Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikoloji, Meditasyon

Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikoloji,  Meditasyon

Kişisel Gelişim, Psikoloji, Meditasyon, Meditasyon, Nedir?

Psikolog Robert Ornstein'ın bazı arkadaşları 1970 öncesinde, ünlü bir Guru'yu görmek için Himalaya Dağlarına gitmişler.

Gürü sessizlik içinde onların anlattıklarım ve istediklerini dinledikten sonra, onlara şöyle demiş; "Yüzünüzü duvara dönerek oturun ve nefesiniz! saymaya başlayın. Hepsi bu!" Ornstein'ın arkadaşları allak bullak olmuşlar.

Meditasyon konusunda kişilerin beklentileri ile bir olgu olarak meditasyonun gerçekliği arasında her zaman farklılıklar vardır.

Dr. Ornstein, meditasyon uygulamalarında sadeliğin ve dikkatin önemi konusunu işlerken şu hikayeyi örnek olarak verir:

Halktan bir kişi bir gün Zen ustası Rikyu'ya gider ve şöyle der;

"Usta, bana en üst bilgeliğin kurallarım anlatır mısın?"

Rikyu hemen fırçasın! alır ve bir kağıdın üzerine "Dikkat!" sözcüğünü yazar.

"Hepsi bu mu?" diye sorar adam, tatmin olmamış bir ses tonuyla, "Başka bir şey eklemeyecek misiniz?"

Rikyu tekrar fırçasını eline alır ve ikinci sözcüğü yazar: "Dikkat! Dikkat!"

Adam sıkılmış bir halde, "Bu yazdıklarınızda hiçbir derinlik ve sır göremiyorum, başka bir şey yok mu?" diye sorar.

Rikyu tekrar fırçasını eline alır ve üçüncü sözcüğü de yazar:

"Dikkat! Dikkat! Dikkat!"

Meditasyonun iki temel biçimi vardır: Samatha ya da Konsantrasyon/Yoğunlaşma Meditasyonu ve Vipassana ya da Sezgi/Far kındalık Meditasyonu.

Samatha Meditasyonunda belirli bir nesne üzerinde odaklanmak esastır. Bu odaklanılan nesne nefes, mum alevi ya da bir mantra (zikir) olabilir.

Diğer bütün düşüncelerden kurtulmak esastır. Zihin enerji kaybetmediği için, kendi enerjisiyle dolar ve bir lazer ışını gibi yoğunlaşır. Sakinlik, kutsama ile dolmak, huzurlu olmak bu meditasyonun hedefleridir.

Vipassana meditasyonu bir sezgi ve farkındalık eğitimi olarak görülebilir, içsel sessizlik içinde kişi kendisine başkalarına karşı takındığı tavırlarım, tutumlarım, düşüncelerim, duygularım, davranış kalıplarım, sözlerim, öğretilere karşı tutumlarım keşfedebilir. Sessizlik ve açıklık içinde bunu başarabilir. Kendi en derin özelliklerini keşfedebilir. Kendini bilebilir.

Meditasyon yapmayanlarda genellikle duyarsızlık, gürültü ve kirlilik hakimdir. Meditasyon uygulamalarıyla insan sakinlik, duyarlılık, kabul edebilme gücü, empati, sezgi, keşif ve açıklık kazanabilir.

Hazret inayet Han'ın geliştirdiği Sufi Ruhsal Eğitimi içinde zıhnimizin efendisi olmamız önerilir ve meditasyon §u şekilde ele alınır:

Birinci olarak konsantrasyon: Eğer dikkatimizi ve enerjimizi bir noktada odaklayamıyorsak, hedefimize erişemeyiz. Tek bir etkinlik üzerinde yoğunlaştığımızda etkinliğimiz ve yaratıcılığımız artar. Bu bütün başarıların sırrıdır. Ruhsal eğitimde bilinçli olarak konsantrasyonu uygulamanın amacı zihni sakinleştirmek ve sakin bir göl gibi yapmaktır. Bunun için uzun bir süre tek bir nesneye, bir resme ya da bir sembole odaklanılır. Bu zihni sakinleştirir.

Akıncı olarak kontamplasyon: Zihnimiz konsantre olup sakinlikten sonra kontamplasyon başlar. Zihnimizi bir düşünce ya da bir fikir üzerinde odaklarız.

Bu daha sübtil/latif ve daha soyut bir uygulamadır. Sufi okullarında bu tür kontamplasyon ya da tefekkür konuları her zaman Tanrı ile bağlantılıdır. Tanrı bizim içsel ışığımızın ve yaşamımızın kaynağı ve merkezidir.

Onunla yeniden bağlantı kurmamız gerekir. Tanrısal nitelikleri ve gündelik hayatımızdaki yansımalarım tefekkür etmek sadece zihnimizi eğitmekle kalmaz, Tanrı ile ilişkimizi de derinleştirir. Tanrısal niteliklerin zihnimizdeki yansımaları bizim yaratıcı gücümüzü arttırır ve bu sayede kendi yaşamımızın ve kişiliğimizin kalitesi artar. Bu kontamplasyon pratikleri sayesinde en içsel ve en derin varlığımız, yaşamımızın rehberi olur.

Üçüncü olarak meditasyon: Bu düzeyin düşünceyle ya da zihinle bir ilgisi yoktur. Bu bilincin deneyimlenmesidir. Meditasyon insanın kendi derinliklerini kazmasıdır. Yüksek gezegenlere yükselmesidir.

Evrenden daha geniş bir hale gelmesidir. Bu deneyim sırasında meditasyonun kutsaması (bliss of meditation) yaşanır. Kişinin iletişim kurma kapasitesi artar. Sessiz yaşamı ile ve dışsal yaşamıyla iletişimi artar. Bu deneyimlerin ardından arayıcı sonunda realizasyon ya da gerçekleştirme düzeyine ulaşır.

Dördüncü olarak realizasyon: Realizasyon ya da gerçekleştirme, önceki üç düzeyin sonucudur. Üçüncü düzeyde insan meditasyonun peşinden koşar. Dördüncü düzeyde ise, meditasyonun peşinden koşan insan yoktur. Artık şarkıyı şarkıcı söylememektedir, şarkının kendisi söylemektedir. Bu düzeyde bilinç genişler, ruh kendisin! açar. İnsan kendi içinde daha derinlere dalar. Dünya üzerindeki her can ile iletişim içine girer. Bu düzey, insanın kendi gerçek ya da hakiki kimliğinin ne olduğunu anlama düzeyidir. Böylece insanın yaşam amacı gerçekleşmiş olur.



DERLEYEN: ALINTIDIR.


REKLAM


İZMİR'DEKİ
NLP - ANLAYARAK HIZLI OKUMA- ÖĞRENCİ KOÇLUĞU
SEMİNERLERİ
İÇİN
AYRINTILI BİLGİ:


SAYGIN NLP DANIŞMANLIK


Kıbrıs Şehitleri No: 30 Daire: 11
Alsancak - İzmir

Tel: 0232 4225954
Cep:0 535 6673224
msn: [email protected]
www.sayginnlp.com
www.cemalkondu.com




(meditasyon, meditasyon kursları, bioritim, yasam, sevgi, bilimsel, gizem, reiki, cakra, kundalini, osho, psikoloji, terapi, özel eğitim, nasıl yapılır, kişisel gelişim, kişisel başarı, bireysel gelişim, bireysel başarı, hızlı okuma, nlp, koçluk,İzmir )
dating for married cheat on husband want my wife to cheat
my boyfriend cheated on me with my mom click click
read here website click
women who love to cheat read read
reasons why women cheat why are women unfaithful why most women cheat

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık