Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikolojik Rahatsızlıklar, Nevroz

Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikolojik Rahatsızlıklar, Nevroz



NEVROZLARDA DÜŞÜNCE BİÇİMLERİ

Bilişsel yaklaşıma göre, duygularımızı kontrol etmek istiyor isek, düşüncelerimizin farkına varmalıyız. Diğer bir deyişle duygularımızı değiştirmek için düşüncelerimizi irdelemeli, mantıklı ve mantıksız yönlerinin ayırtına varabilmeli, bizi kuşatan ve rahatsızlık veren düşüncelerin yerine yenilerini koyabilmeliyiz.

Bunun içinde ilk yapılacak şey, yanlışı tespit edebilmek ve bu yanlışın bizim hangi gereksinimlerimize yanıt verdiğini bulabilmektir. Aşağıda nevrotik olarak tanımlanan bazı psikiyatrik rahatsızlıklarla ilgili düşünce biçimleri özetlenmiştir.

DEPRESYON: Hastanın düşünceleri “yitirilen şey” ile ilgilidir. Yitirdiği her ne ise o şey yüzünden mutsuzdur. Kişinin kendisiyle ilgili olumsuz algısı, deneyimlerinden çıkardığı olumsuz bir yorum ve gelecekle ilgili olumsuz/ hiçsel bir bekleyiş içindedir. Kapana kıstırıldığını düşünür. Motivasyon kaybı, olumlu bir şey düşünememe söz konusudur. “ben yanlışı onlar doğru” mekanizması.

“ben beceriksizim” “hayat sorunlarla dolu” “gelecek bana mutluluk vaad etmiyor” tarzı baskındır. Kendisini, olayları ve geleceği olumsuz değerlendirme eğilimi vardır. Kendi yetersizliğine atfettiği gerçek dışı bir olaya takılıp kalır.

ANKSİYETE: Temel düşünce kişisel güce yönelik kaynağı belirsiz bir tehlikedir. Ciddi bir hastalık yaşama korkusu, dış uyaranlara karşı tetikte olma durumu, beklenmedik seslerin felaket habercisi olarak yorumlanması, fizyolojik zarardan çok psikolojik zarar görme endişesi, reddedilme, aşağılanma kaygısı, önleyemeyeceği durumlarla ilgili kaygılanma.

Saldırı ihtimaline yoğunlaşmıştır.

PARANOİD BOZUKLUK: kendisine haksızlık yapıldığını düşünme, hedeflerine ulaşırken diğerlerince engellendiğini düşünme, “ben doğruyum onlar yanlış” mekanizması. Kendine yöneltilmiş, iyi niyetli olmayan, haksız ve gerçek dışı saldırıya dikkat kesilmiştir.

OBSESYON VE KOMPULSİYONLAR: Şüphelenilen uzak bir tehlike ile ilgilidir. Kendini güvensiz hisseder ve sürekli güvenliği için yeterli davranışlarda bulunup bulunmadığını düşünür. Yapmak zorunda oldukları ya da olmadıkları eylemlerle ilgili sürekli düşünürler. Örneğin, kapıyı kilitleyip kilitlemediği konusunda düşünmeden duramazlar. Kompulsiyonlar ise tekrarlanan eylemlerdir. Kirlenme veya hastalık kapıp öleceğim korkusuyla sürekli ellerini yıkama veya hasta olanlarla görüşememe gibi


-ALINTI-


REKLAM


İZMİR'DEKİ
NLP - ANLAYARAK HIZLI OKUMA- ÖĞRENCİ KOÇLUĞU
SEMİNERLERİ
İÇİN
AYRINTILI BİLGİ:


SAYGIN NLP DANIŞMANLIK


Kıbrıs Şehitleri No: 30 Daire: 11
Alsancak - İzmir

Tel: 0232 4225954
Cep:0 535 6673224
msn: [email protected]
www.sayginnlp.com
www.cemalkondu.com



(psikoloji, tıp, rahatsızlık, psikolog, tip, nevrotik, insan psikolojisi, sosyal psikoloji, psikiyatri, psikiyatrist, psikolojik danışmanlık, sağlık)
how to tell if wife has cheated cheat on wife married men dating
redirect dating sites for married people why do married men cheat
redirect open what is the procedure for an abortion
reasons why women cheat why are women unfaithful why most women cheat

Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık