Genç Kız Psikolojisi(Erken ve Geç Gelişen Kızların Psişik Problemleri)

Genç Kız Psikolojisi(Erken ve Geç Gelişen Kızların Psişik Problemleri)


Erken ve Geç Gelişen Kızların Psişik Problemleri

Aynı yaşta ve aynı grup içinde bulunan kızlardan biri, bazen diğerlerine oranla daha erken gelişir. Eğer bu kız, kendine güvenen, grubun sevilen ve beğenilen bir üyesiyse, çoğunlukla arkadaşları arasında aranılan ve beğenilen kişi olmayı sürdürür. Hatta bazen kümenin en önde gelen kişisi, lideri haline gelebilir.

Ancak çoğu kez, bu böyle olmaz. Erken gelişen kız, yaşça ve psişik açıdan ne kadar uygun olursa olsun, bulunduğu grup içindeki arkadaşları tarafından, yabancılaşan biri olarak görülmeye başlar. Gelişen fiziği ve kadınlaşan çizgileri, onun arkadaşları tarafından kabul edilmesini güçleştirir.

Böyle bir kız, karma öğrenim yapan bir okulda okumaktaysa, gelişim açısından kendinden çok geride kalan erkek arkadaşları arasında da çekinilen, yabancılaşan bir kişi olarak görülmeye başlar. Yanına daha az yaklaşılır, daha az konuşulur, daha az şakalaşılır ve daha ölçülü davranılır. Bütün bunlar gelişmekte olan kızı çekingen kılar.

Bu genç kız, kendinden yaşça büyük, fizikçe uygun kız gruplarına da kolayca giremez. Çünkü fizikçe ne denli gelişmiş olursa olsun, psişik ve sosyal açıdan onların düzeyine erişmemiştir. Duyuş ve imge tasarımları henüz ortak değildir, ilgi ve yönelişleri de birbirlerininkiyle uyuşmaktan çok uzaktır.

Bütün bunların dışında, aile içinde zorluklar da baş gösterebilir. Aile, gelişen kızlarının davranışlarına daha sıkı kurallar ve koşullar koyar. Gidiş gelişlerini daha çok denetler. Kız, akranı olan arkadaşlarının bağımsız ve özgür davranışlarını gördükçe kendini kısıtlayan bağları daha çok duyar. Kendini bir tutuklu gibi hisseder ve gelişimini bir dert olarak görmeye başlar.

Yukarıda canlandırılmaya çalışılan örneklere tamamıyla aksi durumlar da yaşanır. Kızın fiziksel gelişimi, sürekli birlikte olduğu arkadaşlarınkinden geri kalabilir. Aynı grup içinde yer alan kızlardan biri dışında diğerleri gelişir ve küçük bazı farklılıklarla kadınsı özellikler kazanır. Bu kızların giyimleri, zevkleri, ilgileri değişir. Erkeklerin ilgisini çeker ve onlara ilgi duymaya başlarlar.

Elinde olmayan sebeplerle de olsa, fiziksel ve psişik gelişme açısından geri kalan kız, arkadaşları arasındaki önemini ve yerini kaybeder. Grup üyeleri, onunla beraber olmaktan, onunla dolaşıp, çıkmaktan, birlikte gezip tozmaktan kaçınırlar. Giderek onu grubun dışına iterler.

Yakın arkadaşlarının ona karşı takındığı bu davranış değişikliği, kızı derinden yaralar. Ya her türlü probleme katlanıp kendi bedensel gelişimi, arkadaşlarının gelişim düzeyiyle eşitleninceye kadar onlarla olan bağıntısını kopartmaz. Ya da eski grubundan ayrılarak fiziksel gelişimine uygun yeni bir arkadaş grubuna girer.

Bazen bu gelişim seviyesindeki farklılık nedeniyle, birbirlerine çok yakın iki arkadaşın içten birlikteliklerine ve sırdaş yakınlıklarına dahi gölge düşebilir. Daha önce gelişen, adet gördüğünde, bu halini arkadaşından gizlemek ister.

Onun kendine bir sırdaş olamayacağını, ayın olguyu yaşamaması sebebiyle kendisini anlayamayacağını düşünür. Durumunu açıklamaz, problemini paylaşmaz. Diğeri, arkadaşının durumunda doğal olmayan bazı olgular sezer. Sorar, sıkıştırır. Doyurucu bir cevap alamaz. Başka nedenlere yorar. Sonuçta yabancılaşma başlar. Giderek araları soğur ve koparlar.

Bazen gelişimi geri kalan kız, gelişen arkadaşının hislerini anlayamaz. Onun erkek çocuklara ilgi duymasına ve onlarla arkadaşlık etme eğilimine karşı çıkar. Onu kıskanır, kendisine ihanet etmekle suçlar. Arkadaşlıklarının eskisi gibi, araya yeni unsurlar katılmaksızın, katıksız olarak sürmesini ister. Bu problem, arkadaşlığın yıkılmasına kadar varabilir.

Gelişim süreci içinde bulunan genç kızın yaşadığı bu dönem, fizyolojik ve psişik sorunlarıyla bunalımlı bir evredir.

Ana-babanın, aile fertlerinin ve eğiticilerin genç kızla olan ilişkilerinde, bilinçli, esnek, anlayışlı ve düzeltici olmalarında zorunluluk vardır. Büyük sarsıntı oluşturabilecek olumsuz etkiler ortaya çıkmadıkça, bedensel gelişmenin sağlıklı bir psişik gelişmeyle bütünlenmesi kendiliğinden gerçekleşir.

Böylece genç kız, toplumsal yasamdaki yerini tartışmasız bir şekilde alır.


-ALINTI-


(kız, cinsellik, psikoloji, cinsel, bayan, kızlar, aşk, ergenlik, genç, kız nasıl tavlanır)
open My girlfriend cheated on me how to know if wife has cheated
my boyfriend cheated on me with a guy my wife cheated read
redirect click here buy viagra online canadian health
my boyfriend cheated on me with my mom how to cheat with a married woman click

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık