Psikoloji

Savunma Mekanizmaları

Savunma Mekanizmaları

Bir stres sonucunda, çocukluktaki yanlış eğitimin ürünü olarak oluşan kaygı (anksiyete) ve bunun daha aşın ve fizyolojik belirtilerle birlikte görülen biçimi olan bunaltıdan (anguaz) kurtulmak için benlik birtakım savunma mekanizmalarını kullanır. Bu mekanizmalara psikolojik bir dengeleşim (Homeostotis) de denebilir. Herkes bu Fore ColorDevamını Oku »

Psikolojik Olgunluk Kavramı

 PSİKOLOJİK OLGUNLUK KAVRAMI

Yakın zamanlara kadar zerinde pek durulmamış olan psikolojik olgunluk kavramının bilimsel bir tanımını yapmak henz olduka gtr. Bunun başlıca nedeni, uzman olan ya da olmayan herkesin olgunluk szcğnn ne anlama geldiğini bildiğini farz etmesidir. Bu durum, olgunluk kavramının belirsizliğinden ve rasgele tartışıla gelmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, her yeni bilimsel kavramda olduğu gibi, konunun oturabilmesi ve aıklık kazanabilmesi iin zamana ihtiya vardır. Olgunluk ve olgunlaşmamış olma terimleri, zellikle insanları yargılama amacıyla gnlk konuşma diline ylesine girmiştir ki, gnmzde olgunluk szcğ, beğenilecek niteliklere sahip olma, sağlıklı ve dengeli olma gibi, birden fazla anlamda kullanılmaktadır. Bu nedenle, yargılayıcı olmamaya zen g&oum...Devamını Oku »

Hamilelerin Psikolojisi

Hamilelerin Psikolojisi

Hamilelik gzel geirilmesi gereken bir dnemdir. Bu dnemde her anne adayında ortak zellikler grlr. Anne adayları bu dnemde oğunlukla kaygı, heyecan ve korku duyarlar. Hele hele ilk doğumsa burada en nemli korku Dayanamayacağım kadar acı duyacak mıyım? korkusudur. Anne adaylarında Doğum sancısına dayanabilir miyim? endişesi olabilir. Bu konuda anne adaylarına ayrıntılı bilgi vermek gerekmektedir. İkinci korku ise bebeğin hangi cinsiyette olacağıdır. Toplumumuzda zellikle babalar ve aile bykleri tarafından erkek ocuğun fazla istenmesi sonucu her annenin kafasını meşgul eden bir kaygı olarak hl anneleri etkileyebilmektedir. Eğitim seviyeleri ne kadar yksek olsa da anneler Trk toplumunda erkeklere verilen haklardan dolayı bebeğin erkek olmasını arzu edebilmektedirler. &...Devamını Oku »

Çocuklar Ve Psikolojik

Çocuklar  Ve Psikolojik

ocuklarla grşme, biim aısından yetişkinlerle grşmeden farlılık gsterir. Ancak temel ilkeleri aynıdır. Yansız ve yksz sorularla konuşma ynlendirilir. Konuşmada ne ocuğu ne de aileyi yargılamamaya zen gsterilir. Sulamalardan kaınılır. ocuklarla, onun davranışlarını izlemek, ona resim yaptırmak ve bu resim zerinde konuşmak ve oyun yolu ile iletişim kurulur. ocuğun durumunu değerlendirirken davranışı gzlemek nemlidir. nk ocuklar duygularını, isteklerini, korkularını daha ok davranışları ile gsterirler en iyi gzlem oyun sırasında yapılır. Oyun ocuğun ğrenmesi ve duygularını rahatlatması, kontrol etmesi aısından gereklidir. ocuk korktuğunda ve zldğnde oyun oynama yolu...Devamını Oku »

Psikolojik Terapi

Psikolojik Terapi

Tarihsel aıdan bakıldığında en etkin psikolojik terapi akımlarının başında Freud'un psikoanalitik yaklaşımı gelir. Psikoanaliz bilinaltındaki drtleri, zellikle saldırganlık ve cinsellik drtlerini ortaya ıkarmayı amalar ve serbest ağrışım yntemini bu amala kullanır. Psikoanaliz sresince hasta ilerlemeye diren gsterir. Hastanın psikoterapiste ynelik olarak geliştirdiği duygular, onun ocukken ana-babasına geliştirdiği duygulara benzer. Bu duygulara transfer/aktarım adı verilir. Terapiden geen kişinin bilinaltında kmelenen ve birbirleriyle srtşme iinde olan duygu ve drtleri zme ulaştırdığı ve bylece daha sağlıklı bir bireysel ve toplumsal yaşama ulaştığı kabul edilir. Varoluşu-insancıl yaklaşım Rogers'ın danı...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık