Diksiyon

Diksiyon(Panel)

Diksiyon(PANEL)

Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde, sohbet havası içinde, 3 - 5 kişiden oluşan uzmanlar tarafından tartışıldığı konuşmalardır. Panelde bir karara, sonuca varmaktan çok konunun farklı görüşteki kişilerce değerlendirilmesi, değişik bakış açılarının sunulması esastır. Panelde de bir başkan bulunur. Konuşmacılar uzmanı oldukları konunun ayrı birer yönünü ele alırlar. Konuşmalar, açık oturumda olduğu gibi başkanın verdiği sıraya ve süreye göre yapılır. Panelin sonunda, dinleyiciler panel üyelerine soru sorabilirler. Tartışma dinleyicilere de geçerse o zaman tartışma forum şekline dönüşür. -ALINTI- Diksiyon(PANEL) ---------------------------------------------------------------------------- (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diksiyon dersi, güzel söz söyleme hitabet sanatı, diksiyon kurslari, diksiyon eğitimi, hitabet sanati, diksiyon, güzel konuşma ve diksiyon, diksiyon dersleri, diksiyon kursu, diksiyon kursları, diksiyon konuşma...Devamını Oku »

Diksiyon(Açık Oturum)

Diksiyon(AÇIK OTURUM)

Geniş kitleleri ilgilendiren bir konunun, uzmanlar tarafından bir başkan yönetiminde dinleyici grubu önünde tartışılmasıdır. Açık oturum büyük bir salonda dinleyiciler önünde yapılabileceği gibi stüdyoya davet edilen dinleyiciler önünde veya dinleyici grubu olmadan da radyoda veya televizyonda yapılabilir. Açık oturumlarda başkan önce konuyu açıklar, sonra konuşmacıları tanıtır ve sırayla söz verir. Konuşmacı sayısı üç veya beş kişi olarak belirlenir. Başkanın önceden konu hakkında: bilgi sahibi olması gerekir. Başkan, sırasıyla ve dönüşümlü olarak konuşmacılara sorular yöneltir, gerektiğinde kısa bir değerlendirme yapar. Tartışma boyunca tarafsız olmak, konuşmacılara verilen süreyi dengeli bir şekilde ayarlamak, tartışma kurallarının dışına çıkılmasını engellemek yine başkanın görevleri arasındadır. -ALINTI- Diksiyon(AÇIK OTURUM) ------------------------------------------------------------------------- (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diks...Devamını Oku »

Diksiyon(Münazara)

Diksiyon(MÜNAZARA)

Genellikle okullarda düzenlenen, birer cümle halinde ifade edilen bir tezle antitezin, iki grup arasında bir hakem heyeti -jüri- huzurunda tartışılmasıdır. Tartışmalarda yarışma kaygısı olmadığı halde, münazaralar birer fikir ve söz yarışmasıdır. Münazaradan amaç, öğrencinin ders kitapları dışında kitap okuyup inceleme, sebep sonuç ilişkisi kurabilme, konuşma yeteneğini geliştirme, düşünceler arasında bağlılık kurabilme, farklı çözüm yollan bulabilme, düşünceleri kusursuz cümle haline getirebilme, savunmalarla düşünme yeteneğini besleme olmalıdır. Tartışmalar için geçerli olan kurallar münazaralar için de geçerlidir. Tartışma yöntemi süslü kelimeler, parlak cümleler, kuvvetli fikir ve bilgiler üzerine oturtulmalıdır. Boş kelimeler, söz oyunları münazarayı dejenere etmekle kalmaz, temel gayesinden uzaklaştırır. Bir başkan yönetiminde, jüri önünde yapılan münazarada gruplardaki konuşmacı sayısı bir ile dört arasında değişebilir. Her grup kendi başkanını veya grup sözcüsünü önceden belirl...Devamını Oku »

Diksiyon(Tartışma)

Diksiyon(TARTIŞMA)

Önceden belirlenmiş bir konu hakkında değişik fikirlere sahip kişilerin bir araya gelerek konuyu çözümlemek, kendi görüşlerini açıklamak, ispatlamak, karşı tarafın zayıf noktalarını aramak için yaptıkları hazırlıklı konuşmadır. Tartışırken, konuşurken, birbirimizi daha yakından tanıma fırsatını buluruz. Konuşarak birbirimizi etkiler, sorulara çözüm yolları bulabiliriz. "Benim düşünceme göre... ", "Bana öyle geliyor ki... ", "Siz ne dersiniz?" gibi sözlerle dile getirilen, fikirlere karşı saygı ve hoşgörü anlayışı bulunan toplumlarda demokratik hayat kendini gösterebilir. Tartışmada ani ses yüksekliği, karşı tarafı rencide edici söz ve tavırlar amaca ulaşmayı engeller. Fikre karşı fikirle yapılan tartışmalar, iyi niyet sınırlarım aşmazsa birçok faydalı gerçekleri ortaya çıkarır. Tartışmadan beklenen, gerçeği aramak, gerçeğin aydınlattığı hareket yolunu seçmektir. Söz cambazlıklarının, körü körüne direnmelerin, içten pazarlıklı propagandaların, duygusal çıkmazların gerçekleri kararttığı ...Devamını Oku »

Diksiyon(Konferans)

Diksiyon(KONFERANS)

Sahasında uzman bir kişinin bir konu hakkında, duygu ve düşüncelerini açıklamak, öğretmek gayesiyle yaptığı hazırlıklı konuşmalardır. Konferansçı istediği konuyu anlatabilir. Popüler konularda konferanslar verilmekle birlikte daha çok bilimsel konularda konferanslar hazırlanır. Konferansta amaç bir fikir aşılamak veya dinleyicileri coşturmak değil, dinleyicileri belli bir konuda bilgilendirmektir. Konferansta anlaşılması güç uzun cümleler kurulmamalı, çok teknik kelimelere yer verilmemeli, kitabi bir üslupla konuşulmamalı; monoton bir anlatımdan sakınılmalı, özellikle verilen örnekler dinleyenlerin günlük hayatından olmalı, ses çok iyi kontrol edilerek yerine göre vurgu ve tonlamalar yapılmalı, mümkün olduğu kadar konuşma diline yaklaşılmalıdır. Konferans şöyle bir planla sunulabilir: 1-Seslenme 2-Konferansın gayesi 3-Konunun kısaca özeti 4-Sorulabilecek soruların cevapları 5-Sonuca götüren notlar 6-Sonuç -ALINTI- Diksiyon(KONFERANS) --------------------------------------------...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8
Yukarı Çık