Mental Aritmetik Nedir?

Mental Aritmetik Nedir?

 MÖ 2400 yıllarında Çin'de geliştirilen abaküs, denizaşırı ticaret yapan tüccarlar sayesinde Girit ve Miken bölgelerinden Avrupa ve Amerika'ya yayılmıştır. Abaküs, hareketli parçalara sahip olduğu bilinen ilk hesap makinesidir. Arap sayıl arının ve sıfır kavramının abaküs yardımıyla geliştirilmesi tarih öncelerine gitmekle beraber, halen dünyanın değişik bölgelerinde özellikleokul öncesi çağdaki çocukların matematiksel zekasını geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.


Çağdaş hesap makinelerinin ve bilgisayarların atası sayılan hesap aygıtı olan Abaküs'te amaç 4 ana matematiksel işlem olan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapmaktır. Babilliler'in buluşu olan abaküs, yüzyıllar boyunca ticarette büyük önem taşımıştır. Abaküsün temeli Girit ve Miken'e dayanmakta ve ilk abaküs örneklerinin hemen hepsinde Girit ve Miken süsleme sanatından örnekler de bulumaktadır.

Zihinsel İşlem, özellikle disiplinli eğitimler veren kurumlarda yetişen öğrencilere yardımcı olmada önemlidir. Küçük çocukların öğretmenleri, numara kavramını ve numara değerlerini anlatmanın kolay olmadığını bilirler. Matematik kavramlarını anlamak, küçük çocuklara sadece soyut biçimde sunulduğunda uzun bir sürecin beklenmesi gerekmektedir. Sayısal değerleri ilişkilendiren abaküs boncukları gibi somut nesneler kullanmadan sayıları kavramak, çocuklar için zordur. Sayıların zihinde nasıl hesaplanacağını öğrenmek çok önemlidir, çünkü beynin işlevsel bölümlerini etkili bir şekilde faaliyete geçirecektir ve böylece zekâ kapsamlı olarak ilerleyecektir.

Mental Aritmetik  4 - 14 yaş arası çocuklar için tasarlanmış bir zeka geliştirme programıdır. Sayısal işlemlerde Abaküs kullanımının öğrenilmesi ile başlayan program, bir süre sonra Abaküs'ün kaldırılması ile sürer ve öğrenciler işlemleri hızlı bir şekilde tamamen zihinden yapmayı öğrenirler.

Kısaca Mental Aritmetik; bilgisayar, hesap makinesi, kağıt, kalem gibi hiç bir araç kullanılmaksızın, yalnızca insan zihninin gücü ile yapılan aritmetik işlem yöntemidir. Bu olağanüstü becerinin yanı sıra, asıl kazanç programın sağladığı, zeka ve bellek gelişimi, dikkat, odaklanma ve özgüvenin güçlenmesi gibi unsurlarla genel olarak yükselmiş bir zihin kapasitesidir.


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık