Gestalt terapisi

Gestalt terapisi

Geştal Terapisi

Geştal terapi, hümanist psikoloji ile varoluşçu psikoloji akımlarından etkilenmiş ve son otuz yıl içinde geliştirilmiş bir tedavi kuramı ve yaklaşımı. Fritz Perls bu terapinin kurucusu ve öncüsü sayılıyor. Gestalt Psikolojisi, özellikle algı alanında ortaya çıktı.

Dayandığı kuramsal temelin özü şöyle: Bütün parçalardan oluşur,ancak parçalar tek tek bütünü yansıtmazlar, belirlemezler. Tersine bu parçalar bütünün özelliğine göre belirlenirler. Perls, organizmayı bir bütün olarak içinde bulunduğu çevre ile birlikte ele alarak tedavi yöntemini geliştirdi. Gestalt, almanca şekil, form (ing. shape, form) anlamına gelmektedir.

Geştalt Terapisi
(Frederick Peris), meditasyonda gözetilen şimdi-merkezciliğe giden değişik bir yoldur. Kişi 'şimdiki durum' üzerinde yoğunlaşmaya ve var olanda kalmaya davet edilir. Kişinin sıradan bilincinin 'kişisel bir inşa' olduğu ve her insanın kendi bilincinin içeriğini değiştirebileceği vurgulanır.

Bilinçte 'sözel' ve 'sezgisel' ayrımının bulunduğu kabul edilir.

Örneğin "Ben şu anda çok mutluyum." derken, yüzümüzün ifadesi ve sesimizin tonu tam da bunun aksini ifade edebilir. Terapiye katılanlar, kendi vücut dillerinin farkına varmaya ve tüm bılınçaltlarını bilince çıkarmaya davet edilirler.

Katılımcılara şunlar sorulur: "Vücudun sana ne anlatıyor?", “Sesinin tonu sana ne söylüyor?" Bu sorular, aslında beyninizin sözel olmayan sağ yarım küresinde neler oluyor, anlamına gelmektedir.

- ALINTI-



Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık