Sağlığınız İçin Bu Alışkanlıklardan Vazgeçin

Sağlığınız İçin Bu Alışkanlıklardan Vazgeçin

Sağlığınız İçin Bu Alışkanlıklardan Vazgeçin

Uzmanların tavsiyesine kulak verecek olursanız, sağlıklı bir beslenme rejimine geçmenin bazı pratik yolları bulunuyor. Önce yemek konusundaki kötü alışkanlıklarınızın bir listesini yapın. Sonra da bu alışkanlıklardan birer birer vazgeçerek yolunuza devam edin. Başlamak için de önce kolay bir tanesini seçin.

Liste yapmanıza yardımcı olalım. İşte size ‘sırasıyla vazgeçmeniz’ için 10 kötü beslenme alışkanlığı:

** Kötü kahvaltı: Kahvaltının önemli olduğunu ve onu asla ihmal etmemeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Ama sabah kahvaltısında yediğiniz şeylerin günün geri kalanında nasıl yediğinizi etkileyeceğini de biliyor musunuz? Kalsiyum, lifli gıdalar ve karbonhidratlı besinler içeren bir kahvaltı en iyi kahvaltıdır.

Yataktan kalktıktan hemen sonra meyve yiyerek ve kompleks karbonhidratlar alarak sonraki öğünlerde aşırı yemekten kaçınabilirsiniz.

** Düşünmeden yemek: Günün veya haftanın sonunda biraz zaman ayırıp neler yemiş olduğunuzu düşünmek kesinlikle diyetinize yardımcı olur. Böylece hangi zamanlarda açlık hissettiğinizi ve ne zamanlar sağlıksız bir şekilde abur-cubur yemeye yöneldiğinizi fark edebilirsiniz. Hatta gün boyunca neler yediğinizin bir listesini tutmak da çok faydalı olabilir. Ne yediğinizin farkında olursanız, yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmeniz de kolaylaşacaktır.

** Hafta sonu kaçamakları: Bütün hafta boyunca dengeli bir diyet sürdürdünüz. Hafta sonu gelince kendinizi ödüllendirmek istiyorunuz değil mi? Ama acele etmeyin. Araştırmalara göre insanlar Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri ortalama 300 kalori fazladan alacak şekilde yiyorlar ve bu da yılda bir kaç kilo olarak geri dönüyor. Bu ekstra kalorilerin en büyük sebebi brunch veya ‘abartılı’ haftasonu kahvaltılarından geliyor.

**Televizyonun sizin yeme alışkanlıklarınız üzerine etkisi; Harvard Tıp fakültesin tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre televizyon başında geçirilen her bir ekstra saatle birlikte şekerli içecek tüketimi artıyor. Televizyon reklamları ise ‘sağlıksız beslenmeyi’ teşvik ediyor.

Daha az televizyon seyretmek ve televizyon seyrederken yemek yemekten kaçınmak, sağlıklı beslenmeye giden adımlardır, bunu unutmayın.

** Günde üç öğün: Günlük standart üç öğün yerine daha küçük porsiyonlardan oluşan daha sık öğünler halinde beslenmek sizi kilo almaktan korur ve metabolizmanızı dengede tutar. Özellikle sporcular enerji düzeylerini yükseltmek için yüksek karbonhidratlı besinleri sık aralıklarla alırlar. Öğünlerinizi sıklaştırın ama ne yediğinize dikkat edin, porsiyonlarınızı küçültün ve toplamda aldığınız kalori miktarına dikkat edin.

** Kendininizi üstün görmek: İnsan gençken diyet yapmak aklına gelmez. Çizburgerleri, patates kızartmalarını ve kolaların sizin hızınıza asla yetişemeyeceğini düşünürsünüz. Ama bu alışkanlıklar yıllar içinde kalp krizi riski ve diabet riskini artıracaktır. Kendinizi üstün görmekten vazgeçin: Artık genç değilsiniz ve diyetinize dikkat etme zamanı geldi.

**. Kontrolü bırakmak: İş toplantınız tam da öğle yemeği saatine denk geldi diye toplantıdan sonra yüksek kalorili yemeklere veya fastfood yemeye hakkınız olduğunu düşünmeyin. Kaotik yaşam tarzınız sizin yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmesin. Günlük programınızı gözden geçirin ve sağlıklı beslenme için kendinize zaman ayırın. Yoksa sağlığınızı tehlikeye atmış olursunuz.

** Duygularınıza kapılarak yemek:
Stresli bir iş hayatınız varsa veya özel hayatınızdaki bazı gelişmeler sizde endişe yaratıyorsa, muhtemelen yemek alışkanlıklarınız bundan etkilenecektir. Yoğun ve yorucu bir iş gününün ardından bira ve pizza, çorba ve salatadan daha çekici bir seçenek olarak görünebilir. Bilhassa stres, kortizol hormonu seviyesini artırır ve o durumdaki insanlar normalden daha çabuk acıktıklarını hissederler. Stresle başa çıkmayı öğrendiğiniz ölçüde ekstra kalorilerden kaçınmanız daha kolay olacaktır.

**  Etiketlere bakmamak: Herkesin günlük bir kalori bütçesi yapması gerekir. Kendi bütçenizi aşmadığınızdan emin olmak için yediklerinizin kalori etiketlerini okumalısınız. Marketten alışveriş yaparken her zaman aldığınız ürünlerin etiketlerini diğer ürünlerin etiketleriyle karşılaştırarak okumak zaman kaybı gibi görünebilir. Ama etiket okuyarak harcadığınız zaman, bir şekilde ‘doğru seçim’ yapmanıza yardımcı olacaktır.

** Hazır yemeklere güvenmek: Zorlu geçen bir günün sonunda bir de mutfağa girip bir saatinizi ‘sağlıklı yemek’ hazırlamak için geçirmek istemeyebilirsiniz. Bu gerçeğin farkında olan üreticiler bir sürü ‘hazır yemek’ cinsi hazırlayıp kutular halinde satıyorlar. Sorun şu ki bu hazır yemekler her zaman iyi bir seçim değiller: besleyici özellikleri düşük. Market alışverişlerinizde bu türden yiyecekler almaktan kaçının ve taze sebze ve meyve reyonlarına odaklanın.

DERLEYEN....DRPİST

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık