Olumlama Nedir, Olumlama Nasıl Yapılır?

Olumlama Nedir, Olumlama Nasıl Yapılır?

Ağzımızdan çıkan her bir kelimenin, yaşadığımız yaşam üzerinde etkili olduğunu biliyor musunuz? Evet, her düşüncenin olumlu veya olumsuz tesiri var. Olumlu şeyler düşünerek ve olumlama yaparak; negatiflikten uzaklaşabilirsiniz
 

Olumlamanın bireyin yaşamını ne kadar değiştirebileceğini, pozitif düşünme sanatının yaşamın akışında ne kadar etkili bulunduğunu gerçekten biliyor musunuz? Sanıyorum ki hayır! Çünkü Olumlamanın ne olduğundan, iyi mi yapıldığından bihaber olan sayısız insan var. Ve büyük ihtimalle siz de onlardan birisiniz.

 

Düşüncelerin yaşamımızı ne kadar etkilediğini hepimiz biliyoruz fakat bu yüzeysel bilgi istediğimiz pek bir işimize yaramıyor. İşte bu nedenle, sizlerle Olumlama yapmak üzerine konuşmak istedim. Bu düşünme tekniğini sizlerin de öğrenmenizi isterim. Gün içinde yüzlerce farklı kelime kullanıyoruz. Ve çoğunu üzerinde pek de düşünmeden ortaya atıveriyoruz. Mesela; laf içinde “aman, esasen şans ne süre yüzüme güldü ki, böyle olacağını biliyordum, hep olduğu benzer biçimde gene beceremedim, gene başarısızım” benzer biçimde sözler ediyoruz.

 

Şakayla karışık olsa bile kullandığımız her bir kelime bilinçaltı tarafından kayıt altına alınıyor. Oluşan çekirdek inancımız da hayatımızı negatif yada pozitif olarak etkiliyor. İşte bu yüzden; ağzımızdan çıkan her bir kelimenin pozitif olması için özen göstermeliyiz. Zira Olumlamanın ilk aşaması bu!

 
Şimdi dilerseniz olumlama nedir, nasıl yapılır, teknikleri nedir hakkında daha detaylı bilgiler vereyim:


 

Olumlama Nedir?


 

Kullandığımız her bir sözcük, evrene verilmiş bir bildiri mahiyetindedir. Çünkü cümlelerimiz, duygu ve düşüncelerimizin sesle ifade edilmiş biçimidir. örneğin; her şeyden şikayet eden, hep mutsuz olan insanlara şöyle bir bakın. O kronik mutsuzların devamlı olumsuz cümleler kullandığını, hep en fenaye odaklandığını ve başlarına da hep mutsuz olunacak şeyler geldiğini rahatça görebilirsiniz.

 

Devamlı olarak “ben çok şanssızım, aslabir vakit şanslı olamadım, şans bende ne gezer” benzer biçimde cümleler kullananların da gerçekten atılabilecek en kötü zarı attıklarını görürsünüz. Zira onlar evrene bu şekilde ileti vermişlerdir. öteki bir ifadeyle; “ben çok şanssızım” diyerek aslında evrenden onlara kötü şans getirmelerini istemişlerdir. Bilincinde olmadan şanssızlığı kabullenmişlerdir ve en kötü olasılıkla karşılaşmaya içten içe niyet etmişlerdir.

 

“Şanssızım” demek yerine “ben şanslıyım” dense, oluşan o pozitif yönde fikir şuuraltına yerleşecek. Evrenin de o kişiyi şanslı olarak görmesi sağlanacaktır.

 

Uzun lafın kısası; Olumlama gerçekleşmesi istenen bir şeyin gerçekleştiğine kalpten inanarak, bilinçaltında o pozitif imgeyi yaratmaktır. Olumlama cümlesini belirli bir süre boyunca alçak yahut yüksek sesle kullanmaktır.

 

Olumlama Nasıl Yapılır?


 

Bütün bu konuştuklarımızdan sonra Olumlamanın nasıl yapılacağını merak ediyorsunuz, değil mi? Elbet, edeceksiniz. Sonuçta; yaşamınız süresince kullanacağınız bu yöntemle arzu ettiğiniz her şeye ulaşabilirsiniz. Şimdiye kadar olanların üzerine bir perde çekerek, yaşam deliğinizda yeni bir sayfa açabilirsiniz. Bütün kalbinizle iyi şeyler olacağına inanarak, iyi şeylerin çevrenizi sarmasını sağlayabilirsiniz.

 

Peki, olumlama iyi mi yapılır? Nedir bu işin yolu yordamı?

 

İşin aslı, Olumlama yapmak için şu şu metodu uygulamanız gerekiyor denilemez. Kısaca bu iş için belirgin, kalıplaşmış kurallar yok. Fakat elbet ki dikkat edilmesi gereken noktalar var. Zaten aşağıdaki başlıklarda da bunları öğreneceksiniz. Fakat yine de Olumlama yapmak hakkında aşağıda birkaç şey söylemek istiyorum.

 

Belirlediğiniz olumlamanın tesirini görmek için dilinizle kalbinizin aynı şeyi söylemesine dikkat etmelisiniz. Ve ne tarafa bakmış olduğunızı, orada ne görmek istediğinizi iyi bilmelisiniz. Tıpkı; orijinal adı Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain olan Fransız filminin baş kahramanı Amélie benzer biçimde:

 

Olumlama Yapmak için Görmek İstediğiniz Şeyin farkında Olun!

Mesela; “mutluyum” olumlamasını söylerken içten içe ne kadar mutsuz olduğunuzu düşünmemelisiniz. Sahip olduğunuz şeyleri düşünerek geçekten mutlu olduğunuza inanmalısınız. Düşüncelerinizin olumlama cümlenize ters düşmesine engel olmalısınız. Birkaç gün Olumlama yapmış olup, hemen sonuç beklemeye kalkışmamalısınız.

 

Şuuraltınızın icra ettiğinız Olumlamaları kabul edebilmesi için 21 gün gerekmektedir. İşte bundan dolayı; bir olumlamayı 1 ay süresince sürdürmelisiniz. Bu mevzuda daha başarılı olmak için Olumlamanızla alakalı sözcükleri gün içinde daha fazla kullanmayı deneyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse;

 

Mutluluk olumlaması yapan biri, gün içinde neşe, gülümseme, eğlence, hoşnutluk, sevgi benzer biçimde kelimelerle düşünme taktiğini geliştirebilir. Tüm bunlara ek olarak; olumlamanızı sabah kalktığınız anda ve gece yatmadan önce yapmanızın daha tesirli olacağını bilmelisiniz. örneğin; sabah kalktığınızda sesli bir halde ve tüm hücrelerinizle inanarak birkaç defa “mutluyum” demelisiniz.

 

Sakin ve içtenlikle yaptığınız olumlamayı ses kaydı alabilirsiniz. Gün içinde hatta uyurken bu ses kaydını dinleyebilirsiniz. Çünkü bu şekilde benimsediğiniz çekirdek inanç daha rahat kırılacaktır ve olumlamanız bilinçaltınıza daha rahat ulaşacaktır. Öte yandan, aynı anda birden çok olumlama yapmamaya da dikkat etmelisiniz. Diğer bir deyişle; 1 ayınızı tek bir olumlama için ayırmalısınız. Emin olun; inandığınızda hayatınızdaki pek çok şeyin değiştiğini görmüş olacaksınız. Düşüncelerin ne kadar güçlü olabileceğini çok daha iyi anlayacaksınız.

 

Olumlama Teknikleri Nelerdir?

 

Olumlama nedir, Olumlama nasıl yapılır
öğrendiğimize bakılırsa gelelim teknik kısımlara! Hayatımızı kökten değiştirebilecek bu yöntemi hangi teknikleri kullanarak uygulamalıyız? Düşüncenin cümle haline getirilmiş hali olarak da nitelendirilebilecek olumlama teknikleri nelerdir? Aşağıdaki başlıklardan kullanabileceğiniz basit olumla tekniklerini öğrenecek, düşünce enerjisinizin farkına daha iyi varacaksınız.

 

1.) Geçmişi Arkanızda Bırakmayı Öğrenin!

 

Çünkü şuuraltımız geçmiş tecrübelerimizle oluşmuş çekirdek inançlarla doludur. Bu çekirdek inançları kırmadan, olumlama yapmak çok zor olsa gerek. Kısaca bugüne dek yaşamış olduğumuz kötü vakalar, çekilen sıkıntılar, kötü giden ilişkiler, sırtımızdan vuran dostlar, şanssızlık olarak nitelendirdiğimiz içinden çıkılmaz durumlar ve dahasını arkamızda bırakmayı öğrenmeliyiz.

 

Yukarıda bahsettiğim konular, olumlama tekniğinden faydalanmamıza engel olacaktır. Bilinçaltımıza istediğimiz sinyalleri göndermemizin önüne geçecektir. İşte bunun için affetmeyi öğrenmeliyiz. Hem kin beslediğimiz insanları bununla birlikte kendimizi gönülden affetmeliyiz. Bu aşamayı geçmeden olumlama yapmamalıyız. Zira içimiz kin, öfke gibi duygularla doluyken olumlama yapmak, boşa kürek çekmekten ayrımsız olacaktır.

 

2.) “İstiyorum” Demeyin!

 

Olumlama yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da “istiyorum” ifadesinden kaçınmaktır. Mesela; ”mutlu olmak isterim” yerine “mutluyum” demelisiniz. “zengin olmak istiyorum” yerine “zengin olmak için gereken güce sahibim, evrenin bana bolluk ve bereket getireceğine inanıyorum” benzer biçimde cümleler kullanmalısınız. Zira “istiyorum” dediğinizde şuuraltınız istemeye odaklanır ve yalnızca istemekle sınırlı kalırsınız.

 3.) Cümlelerinizde dilek Şart ve Gelecek süre Kipi Kullanmayın!

 

Olumlama yaparken arzu şart ve gelecek zaman kipi kullanmaktan kaçınmalısınız. Çünkü her iki çekim de Olumlamanın mantığına ters düşmektedir. örneğin; “şu olursa, şöyle olurum” dediğinizde olacak şeyi bir koşula bağlamış olmuş olursunuz. Aynı şekilde; gelecek süre kipi kullanarak kurduğunuz olumlama cümleleri de henüz gelmemiz bir zamanda kalacak ve büyük ihtimalle de gerçekleşmeyecektir. Çünkü bugün “yarın daha mutlu olacağım” derseniz, hep yarını bekleyecek, isteğinizi hep sonraya erteleyeceksiniz. Bunun yerine “mutluyum” demelisiniz. öteki bir ifadeyle; cümlelerinizde şimdiki zaman ve geniş vakit kipi kullanmalısınız.

 

4
.) Cümlelerinizi Kendinize bakılırsa Değiştirin!
 

Örneğin; mutlu olma Olumlamaması yapmak istiyorsunuz. Ama “mutluyum” demek size zor geliyor. Veya bu cümleyi inanarak söyleyemiyorsunuz. İşte bu durumun üstesinden gelmek için de cümlelerinizi birazcık daha yumuşatma yoluna gidebilirsiniz. Örneğin; “mutluyum” olumlamasına inanmak size zor geliyorsa, “mutlu olmak için hazırım” gibi olumlalar yapabilirsiniz. Vakit içinde kullandığınız kelimelerin tesirini hissetmeye başlayacak ve sonunda “mutluyum” diyebileceksiniz.

 

5
.) Net Olun!

 

Evet, Olumlama tekniğinin faydasını hakikaten görmek istiyorsanız, net olmanız gerektiğini de öğrenmelisiniz. Örneğin; “iyi bir yaşam yaşamak istiyorum” şeklinde fazla genel olumlama cümleleri kullanmamalısınız. Bunun yerine iyi bir yaşamdan kastınızın ne olduğuna karar vermelisiniz. Daha belirgin isteklerinize odaklanmalısınız.

 

6.) Olumlu Cümleler Kullanın!



“Korkmuyorum, kötü hissetmiyorum, mutsuz değilim” gibi cümlelerle olumlama yapamazsınız. Çünkü bu tarz şeylerin şuuraltına tıpkı kendileri benzer biçimde negatif sinyaller göndermektedir. İşte tam da bunun için “korkmuyorum” demek yerine “güvendeyim” demeyi tercih etmelisiniz. Sizlik aynı şeyi ifade etse de cümlenin olumlu olmasına özen göstermelisiniz.

 

Hayatınıza Yeni Bir Yön Vermek için Kullanmanız gereken Olumlama Cümleleri!


Evet, bu cümlelere bakarak, ihtiyaç duyduğunuz olumlamayı çok daha rahat bir halde yapabileceksiniz. Kaldı ki yukarıda olumlama yaparken dikkat etmeniz gerekenleri bir bir inceledik. Kısaca gerisi size kalıyor. örneğin; korkularınızı yenmek için mi olumla yapmak istiyorsunuz?

 

O süre inanarak “güvendeyim” demelisiniz. Varlıklı olmak mı istiyorsunuz? O süre “bolluk ve bolluk içinde yaşamayı seçiyorum, istediğim kadar para kazanabileceğime inanıyorum” şeklinde olumlamalar yapmalısınız. Sonuçta; aşağıdaki olumlama cümlelerine göz attığınızda ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

 

1.) Geçmişte Beni Üzen Herkesi Affediyorum!

 

Kim bilir öncelikli olarak yapmanız gereken olumlama bu! Çünkü geçmiş düşüncelere takılıp kaldığınızda, yerlerine yenilerini koyamazsınız. İşte bundan dolayı geçmişte sizi üzen veya bir halde size zarar veren herkesi affetmelisiniz. Yalnız sözcüklerinizle değil, hem de tüm kalbinizle buna inanmalısınız.

 

2
.) Huzurluyum ve Yalnızca Nefesime Odaklanıyorum!

 

Hayatın koşturmacasının hemen herkese ağır geldiğinin farkındayım. Gün içinde bir sürü sorunla uğraşmak zorunda kalıyoruz ve genel olarak kendimizi stresli hissediyoruz. İşte burada yapmanız ihtiyaç duyulan şey; daha rahat sezmek için olumlama tekniğini kullanmak! Kendinizi baskı altında hissettiğiniz her an faydalanabileceğiniz bu olumlama cümlesiyle nefesinize odaklanmalısınız. Ruhunuzdaki karmaşadan kurtulabilirsiniz.

 

3.) Kendimi Her Şeyimle Kabul Ediyor ve Seviyorum!

 

Daha çok mutlu olmak ve başkalarına bakarak kendinizi yetersiz hissetmekten kurtulmak için de bu şekilde bir olumlama yapabilirsiniz. Hem iyi hem de kötü olan özelliklerinizle kendinizi kabul edip, daha çok sevmeye başlayabilirsiniz. Kıyaslama yaklaşımından uzaklaşmanızı ve aynaya bakmış olduğunuzda kendinizden çok daha hoşnut olmanızı sağlayacaktır. Bu olumlama cümlesiyle hayatınızın geri kalanını çok daha güzel bir şekilde geçireceğinizden kesin olabilirsiniz.

