Kişisel Gelişim(NLP'nin Anlamı - Neuro Lingustic Programming - NLP Kursu)

Kişisel Gelişim(NLP'nin Anlamı - Neuro Lingustic Programming - NLP Kursu)

NLP'NİN ANLAMI

İngilizce "Neuro Lingustic Programming" ifadesinin baş harfleri alınarak kısaca NLP olarak adlandırılmıştır. Beyin (neuro); çünkü ortaya koyduğumuz her davranış ve düşüncenin kaynağı Sinir (Beyin) Sistemidir. Duyu organlarımızla algıladığımız şeyleri beynimizde nasıl işliyoruz ve bu mesajlar bizim davranışlarımızı nasıl oluşturuyor? Beyin ve vücut mükemmel bir sistem ve aralarındaki ilişki NLP'nin çıkış noktasını oluşturmaktadır.

Dil (linguistic); çünkü duyu organlarımızla aldığımız mesajlar sinir sistemimiz için bir dil teşkil etmekte ve bu yüzden deneyimlerimizi sözcük, kelime, ve sesle anlamlandırmaktayız. Kendimizle beynimizde nasıl iletişime giriyoruz, diğer insanlarla ve çevreyle nasıl bir iletişim kurarak uyum sağlamaya çalışıyoruz? Bu deneyimleri açıklayabilmek için bir dil sistemine gereksinim duyulmaktadır.

Program; çünkü her davranışımız bir tür yapı ve kalıp dahilinde oluşmaktadır. Sahip olduğumuz duygu, düşünce ve davranışlar bu programlara göre değer kazanmaktadırlar. Yürüyoruz, konuşuyoruz, anlıyoruz, düşünüyoruz. Ortaya sonuçlar ortaya koyuyoruz. Bunların tamamı bir programın ürünleridir. Tıpkı bilgisayar gibi. Her bilgisayarın bir yazılım programı olduğu gibi insanların da davranışlarının temelinde bir program vardır. Eğer program değişirse davranışlar da kendiliğinden değişebilmektedir. Bu iyi bir haber, çünkü eğer sonuçları istediğimiz gibi değilse onları değiştirme şansımız bulunuyor demektir. Kendimiz ilişkilerimizi, durumumuzu değiştirebilir, geliştirebilir ve daha iyi hale getirebiliriz.

NLP, 1972'de Califomia Üniversitesinde dilbilimci ve öğretim üyesi olan John Grinder ile aynı üniversitenin Psikoloji bölümünde okuyan Richard Bandler tarafından kurulmuştur. Onların cevabını aradıkları birkaç soru vardı:

Nasıl oluyor da insanlar farklı sonuçlar ortaya koyuyorlar?
Kişisel mükemmellik nedir?
Başarılı insanlarla başarısız insanlar arasındaki farklar nelerdir?

Bandler ve Grinder, konularında son derece başarılı ve tanınmış olan üç terapi uzmanını mercek altına aldılar. Bunlar Geştalt Terapi Okulu'nun kurucusu Fritz Peris, Amerikanın önde gelen aile terapisi uzmanı Virginia Satir, ve yine dünyanın önde gelen hipnoterapi uzmanlarından H. Milton Erickson'du. Erickson Hipnoterapisi bugün literatürde adı çok fazla geçen bir akım haline gelmiştir.

Bandler ve Grinder'in başlangıçta yeni bir terapi okulunun öncüsü olmak gibi düşünceleri hiç olmadı. Tek amaçları bu başarılı insanların çalışmalarım modellemek, ve modelledikleri bu çalışmaları diğerlerine öğretmekti. Çalışmanın teori kısmından öte sonuç bölümü onlara daha çekici geldi. Yine onlara ilginç gelen başka bir özellik de modelledikleri bu insanların kişilik yapı ve tarzlarının farklı farklı olmasına rağmen çalışmalarının özünün hemen hemen aynı kalıplar üzerine oturmuş olmasıydı.

Richard Bandler ve John Grinder bu başardı üç bilim adamından modelledikleri kalıp ve teknikleri sistematik bir hale getirerek kişisel değişim, etkili iletişim, hızlandırılmış öğrenme ve performans geliştirme alanlarında uygulamaya başladılar.

NLP'nin meydana gelmesinde başka bir isim de, Bandler ve Grinder'in yakın arkadaşları ve onların mentörlüğünü yapan, yol gösteren, sistem teorisi, iletişim, ve sibernetik üzerine yazılar yazan araştırmacı İngiliz antropolog Gregory Bateson'dur. Bateson, sayılan çalışmaların yarımda biyoloji ve psikoterapi ile de yakından ilgilenmiştir.
NLP, birbirini tamamlayan iki yönde gelişmeye devam etmiştir. Bunlardan birincisi herhangi bir alanda oluşturulan mükemmelliklerin sistemli hale getirilerek bir teknik haline getirilmesi; diğeri de etkili düşünme, beceri geliştirme, başardı ve etkin insanlar tarafından kullanılan değişim ve etkinlik modelleridir.

Bandler ve Grinder 1976'da Califomia Santa Cruz'da bir çalışma maratonu sonrası eserlerini NLP (Neuro Lingustic Programming) Nöro Linguistik Programlama olarak adlandırdılar. NLP insan deneyimlerinin görünmeyen soyut kısmıyla ilgilenir.

Duyduğumuz, gördüğümüz, işittiğimiz, kokladığımız, tattığımız unsurları beynimizde nasıl düzenliyoruz, nasıl bir dil kullanıyoruz, onları nasıl adlandırıyoruz ve anlamlandırıyoruz?
Dünyayı ne şekilde algılıyoruz?
Duyulanınız ve davranışlarımızın temelini ne oluşturuyor?


-ALINTI-

İZMİRDEKİ NLP - ANLAYARAK HIZLI OKUMA KURSLARI VE SEMİNERLERİ İÇİN
AYRINTILI BİLGİ:
SAYGIN NLP DANIŞMANLIK

Kıbrıs Şehitleri No: 30 Daire: 11 Alsancak - İzmir
Tel: 0232 4225954
Cep:0 535 6673224
msn: [email protected]
[email protected]



(koçluk, kişisel gelişim, eğitmen, danışmanlık, eğitim seminerleri, nlp ile ingilizce, nlp izmir, eğitim siteleri, seminer, nlp, eğitim)
how to tell if wife has cheated women who want to cheat married men dating
redirect dating sites for married people why do married men cheat
abortion pill where to buy abortion fees surgical abortion process
redirect open what is the procedure for an abortion

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık