Konsantrasyon

Majör Depresif Bozukluk

Majör Depresif Bozukluk

Majör depresif bozukluk, Majör depresyon, veya Klinik depresyon, kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur. Kişinin ilişki ve etkinliklerini etkilemeyen, üzgün olma durumu ve kişinin moralinin bozukluğu çoğu zaman depresyon olarak anılır. Fakat klinik depresyon tıbbi bir teşhistir ve günlük kullanımdaki depresif olma durumundan çok daha farklıdır. Depresif kişi kendisini yorgun, üzgün, tembel, sinirli, motivasyonsuz ve apatik hissedebilir. Klinik depresyon, normal üzüntü hissinden daha yoğun, sürekli ve kişinin günlük işlerini etkileyecek düzeydeki çökkün bir duygusal durumu ifade eder. Yaşam boyu yaygınlığının % 17-19, bir yıllık yaygınlığının ise % 1-9 arasında olduğu bildirilen “Majör Depresif Bozukluk” (MDB) (Angst 1992); sık görülen, atakları uzun süren, süreğenleşme, depreşme ve yineleme oranları yüksek, şiddetli fiziksel ve psikososyal yeti yitimine neden olan yıkıcı ...Devamını Oku »

Konsantrasyon Bozukluğu

Konsantrasyon Bozukluğu

Konsantrasyon Bozukluğu... Konsantrasyon zihnin sürekli elde tutamayacağı bir durumdur. Konsantrasyonu sağlamak için ne kadar uğraşır ve kendinizi ne kadar zorlarsanız yoğunlaşmanız da o kadar zor olacaktır. Bu yüzden konsantrasyonu geliştirmek için kullanılan yöntemler dolaylıdır. Mesela; zihnin ilgisini çeken dış uyaranları elemek konsantrasyonu kolaylaştırır. Dikkat bozukluğu size üç mesaj verir: 1. Beyninizi çalışma talimatına uygun kullanmıyorsunuz demektir. 2. Okuduklarınızı doğru şekilde okumuyorsunuz demektir 3. Konsantrasyon eşiğinizi ihlal ediyorsunuz demektir. Konsantrasyon bozukluğunun nedenleri: Herhangi bir durumda dikkatimiz içe yahut dışa dönüktür. Eğer hayal kuruyorsak karşımızdaki manzarayı göremeyiz. Eğer kafamızın içinde kendi kendimizle konuşuyorsak okuduğumuzu da anlayamayız. Şimdi başınızı kaldırın ve çevredeki bir nesneye bakın. O nesneye bakarken ilkokulunuzu ve yaşadığınız...Devamını Oku »

Konsantrasyon Sorunları

Konsantrasyon  Sorunları

Okunan kitaptan yada bir yazıdan bir şey anlamama, çabuk sıkılma, düşünceleri toparlayamama, isimleri unutma gibi durumlar, konsantrasyon bozukluğunun bir işaretidir. En çok gençleri etkileyen ve insan yaşamını olumsuz etkileyen yakınmalardan biri olan konsantrasyon bozukluğu, kişinin performansını olumsuz etkileyerek depresyona kadar sürükleyebiliyor. Daha çok, beyin yorgunluğu, uyku düzensizliği, ısı ve ışık değişimleri, ekonomik sorunlar, aile içi iletişimsizlik, mutsuzluk, umutsuzluk, uyku bozukluğu ve gelecek kaygıları insanları konsantrasyon bozukluğuna itmektedir. Bazı çocuklar her ortamda her türlü sesten rahatsızlık duyarlar. Ne sesi olursa olsun, hatta sessizlik bile onları rahatsız eder, derslerini çalışamaz veya herhangi bir konuşmaya yoğunlaşamazlar. Aynı sorunu yaşayan genç ya da yetişkin biri de olabilir. Konsantrasyon sorunları yaşayan çocuklar derse başlamaya yoğunlaşmakta, zorluk çekerler. Ancak dersine yoğunlaşamayan bu çocuk, yan odada anne-ba...Devamını Oku »

Konsantrasyonu Sağlamak

KONSANTRASYONU SAĞLAMAK

Kendini motive etmekte glk eken ğrenciler, ders dinlemeye, derse katılmaya ve ders alışmaya konsantre olmakta da glk ekerler. Bu durumda ncelikle motivasyon problemi zerinde alışmak ve motivasyon eksikliğinin nedenlerini Yaştırmak gerekir. Temel ve st dzey ihtiyalar gzden geirilmeli ve motivasyon eksikliğinin bu temel ihtiyalarla bir ilişkisinin olup olmadığı ortaya ıkarılmalıdır. Eğer motivasyon eksikliği alık, susuzluk, barınmak, gvenlik, huzurlu bir ortam gibi temel fiziksel ve ruhsal ihtiyaların eksikliğinden kaynaklanıyorsa, ncelikle bu ihtiyaların yeterli dzeyde karşılanması yoluna gidilmelidir. Eğer sevilmek, beğenilmek, istediklerini gerekleştirmek gibi st dzey ihtiyaların eksikliği kon...Devamını Oku »

:: Konsantrasyon Sorunları

:: KONSANTRASYON SORUNLARI

1) Hayal Kurmak: İnsanlar hayalleri kadardır. Hayallerinin sının bir ynyle başarısını belirler. Hayal, sağ beyninizin devreye girmesini sağlar. Hayaller eylemlerinizin lokomotifidir. Hedeflerinizle ilgili hayal kurmalısınız. Burada nemli olan nokta şudur: Hayalin zamanlaması ok nemlidir. Ders alışma sırasında, test zerken veya ders dinlerken kuracağınız hayaller alışmalarınızı olumsuz etkileyecektir. alışmadaki yoğunlaşmanıza set ekecektir. Bunun iin kişi alışma sırasında herhangi bir hayale dalma durumunda kalırsa yapacağı şey şu olmalıdır: Birincisi, alışma sırasında kuracağınız hayallerin başarınızı olumsuz etkileyeceğini, zirveye giden yolda sizin iin bir engel olacağının farkında olarak hayalinizi askıya alın. Ders alışma programınız bitince kendinize dl olarak hayal kurmak ...Devamını Oku »

1 2
Yukarı Çık