 

4
.) Başıma Gelen olayı Şanssızlık Olarak Görmüyor ve Bana İyi Şeyler Getireceğine İnanıyorum!

 


Olumlama tekniğini kullanıyor olabilirsiniz fakat bu demek değil ki her zaman iyi ve güzel şeylerle karşılaşacaksınız. Elbet, bazı kötü durumlarla karşılaşacaksınız ve bazı talihsiz olaylar yaşayacaksınız. Fakat bu şekilde anlarda yapmanız gereken şey, başınıza gelen her şeyin bir sebebi bulunduğunu düşünmektir. şu demek oluyor ki her şeyin bir sebebi olduğuna inanmalısınız. Yaşamış olduğunız üzücü bir olayın sizi çok daha güzel bir şey yaşamaya yönlendireceğini düşünüp, aksilikleri birer araç olarak görmeyi deneyin.

 

5
.) Öfkeli Olduğumun Farkındayım ve Ona Hükmedebilecek Güçteyim!

 

Sinirli olduğunuz anlarda kendinizi telkin etmek için bu olumlama cümlesini kullanabilirsiniz. Öfkeli olduğunuzun farkına varıp, onu denetim edebilecek güçte olduğunuzu planladığınüzde, keskin sirke küpüne zarar verir atasözünün ne kadar doğru olduğu gerçeğiyle karşı karşıya gelmek zorunda kalmayacaksınız. Çünkü duygu ve düşünceleriniz üzerinde egemenlik kuracak ve öfkenizin kurbanı olmayacaksınız.

 

6
.) İşimi Seviyor ve İstediğim İşi Yapıyorum!

 

İşinizi sevmenin başarınız ve mutluluğunuz üzerinde ne kadar etkili bulunduğunu bildiğiniz gibi, değil mi? öyleyse “işimi seviyorum ve istediğim işi yapıyorum” olumlamasından faydalanmalısınız. Sabah kalktığınızda “yine mi iş var” demek yerine “çok şükür ki gidebileceğim bir işim var, sevdiğim ve mutlu olduğum işi yapıyorum, yaptığım işle gurur duyuyorum ve daha başarılı olacağıma inanıyorum” gibi şeyler söylemelisiniz. İnanın bana; söylediklerinize inanılmış olduğunuzda iş yaşamında umduğunuzdan çok daha fazla başarılı olacak ve işini sevmiş olarak meydana getiren insanoğlun yaşadığı tatmin duygusuyla tanışacaksınız.

 


7.) Seviyor ve Seviliyorum!

 

Daha ötesi var mı? Seviyor ve seviliyorsunuz! Yaşamınızı daha iyi bir noktaya ulaştırmak için sevdiğinizi ve sevildiğinizi düşünerek, olumlamanızı bu yönde yapabilirsiniz. Hayatınızdaki insanları bir bir düşünerek, sevginin gücünün farkına varmalısınız ve ne kadar şanslı olduğunuzu bilmelisiniz. Zira mutluyum, seviyor ve seviliyorsunuz!

 

8.)  İstediğim her şeyi  elde edebilecek güçteyim


 

Öz güven konusunda sıkıntı yaşayanların kullanması ihtiyaç duyulan olumlama cümlesi de bu! Çünkü kendinizi yeterli görmeyi öğrenip başarabileceğinize gerçekten inandığınızda, hayalini kurduğunuz şeylere çok daha kolay ulaştığınızı göreceksiniz. Gaslınüzde dağ benzer biçimde büyüttüğünüz zor işlerin üstesinden rahatça gelecek, istediğinizi elde edebilecek güçte olduğunuza inanılmış olduğunız için sonucunda başarıya ulaşacaksınız. Ekipte, ferdin gerçek potansiyeliyle buluşmasında etkin rol oynayan performans ve zihinsel gelişim teknikleri mevzusunda uzmanlar da bulunmaktadır. Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.

 

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık