Akıl İnşasında Tecrübe-3-

Akıl İnşasında Tecrübe-3-

Tecrübenin en büyük faydası, “karar verebilme” özelliğini geliştirmesidir. Akıl, anlama ve yapabilme merkezi olduğu kadar karar verme merkezidir. Karar verme süreci, anlama ile yapma arasındadır. Bu sebeple önce “anlar” sonra “karar verir” ve nihayet “yapar”. Sürekli emir ve talimatlarla yaşayan büyük insanlarda bile “karar verme” gücünün gelişmediği veya köreldiği görülür. Karar verme gücü gelişmeyen insan aklın bir boyutunu eksik inşa eder. Karar verme özelliğine sahip olamayan insanların aynı zamanda düşünemedikleri de görülmektedir. Zira karar verebilmek için düşünebilmek gerekir. Karar vermeden yaşayan, yapacaklarını emir ve talimatla yapan insanlar, düşünme özelliğini kaybediyorlar. Karar vermek, aynı zamanda düşünmekle de ilgili olduğu için, bu özelliğin geliştirilmesi, düşünebilme özelliğini de geliştirmektir. Karar verebilme gücünü geliştiren en pratik ve hızlı yol, tecrübedir. Çocuğun tecrübe etmesine izin ve fırsat vermek gerekir. Ülkemizde çocuk yetişt...Devamını Oku »

Akıl İnşasında Tecrübe-2-

Akıl İnşasında Tecrübe-2-

Tecrübe, çocuğa, “yapabilme” gücünü kazandırıyor. Çocuğun (aslında insanın) “yapabilme” gücünü kazanmasının tek yolu tecrübedir. Üniversite mezunlarına bile staj yaptırılmasının sebebi budur. İnsan ne kadar ilim (veya bilgi) tahsil ederse etsin, bilgiyi uygulayabilmek için bir deneme dönemine ihtiyacı var. Deneme yani tecrübe etme veya staj görme… İsmi ne olursa olsun, bunların hepsi, “yapabilme” gücünü geliştirmek içindir. Akıl, anlama merkezi olduğu kadar “yapabilme” merkezidir. İnsanın eylemlerini yöneten merkez… Yapabilme gücü gelişmeyen insan, zihni evrene giren bilgileri kullanabilme imkanına sahip olamaz. Bilgileri kullanamayan insan onları anlamaz. Anlamadığı ve uygulayamadığı bilgiler insan zihninde başıboş gezer ve zarar verir. Küçük yaşlardan itibaren “yapabilme” gücünü geliştirecek alıştırmalar gerekir. Çocukların yaşı ne olursa olsun, o yaşta yapabileceği işler vardır....Devamını Oku »

Akıl İnşasında Tecrübe-1-

Akıl İnşasında Tecrübe-1-

Tecrübe, benlik merkezinin gıdasıdır. İnsandaki benlik, hayatı boyunca bilgileri tecrübe etmek arzusundadır. Bu arzu, an akil insanın tavsiyesine uymaktan bile daha fazladır. Çünkü tecrübe, bizzat kişinin (benlik merkezinin) bilgi üretimidir. Tecrübe yoluyla üretilen bilgi, kişisel bilgidir ve insan için en önemli bilgi çeşididir. Aynı olayı beraber yaşayan iki insanın ürettiği (elde ettiği) tecrübe, aynı değildir. Bu kadar subjektif özelliği olan tecrübe, insan benliği tarafından hiçbir zaman önemsiz görülmemiştir. Gelişmiş akıllar ve akl-ı selim, başkalarının tecrübesinden faydalanabilir. Bunların dışındaki akıl oluşumları, başkalarının tecrübesinden faydalanamadığı gibi kendi tecrübesinden bile faydalanamayabilir. Tecrübeden faydalanabilmek başka bir şey, onu önemsememek başka şeydir. Bu sebeple her insan tecrübesini çok önemser ama ondan faydalanamayabilir. Aklın inşasından bahsettiğimize göre akıl öncesi dönemden bahsed...Devamını Oku »

Tecrübe Ve Bilgi

Tecrübe ve Bilgi

Tecrbe ve Bilgi Birikimi Muhafaza Edilmelidir. Bir faaliyet srecinde elde edilen bilginin, tecrbenin, btn bir birikimin yine faaliyet iinde tutulması, faaliyetin menfaatleri iin kullanılması gerekir. Bir girişim iinde yıllarca alıştıktan, girişimin sağladığı imkn ve fırsatlarla nemli bir teşebbs ve bilgi birikimi sağladıktan sonra ayrılan birisinin bıraktığı boşluk anafor meydana getirebilir. lm, emeklilik, transfer ve benzeri sebeplerle byk birikimler kapıdan gstere gstere gitmektedir. Faaliyet srecinde sağlanan birikimin girişim iinde kalması iin şu tedbirlere başvurulmalıdır. 1) Tecrbe ve bilginin her an her fırsatta paylaşılması sağlanmalıdır. Bunun iin iş akışı bnyesindeki ilişkiler uygun şekillerde dzenlenmeli...Devamını Oku »

:: Tecrübelerinizin Ve Tutumlarınız

:: TECRÜBELERİNİZİN ve TUTUMLARINIZ

Tecrbenin kts olmaz. Olumsuz bir tecrbe yaşamış olsanız bile şayet o kt tecrbenin iinden ufacık da olsa bir fikir ıkar-tabilmişseniz, bunun size ok byk bir faydası olacaktır. Kt şanstan sz etmiştik ya işte onun gibi birşey bu da. ok zengin bir iş adamına sormuşlar: - Bugnk servetinizi neye borlusunuz? Adam cevap vermiş: - Başarılarıma. - Peki başarılarınız nelerdir? - Tecrbelerim. - Peki tecrbeleriniz nedir? - Hatalarım. Ne gzel bir l... Hata, tecrbe, başarı... En başta hata kelimesi ne kadar olumsuz bir kelime olarak anlaşılsa da, başarıya gtren yolun ilk adımı olarak yer alıyor. Ancak az nce de sylediğimiz gibi, hataların iinden en ufak bir olumlu fikir ...Devamını Oku »

Yukarı Çık