Fiziksel ve Akılsal Sağlığı

Fiziksel ve Akılsal Sağlığı

Fiziksel ve Akılsal Sağlığı


Fiziksel ve akılsa! sağlık arasındaki bağlantı, bundan yıllar önce yazılmıştı, fakat duygusal, kişisel ya da fiziksel sağlık arasındaki bu yakın birleşmenin bilimsel kanıtları son birkaç on yıl içinde keşfedilmiştir.


Çok azı, pek çok fiziksel hastalığın belli psikolojik unsurları olduğu tartişmasma karşı çıkmaktadır. Örneğin, psikolojik travma geçiren insanlarda tamamen körlük olabileceği bilinmektedir; bu körlük "fonksiyonel" olarak nitelendirilir, çünkü doktorlar fiziksel ya da tıbbi hiçbir şey bulamamışlardır.

Endişeli ya da depresyon altındaki insanlar sık sık fiziksel ya da tıbbi problemler yaşarlar.

• Hastaların şikayet ettiği organik hastalıkların yarışma yakını, temel sebeplerden kaynaklanan psikolojik faktörlere dayanır. Depresyon, endişe ve sağlıkla ilgili konular arasındaki bağlantıyı inceleyen çalışmalar, düşmanlık, öfke ve sağlık arasındaki ilişkiler kadar ilgi çekememiştir. 

• Kabul edilebilir miktardaki yeni kanıtlar göstermiştir ki, olumsuz duygulara ait (öfke, kaygı, depresyon) üç davranış şeklide fiziksel sağlıkta belirli bir rol oynamaktadır. 

Düşmanlık, öfke ve sağlık arasındaki ilişkinin dokümantasyonu iyi yapılmıştır. Düşmanlık hissi öyle zehirleyici bir unsurdur ki, kalp-damar hastalıklarına neden olmaktadır ve araştırmanın bulgulama göre eklem iltihabı ve astım gibi diğer sağlık problemleriyle ilişkilendirilmektedir. 

Araştırmalar, tıbbi hastalıkları olan hastalar arasındaki yüksek depresyon oranıyla, depresif hastalar arasında görülen tıbbi hastalıkların oranı neredeyse eşittir. "Hangisi birinci gelir" gerçekten anlamak zor. İnsanlar depresyondayken tıbben hastadır, ya da insanlar tıbben hasta, çünkü depresyondadır. İşte çözülmesi gereken sorun bu.
 
Gergin insanlar, daha az gergin olan arkadaşlarına göre, daha fazla sağlık problemi yaşamaktadır. Hastalık hastası insanların, muhtemelen gergin, depresyonda ve/veya düşmanca tavırlar içinde olduğuna inanırlar. Sinir testlerinde yüksek bir rekora sahip olan insanların, yanlışlıkla fiziksel hastalığı olduğu rapor edilir, ama kronik olumsuz duygularla ve gerçek fiziksel hastalıklar arasında çok güçlü bir birleşme olduğu görülür. 

Önemli olan şu ki, uygun bir tedavi ile bu faktörlerden pek çoğu değiştirilebilir.

• Yardım almaya isteksiz insanlar, genellikle gereksiz yere acı çekerler. Ve bize göre bu bir utançtır.


ALINTI

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık