:: KOÇLUK NEDİR?

:: KOÇLUK NEDİR?

Koçluk eğitimden farklıdır çünkü koçluk eğitimi, çalışma yada deneyim yolu ile bilgi ve beceri edinme sürecidir.
Eğitimi veren koç konusunda uzmandır.  Koç öğrencinin yapamayacağı bir şeyi bilir yada yapar. Öğrencinin soruları koçunsa cevapları vardır.
Eğitimde öğrenci doğrudan koçtan öğrenir.
Koçlukta ise danışan kendisi araştırarak ve harekete geçerek öğrenir.
Koçluk psikoterapiden farklıdır çünkü Psikoterapi ruhsal hastalıklarla uğraşır. Psikolojik yada buna bağlı fiziksel semptomlardan kurtulmak isteyen kişi içindir. Duygusal iyileşme üzerine odaklıdır. Koçluk ruhsal rahatsızlıkları tedavi etmez, etmekle de ilgilenmez. Koçlar kendilerine gelen kişinin bu alanda uzman biri ile çalışması gerektiğini görürlerse kişiyi yönlendirirler. Koçluk, yöntem olarak baktığınızda en temel farklardan biri de terapi bugünü anlamak için geçmişe bakarken Koçluk ulaşılmak istenen amaç yada durum için bugünü keşfetmekle başlar ve geleceğe bakar.
Koçluk danışmanlıktan farklıdır çünkü danışmanlık danışanın işle ilgili sorunları üzerinde düzeltici etkiye sahip olmakla beraber, danışmanlık hizmeti veren kişinin o alanda uzman olduğu ve uzmanlığının sonucu olarak o alanla ilgili önerilerde bulunduğu, bu hizmeti alan kişinin de bunu uyguladığı türde bir metodolojisi vardır.
Kişilerle değil işin geneli veya belli bir kısmı ile ilgili uğraşılır. Koçluk’de danışan kendi sorunu ile ilgili cevapları kendi bulur, Koç onu bu cevapları bulma konusunda farklı araçlarla destekler. Koç’un danışanın faaliyet gösterdiği alanda yada çalışmayı istediği alanda uzman olması gerekmez.
Koçluk arkadaşlıktan farklıdır, arkadaş dinler, fikrini söyler, paylaşır yada paylaşmaz. Koç etkin bir şekilde dinler, doğru soruları sorar, danışanın karanlıkta kalmış yönleri görebilmesi için adeta o bölgeye ışık tutar. Danışan sürecin sonunda kendine ödev verir ve bunları uygulayarak kontrolü ele alacak adımlar atar. Arkadaşlık sevgiye bağlı bir ilişkidir. Koçluk profesyonel bir ilişkidir. Arkadaşlığın nasıl olacağını iki taraf karar verir. Koçluğun nasıl olması gerektiği ile ilgili standartlar vardır.
Yeri gelmişken kısaca belirtelim ki Koçluk mentorluktan da farklıdır, mentorluk bir alanda uzman bir kişinin tüm bilgi ve birikimini paylaştığı işin içine arkadaşlık yada abilik türü bir ilişkinin de katıldığı bir destek hizmetidir. Mentorun bu işi yaptığı alanda daha tecrübeli genelde de yaşının daha büyük olması söz konusudur. Koçlukta işle ilgili bilgi değil Koçluk yöntemleri ile ilgili bilgi esastır. Genel olarak çalışılan konu ile ilgili tecrübenin destekleyici olması mümkündür ancak şart değildir. Abilik-ablalık türü bir ilişki yoktur.
Profesyonel Koçluk  olmak yada Koçluk Eğitimleri ile ilgili detaylı bilgi için 0(232) 422 59 54 numaralı telefondan yada buraya tıklayabilirsiniz.


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık