Kişilik

Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu (Pak)

PASİF-AGRESİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU (PAK)

A.T. Beck ve A. Freeman Özet Çeviri: Aras. Gör. Aysegül Durak Batigün* Pasif-agresif kişilik bozukluğunun göze çarpan en belirgin özelliği, dıştan gelen herhangi bir isteğe, engelleme ve tepki gösterme davranışlarıyla karşı koyulmasıdır. Söz konusu bu davranışlar işi erteleme, kalitesiz iş yapma ve unutma biçiminde kendini gösterir. Bu insanlar mesleki ve sosyal alanlarda standartların altında bir performans gösterirler. Tahmin edilebileceği gibi bu özellikler pek çok kişide görülebilir ama PAKB olan bireylerde kronik ve esnetilemeyen bir davranış örüntüsü haline gelmiştir. PAKB olan bireyler herhangi bir konuda insanlarla doğrudan yüzyüze gelerek sorunları çözmekten kaçınırlar ve bunun tehlikeli olabileceğine inanırlar. Kaçınan (avoidant) kişilik bozukluğu olan bireyler, başkaları tarafından reddedilme ve yanlış değerlendirilme korkusu nedeniyle atılgan davranışlardan kaçınırken, PAKB olan bireyler yüzleşmeyi başkaları tarafından kontrol edilme ve davranışlarına müdahale olarak yoruml...Devamını Oku »

Kişilik Analiz Tekniği-Ufuk Tespiti-1-

Kişilik Analiz Tekniği-Ufuk Tespiti-1-

Bir insanın kişiliğinin en önemli unsuru, ufkudur. İnsanın ufku, kişilik evrenini gösterir. Genişliği ve darlığı, hayata ve olaylara bakışını anlatır. Kişinin ufku, aynı zamanda düşünce hacmini verir. Düşünce ile hayal arasındaki sınır, düşünce alanının dış sınırıdır. İnsan düşünce alanının dışında düşünemez, hayal eder. Bir insanın düşünce ile hayal sınırını anlamak, o kişiyi yüzde elli tanımaktır. İnsanın düşünce ufku aynı zamanda akıl sınırıdır. Zaten akıl sınırının dışında hayal etmeye başlar. İnsanın akıl ufku, anlama ufkudur. Akıl ve düşünce ufkunun dışını anlama gücü yoktur. Bir insanın anlamayacağı konularda (ufkunun dışında) o insanı ikna etmek, birlikte iş yapmak, beraber eyleme gitmek mümkün değildir. Bir insana güvenmenin yollarından biri de, ufkunu bilmektir. Hiçbir insana ufkunun dışındaki bir konuda güvenmek mümkün değildir. Ufkunun ötesinde bir konuda insana güvenmek, ahmaklıktır. Kişi ne kadar güvenilir olursa olsun, ne k...Devamını Oku »

:: Kişilik Kavramı

:: KİŞİLİK KAVRAMI

Freud'a gre insan kişiliğinin temel birimi bulunmaktadır. İd, ego ve sperego. Diğer bir tanımla, altbenlik, benlik ve stbenlik İd (Altbenlik) İd, kişiliğin temel sistemidir. Ego ve sperego ondan ayrımlaşarak gelişir. İd, kalıtsal olarak gelen, igdleri ieren ve doğuştan var olan psikolojik eğilimlerin tmdr. Ruhsal enerji kaynağı olan id, diğer iki sistemin alışması iin gerekli olan gc de sağlar. Enerjisini bedensel srelerden alır. Freud, İd'e gerek ruhsal varlık demiştir; nk id, nesnel gereklerden bağımsız ve znel bir yaşantı dnyasıdır. İd, fazla enerji birikimine katlanamaz ve byle bir durum organizmada gerilim yaratır. Bu gerilimi gidermek i...Devamını Oku »

Rol Ve Sosyal Kişilik

ROL VE SOSYAL KİŞİLİK

Sosyolojik bakış aısından sosyal kişilik bireyin oynadığı tm rollerin toplamıdır. Bu roller sosyal olarak adlandırılır, nk pek ok kişinin paylaştığı tekbiimli hareketlerle temsil edilir. Rol bilimsel olarak incelenebilir, ayrıntılı olarak analiz edilebilir ve oynandığı anda gzlenebilir. nk pek ok kişi aynı rol hemen hemen aynı biimde oynar. Tipik baba rol, satıcı rol, veya ğretmen rol toplumda, evremizdeki kişilerde grlp, taranabilir. Bu doğru olmasaydı, sosyal bilimciler rgtlenmiş insan ilişkilerini inceleyemezlerdi, toplum da dzenli ve sistematik bir biimde işlevde bulunamazdı. Sosyal kişilik z...Devamını Oku »

:: Kişilik İlgili Atasözleri - Özlü Sözler

:: KİŞİLİK İLGİLİ ATASÖZLERİ - ÖZLÜ SÖZLER

Kişilik, kişilik farklılıkları, kişilikte benimseme ve uyum; kişilikte korku, kaygı, znt ve fke gibi duygular; kişilik bozuklukları, akıl, akıllı, deli kavramlarının ve kişiliğin nemini konu edindiğini varsaydığımız Trk Ataszleri toplanmıştır. Doluya koydum almadı, boşa koydum dolmadı. Dğne gider zurna beğenmez, hamama gider kurna beğenmez. El kadar postu var, dnya kadar dostu var. Dediği ddk aldığı ddk. Elin gzndeki p grr, kendi gzndeki merteği grmez. Ellere krlk verir, kendi kamburuna bakmaz. Ete bakma, dona bakma, iindeki cana bak. Gneş olsa kimsenin mendilini kurutmaz.&n...Devamını Oku »

1 2 3 4 5
Yukarı Çık