediğinizi elde etmek için bir planınız varsa, yapacağınız görüşmeden memnun şekilde ayrılmanız çok daha yüksek bir olasılıktır.

İstediklerinizi elde edeceğiniz bir anlaşmaya giden adımları şimdi beraberce görelim ve her bir adım için nasıl bir hazırlık yapmanız gerektiğini irdeleyelim:

Bu adımlardan herhangi birini atlarsanız başarı şansınız azalacaktır. O yüzden her bir adımı bir diğerinin tamamlayıcısı olarak görün.

Görüşmeden önce...

***Ne istediğinize karar verin. Oturun ve şu hususları belirleyin:


•    İhtiyacınız olan nedir ve siz ne istiyorsunuz? Önce ihtiyaçları sağlama alın sonra ekstradan neler isteyebileceğinizi müzakere edersiniz.

•    Bu anlaşma için ne kadar ödeyebilirsiniz?

•    Bu iki parametre esneklik sınırlarınız ne olacak?

Uzun vadeli bir anlaşma söz konusu olacaksa, şu an piyasada oluşan fiyatlardan daha ötesini dikkate almalısınız. İler ki dönemlerdeki ödemelerinizi yaparken bütçenizi zorlamayacağınızdan emin olmalısınız.

Piyasadaki diğer opsiyonları muhakkak inceleyin. Sizin amaçlarınızla piyasa şartlarının getirdiği koşullar birbirine uyumlu olabilmelidir. Mesela aylık 50 YTL ödemeli bir araç kredisi olmayacağını biliyor olmalısınız.

Hedeflerinizi tekrar gözden geçirin:  Beklentilerinizle piyasa şartları arasında büyük farklılıklar varsa şu soruları cevaplamalısınız:

•    Daha ucuz bir araç, TV veya tatil paketi ister miydiniz?

•    Ödeme dengenizi göz önüne alındığında, bu istediğiniz eşya ihtiyaç/istek parametreleri arasında tam olarak nerede duruyor?

•    Fiyatların düşeceği iler ki bir döneme kadar bekleyebilir misiniz?

Piyasadaki fiyatların sizin umduğunuzdan daha düşük seviyede olması durumunda beklentilerinizi artırabilir ve bu iş için ayırdığını bütçenizi kısabilirsiniz demektir.

Kendinizi donatın! Bilgi güçtür. O halde şunları öğrenmelisiniz:

Bu sektördeki önde gelen kuruluşlar hangileri?

•    Konunun teknik ve hukuki boyutları nedir?

•    Ürünü size satacak olan satıcı ne tür bir maliyet ve kar ile çalışıyor?

İlgilendiğiniz ürün veya hizmetle ilgili geçtiğimiz dönemde yapılan haberleri bulun. Televizyon veya gazetelerde o konuyla ilgili bir haber gözünüze ilişti mi? Belki de sektörde bir takım değişiklikler gündeme gelmiş veya gelecek olabilir. Bu durumda nelerden sakınmanız gerektiğini veya size ekstra maliyet çıkarabilecek durumları önceden tanımanız ve ona göre tedbirinizi almanız söz konusu olabilir.

Yakın zamanda çevrenizde benzer bir ürün veya hizmet alan biri oldu mu? Araştırın. Eğer yakın çevrenizde yoksa bile, gazetelerin tüketici sayfalarına yansıyan haberleri izleyin. Ödevinizi yapın ve dersinizi iyi çalışın.

***Ürünü veya hizmeti kimden satın alacağınız belirledikten sonra, o satıcının/acentanın/bankanın yaptığı diğer anlaşmaları izlemeye alın. Burada söz konusu miktar ne kadar büyükse, o derece dikkatli ve titiz olmanız esastır. Söz gelişi mortgage faizlerinde minicik bir oynama bile size binlerce liraya mal olabilir.

Sıklıkla iş yaptığınız bir firma/acente/bayii ile başlamak iyi bir fikirdir. Mesela mortgage kredinizi yeniden yapılandırmak istiyorsanız, ilk önce başvuracağınız kuruluş halihazırda çalıştığınız bankadır. Sizi kaybetmemek adına iyi bir anlaşma önerebilirler.

***İş yaptıracağınız veya hizmet/ürün satın alacağınız şirketin nasıl çalıştığını öğrenin. Kendi ürünlerini mi sunuyorlar yoksa başkalarından aldıkları malları mı pazarlıyorlar? Sadece birkaç tedarikçi veya ortakla mı çalışıyorlar? Yoksa bütün piyasayı araştırıp sizin için en uygun şartları sağlayabilirler mi?

***Görüşmenizi ayarlayın.
Sadece görüşmeyi organize ediş şekillerine bakarak bile nasıl iş yaptıklarına dair bir fikir edinebilirsiniz. Yeterince profesyonel değillerse, size özel çözümler geliştiremiyorlarsa veya onlara ulaşmanız zor ve zahmetli oluyorsa, belki de başka bir firma seçmelisiniz.

***Altın kuralı unutmayın:
Bir şirketin en seri ve disiplinli çalıştığı an, sizi müşteri olarak kazanmaya çalıştığı andır. Sizi kazanmaya çalışırlarken ihmalkar ve lakayt davranıyorlarsa, paranızı bir kere aldıktan sonra sizi nasıl süründüreceklerini düşünün.

Görüşme esnasında...


***Unutmayın, siz müşterisiniz. Potansiyel bir alıcı olmanız nedeniyle, sizinle görüşme yapan şirket temsilcisinin dikkatini ve zamanını hak ediyorsunuz demektir. Onlara ne istediğinizi anlatın ve bırakın onlar da size sunabilecekleri opsiyonları açıklasınlar. yanınızda bir not defteri ve hesap makinası mutlaka bulunsun. Görüşme esnasında gerekli gördüğünüz hesaplamaları yapmaktan asla çekinmeyin.

***Ne bildiğinizi gösterin. İş yaptığınız şirketin cinsine göre farklılık gösterse de şu kural asla değişmez: Üzerinde anlaşma sağlanmaya çalışılan 'konu' hakkında bilgi sahibi olduğunuzu göstermeniz her durumda size psikolojik avantaj sağlar.

O yüzden diğer şirketlerin önerdiği veya reklamlarda gördüğünüz fiyatları belirtmekten çekinmeyin. Teknik terimlerden anladığınızı gösterin. Piyasada en çok rağbet gören opsiyonların eksileri ve artıları konusunda bilgi sahibi olduğunuzu görsünler.

***Bilmediğiniz konuları itiraf etmekten çekinmeyin. Herhangi bir konuda daha detaylı açıklama yapılmasını istiyorsanız, karşınızdaki yetkiliye sorun.

***Satıcının veya şirket temsilcisinin teknik terimler veya teknolojik konularla ilgili yeni kelimeler kullanarak sizin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Herhangi bir de uzmanın bir takım teknik kelimeleri kullanarak, sizin satın almayı düşündüğünüz ürünün -sizin hiç de ihtiyacınız olmayan- özelliklerini öne çıkarması mümkündür. Özellikle cep telefonu ve televizyon gibi modern teknoloji ürünü bir eşya almak için satıcıyla konuşmaktaysanız, satıcının "daha basit şekilde" konuyu tekrar anlatmasını isteyebilirsiniz.

***Alışveriş tek yönlü çalışmaz, çok da katı olmayın

•    Size iyi bir anlaşma ve uygun bir fiyat sunulmuşsa, ufak bir eksiklik var diye teklifi hemen geri çevirmeyin.

•    Almayı düşündüğünüz ürün veya hizmetle ilgili olarak daha önceden dikkate almadığınız bir seçenek sunuluyorsa, bunun üzerinde düşünmek için kendinize zaman ayırın.

***Aceleye getirmeyin. Yaptığınız anlaşma sizin için tatmin edici bir şekilde sonuçlanmış olsa bile sözleşmeyi imzalamadan önce iyice okuyun.

***En azından küçük puntolarla yazılmış maddeleri okuyun:
Bir sürü teknik veya hukuki terim barındıran karmaşık bir sözleşme metniyle karşılaşmışsanız, konu hakkında uzman olan başka birinin fikrini almadan imzalamayın.

***Kendinizi baskı altında hissetmeyin. Canınız istemezse veya aklınıza yatmamışsa, anlaşmadan cayabilirsiniz. Tam siz vazgeçmek üzereyken "size özel" bir teklif sunarlarsa, zaman ayırdıkları için teşekkür edin ve başka yerlere bakacağınızı söyleyin. Size özel çok daha iyi şartlarda bir teklif daha yapabilirler.

Görüşmeden sonra...


Bitti mi? Sizi memnun eden bir ürün aldıysanız ne güzel!

Ama değilse, yaptığınız görüşme üzerinde düşünün. Henüz hafızanızda tazeyken az önce bitirdiğiniz görüşme hakkında notlar alın ki bir başka görüşmeye giderken daha tecrübeli olun.

Herhangi bir şekilde olumlu neticeye ulaşmamış bile olsa, yaptığınız her iş görüşmesi sizin tecrübenizin artı hanesine yazılacaktır.

Bir yakınınız veya arkadaşınız benzer bir alışveriş öncesi sizin fikrinizi almak isterse, sizin elde ettiğiniz bilgi ve tecrübeler belki onun da işine yarayacaktır.
 
DERLEYEN....DRPİST

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık