Kişisel Gelişim

Doğan Cüceloğlu Hikayeleri - Teminat

Doğan Cüceloğlu Hikayeleri  - TEMİNAT

Çok şık giyimli adamın biri New York şehrinin en iyi bankalarından birine girer. Sırasını bekledikten sonra, müşteri temsilcisinin önündeki koltuğa oturur ve utangaç bir eda ile; - Çok acele 5,000 dolara 3 haftalığına ihtiyacım var, bunu sizden hemen temin edebilir miyim diye sorar ? Müşteri temsilcisi adamın giyiminden ve konuşmasından çok etkilenmesine rağmen, kendi bankaları ile daha önce hiç çalışıp çalışmadığı veya herhangi bir referansı olup, olmadığı gibi beylik sorularını, ezberletildiği şekilde sorar. Adam, bunun üzerine kibarca ve ezilerek bunların aslında hepsini kendisine temin edebileceğini, fakat çok acelesinin olduğunu ve müşteri temsilcisinin temkinli yaklaşımını da gayet anlayışla karşıladığını anlatır ve sorar: - Benim aklıma bir çözüm yolu geliyor; kapınızın önünde 200.000 dolar değerinde Rolls Royce arabam var, bunu size teminat olarak bırakayım, 3 hafta sonra 5.000 doları ve faizini ödedikten sonra arabamı geri alırım, böyle bir ...Devamını Oku »

Genç Gelişim Kasım Ayı Konuları

Genç Gelişim Kasım Ayı Konuları

Şair Ebu Dellame, Abbasi halifelerinden Mehdi’ye bir kaside takdim eder. Halife, kasideyi çok beğenir. - Sana bu kasiden için ne hediye vereyim ey Ebu Dellame? - Efendimiz, fazla bir şey istemem. Bir av köpeği yeterli. - Bu kadar güzel bir kasidenin karşılığı bir av köpeği olur mu hiç? - Efendim, kulunuz böyle istiyor. Halife Mehdi bu isteğe şaşar, ama şairi de kırmak istemez. - Peki, istediğin gibi sana bir av köpeği versinler. - Fakat efendim, bendeniz ava ne ile gideceğim? - Haklısın, sana bir de at versinler. - Ata nasıl bineceğim? - Doğru, güzel bir eyer takımı da versinler. - Efendimiz ata kim bakacak? - Haklısın, bir de köle versinler. - Ama efendim… - Yine ne var Dellame? - Ben atı nerede barındıracağım? - Bir de ahır versinler. - Köleyi nerede yatırayım? - Bir de ev versinler. - Bu kadar halkı neyle doyuracağım? - Bin altın da harçlık versinler. /...Devamını Oku »

Kişisel Gelişimin Anahtarı!

Kişisel Gelişimin Anahtarı!

Kişisel gelişim nedir ve kişisel gelişimin anahtarları nelerdir?Kişisel gelişim kişilerin kendilerini geliştirmesidir sözlük anlamına göre. Ancak kişisel gelişim bu kendini geliştirme süreci içinde disiplinli ve stratejik bir sistemdir. Kişilerin önce kendisiyle sonra da çevresindeki kişilerle olan ilişkilerini ve iletişimlerini düzenlemesini sağlar. Kişiler yaşadıkları sorunlar ve streslerle baş edemeyebilir hale gelirler bazen. Kişisel gelişim kişilerin bu olumsuzlukları aşmalarını ve daha olumlu düşünmelerini sağlar. Kişilerin kendi yargı davranış ve inanç süreçlerini tekrar düzenlemelerini ve iyileştirmelerine katkı sağlar. Kişilerin ruh ve bedensel sağlıkları bir bütün halinde ilerlemelidir. Böylece kişiler mutluluğa ulaşabilirler. Kişilerin hedeflerini netleştirmesi ve bu doğrultuda ilerlemeleri için yapacakları şeyleri düzenler ve doğru yolda ilerlemesini sağlar kişisel gelişim kişilerin kararsızlıklardan kurtulmalarında etkili olur. Doğru kararlar verebilmelerini sa...Devamını Oku »

Aşağılık Duygusu

 Aşağılık Duygusu

Aşağılık duygusu, bir davranış bozukluğudur. Çoğunlukla bilinç dışıdır ve arızidir. Bu duygu insanın kendine güvenini yitirmesiyle, -belki de hiç kazanmamış olmasıyla- alakalıdır. Bir insanın, gerçeklere uyan sebeplerle aşağılık duygusuna kapılması bir dereceye kadar anlaşılır bir durum ise de, yine de sonuç itibariyle haklı değildir. Çünkü, yapılması gereken, gerçeğe dayanan bir sebepten dolayı, kişinin aşağılık duygusuna kapılması değil, aşağılık duygusunu doğuran sebebi ortadan kaldırması, eksiğini gidermesi, tabir caizse kendi aczi yetini tamir etmesidir. Aşağılık duygusuna kapılmanın, insanı başarısızlığa sürüklemekten başka bir sonucu olamaz. Aşağılık duygusu kişiyi karamsarlığa itecek, potansiyel yeteneklerini köreltecek ve daha baştan, başarıya giden yolları tıkayacaktır. Başlangıçta normal olan aşağılık duygusu, çevrenin etkisiyle şiddetlenebilir. Bazı anneler, çocuklarını diğer çocuklarla karşılaştırıp, kıyaslayıp çocuklarını, onların seviyesinde olmadığı içi...Devamını Oku »

Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır

Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır

Bazı kişiler kişisel kurallar ve kriterler nedeniyle öfkelerini sözel olarak ifade etmede zorlanabilirler. Bu kişiler genellikle küsme, somurtma, iğneleme, surat asma gibi tepkilerle öfkelerini ifade ederler. Bu da kişilerin iğneleyici, kötümser ve kötü niyetli olarak algılanmasına sebep olabilir ve bu da ilişki problemleri yaşamalarına yol açabilir. Öfkenin içe yöneltilmesi baş ağrısı, tansiyon yükselmesi, gibi fiziksel rahatsızlıklara ve uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu, dalgınlık gibi zihinsel rahatsızlıklara sebep olabilir. Öfke kontrolü öfkenin kontrollü bir biçimde, kişiye zarar vermeden ifade edilmesidir. Öfkenin kişinin amacına ulaşması engellemeyecek bir biçimde ifade edilmesi öfke kontrolü ile sağlanır. Unutulmamalıdır ki; bizi öfkelendiren kişileri değiştirmek, uzaklaştırmak veya onlardan uzaklaşmak her zaman imkanlı değildir. Fakat verdiğimiz tepkileri kontrol edebilmeyi öğrenmek bizim elimizdedir. Öfke, insanların çatışmaları fark edip çözmelerine ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
Yukarı Çık