Tom Sawyer Kitabının Özeti (Mark Twain)

Tom Sawyer Kitabının Özeti (Mark Twain)

Tom Sawyer Kitap Özeti ; Tom Sawyer kitabının konusu ve kısa özeti, hikayede geçen kahramanlar, kitabın ana düşüncesi. Tom Sawyer kitabının yazarı Mark Twain kimdir ve diğer eserleri hangileridir?

Mark Twain tarafından edebiyat dünyamıza kazandırılmış olan ve çocukların beğenerek okumuş olduğu bu eser yüz temel eser bünyesinde sayılmaktadır. Hikâye türünde yazılmış olan bu eser küçük büyük herkes tarafından beğenilerek okunmaktadır.

Tom Sawyer Hikâyesinin Kahramanları

Hikâyedeki kahramanların sayısı çok fazla olmamakla birlikte oldukça eğlenceli ve sürükleyici bir eserdir. Çocuklara okumaları konusunda tavsiye edeceğimiz bu eserin kişileri şu şekildedir.

Tom Sawyer: Yaramaz, haylazlık yapan ve zeki bir çocuk olarak bilinmektedir.

Polly Teyze: Yaşlı bir kadındır, aksi ve sinirli olarak tanınsa da özünde iyi kalpli bir kadın olarak bilinmektedir.

Joe: Hayal dünyası gelişmiş olan ve kendi kurduğu dünyasında korsan olmak isteyen ve içine kapanık bir çocuktur.

Huckleberry Finn: Yaramazlıkları ve haylazlığıyla tanınan, Tom’dan eksik olmayan ancak pek fazla kişi tarafından sevilmeyen bir çocuktur.

Sid: Tom’un üvey kardeşidir ve onu sevmemektedir.

Mary: Tom’un teyzesinin kızıdır ve Tom tarafından sevilmektedir.


Tom Sawyer Özeti

19. yüzyıl dönemlerini ve o dönemde Amerika’da büyümüş olan iki arkadaşın macerasını ve başından geçenleri anlatan keyifli ve eğlenceli bir eserdir. Tom çok fazla yaramazlık yapan ve kimsenin kolaylıkla zapt edemediği bir çocuk olarak bilinmektedir. Irmak kenarında Ptersburg kasabasında Polly Teyzesinin yanında yaşamaktadır ve teyzesinin kendisini çok sevdiğini bilmektedir. Teyzesi kendisini kamçıyla dövse de azarlasa da kendisine olan sevgisini bilmektedir ve ona inanmaktadır. Tom’un Sid isminde bir de üvey kardeşi bulunmaktadır ve birbirlerini pek sevmemektedirler. Zaman zaman teyzesinden kardeşi yüzünden dayak yemektedir. Teyzesinin Mary isminde bir de kızı bulunmaktadır ve Tom’la iyi anlaşmaktadırlar. Mary her konuda Tom’a karşı iyi davranmaktadır ve yardımcı olmaktadır. Tom bir kızı sevmektedir ancak zamanla bu kızı unutarak komşularının kızına âşık olmaya ve ondan hoşlanmaya başlamıştır.

Macera bundan sonra başlamaktadır ve okula bir gün geç kalmasıyla birlikte öğretmen tarafından dayak yemektedir. Daha sonraları ise kızla olan samimiyetini ilerletmektedir ve kızın dikkatini çekecek davranışlar yaparak onun beğenisini kazanmaya çalışır. Bu arada Tom kıza evlenme teklifinde bulunur ve kız da bu teklifi kabul ettikten sonra geçmişini anlatınca araları açılmaktadır. Bu arada Huck mahallenin serserisidir ve pek kimse tarafından sevilmemektedir. Huck’la arkadaşlıklarını sürdüren Tom, mezarlıkta vakit geçirmeye başlarlar ve orada iki haydudun bir mezarı kazarak açtıklarını ve cesedi soyduklarını görürler. Hatta Huck ve Tom bu iki haydudun arasında tartışma çıktığını ve sonunda doktoru öldürdüklerini ve birinin diğer arkadaşına baskı yaparak suçu üstlenmesini istediğini görürler. Ancak evlerine dönen gençler olayın etkisinden uzun bir zaman kurtulamaz ve uykusunda sürekli bu durumu hayal ederek sayıklamaktadır. Teyzesinin vermiş olduğu ilaçlar da fayda etmemektedir.

Bundan sonra artık Tom için okul vakit geçirilecek bir yer olmaktan çıkmıştır ve daima okuldan kaçarak Huck’la beraber korsancılık oynamak istemektedir. Küçücük bir adada kamp kurarak yaşamaya başlarlar ve evlerine dönmedikleri için aileleri ve mahalle halkı tarafından merak edilmektedir. Çocukların ırmağa düşüp öldüklerini sanan aileleri artık endişelenmektedir. Evlerine yakın bir yere gelip ailelerini izlemektedir ancak kendilerini göstermemektedir. Bir gün kapısının önüne geldiğinde teyzesinin kendisi için gözyaşı döktüğünü görür ve bu duruma çok üzülmektedir. Kendisini sevdiğini daha iyi bir anlamıştır. Yaşadıkları adadan da sıkılan bu gençler evlerine dönmeyi istemektedir. Ancak bunun için de kendilerine cenaze töreni yapılmasını ve ondan sonra dönmeyi kafaya koyarlar. Bir pazar günü kilisenin çanının çalışmasıyla kasaba halkı bu durumdan dolayı duydukları üzüntüyle toplanmıştır ve kendilerine yas ilan ettikleri bir anda üç çocuk da ortaya çıkar ve herkes bu duruma çok sevinir.

Gördükleri cenaze olayında şahitlik yaparak durumu açık açık anlatan çocuklar bir zaman sonra define aramaya karar verirler ve suçlu tarafından intikam alınacağına dair bir yazı ellerine geçer ve bu durumda korkulu bir süreç onlar için yeniden başlamıştır. Açlık, susuzluk ve korkulu bir maceradan sonra yeniden ortaya çıkarlar ve aileleri tarafından mutlulukla karşılanır. Huck ve Tom birbirlerine daha farklı ve yeni maceraların peşinde koşmak için kendilerine söz verirler ve hikâyede burada biter.

Tom Sawyer Kitabı Konusu

Bir çocuğunun kahramanlıklarla dolu hikâyesi anlatılırken, özellikle macerayı sevenler tarafından beğenilecek bir eserdir.

Tom Sawyer Kitabı Ana Düşüncesi

Teyzesi tarafından büyütülen bir çocuğun maceraya olan düşkünlüğü ve değişiklik arzusu içerisinde olduğu anlatılmaktadır.

Tom Sawyer Kitabı Hakkında

Tom Sawyer küçüklerin olduğu kadar büyüklerinde ilgiyle okuyacağı bir eserdir. Aynı zamanda herkesi etkileyen ve sadeliğiyle olduğu kadar insanları düşündürmesi yönüyle de beğenilen bir hikâyedir. Daktiloyla yazılmış olan ilk eserdir.

Mark Twain kimdir?

1835-1910 yılları arasında yaşamış olan Amerikalı bir yazardır. Çocuklar tarafından beğenilerek okunan Tom Sawyer’in Maceraları adlı çocuk romanının yazarıdır.

Mark Twain’in Eserleri


1867 yılında Jim Siley Ve Zıplayan Kurbağa, 1869 yılında saflar Yabancı Ülkede, 1876 yılında Tom Sawyer’in Maceraları, 1876 yılında bir Cinayet, Bir Sır Ve Bir Evlilik, 1881 yılında Prens Ve Dilenci, 1882 yılında Küçük Prens Ve Sokak Çocuğu, Çalınan Taç, Prens ve Dilenci, 1883 yılında Missisipi’de Yaşam, 1897 yılında Ekvatorun İzinde, 1904 yılında Âdem’le Havva’nın Güncesi adlı eserleri yazmıştır.
 

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık