Diksiyon

Diksiyon(Çekingenliği Gidermenin Yolları)

Diksiyon(ÇEKİNGENLİĞİ GİDERMENİN YOLLARI)

- Topluluk karşısında hiçbir tedirginlik duymadan konuşması için insanın kendini korktuğu şeyi yapmaya zorlaması gerekir; çünkü korkulan şey, konuşmak değil konuşmamaktır. . - Toplum karşısında konuşma ve tartışma egzersizleri, kalabalık karşısında insanın kendine hakim olmasını, zayıf yanlarını keşfedip onlara çare bulmasını sağlar. - Eğer tek bir kişi karşısında kolaylıkla konuşulabiliyorsa, başlangıçta kalabalığı tek kişiymiş gibi sayarak konuşmakta yarar vardır. - Ele alınan konu ya da münakaşa edilecek mesele üzerinde heyecan duymak, içtenlik ve heyecanla konuşmak, insanın kendini unutması ile mümkün olur. - Başlangıçta duyulan hafif bir korku, ya da konuşma sırasındaki bir sarsıntı, hatibin elini ağzını titretecek bir hal almamalıdır. - Zihni karışmış olsa bile sakin bir yüzle soğukkanlı görünmelidir, dinleyiciler onun dış görünüşünden hiçbir şey sezmemelidir. - Sıkıntıyı alt etmek için kısa bir ara vermeli; böylece dinleyiciler salonda tam bir sessizliğin sağlanmasını beklediğin...Devamını Oku »

Diksiyon(Öz Güven Ve Hatiplik Yeteneği Birleşirse)

Diksiyon(ÖZ GÜVEN VE HATİPLİK YETENEĞİ BİRLEŞİRSE)

Kalabalık karşısında şaşırmaksızın ve korkusuz konuşmak için "konuyla dolu" olmalıdır. Ama KONUŞMADAN önce ÖNGÖRMEK gerekir. Sözlerin berraklığının baş şartı, düşünce berraklığıdır; bu da kullanılmak istenen delillerin sunulması ve ifadede kesinlik ve zariflikle kendini gösterir. Hatibin kültür ve eğitimle kazandığı fikir üretmenin aktif unsurları kendiliğinden pasif bir tarzda rol oynar; bunlar bilinçaltına aittir; oysa belagat bilgisi bilinçli iradeye bağlıdır. Bu son unsurlar şu noktaları içine alır: a) Sarsılmaz bir inanç ya da akla uygun bir kesinlik, b) Heyecan ve ilk anların dinamizmi, c) Topluluğa etki yapma iradesi... Geniş bir plan içinde fikirlerin aynı amaca yönelmesi, belirli bir maksat üzerinde zihnin bir noktada toplanması sonucu mümkün olur. Bu yöneliş düşünceleri tek bir blok halinde toplayarak söze etkinlik kazandırır, hatibin bütün ruhsal yeteneklerini canlandırır. Böylece hatip kesin, kolay ve inandırıcı bir şekilde konuşur. -ALINTI- Diksiyon(ÖZ GÜVEN VE HATİPLİK YE...Devamını Oku »

Diksiyon(Konuştuklarınıza İnanmalısınız)

Diksiyon(KONUŞTUKLARINIZA İNANMALISINIZ)

Kalabalık bir topluluk karşısında insan çoğu zaman "korkuya kapılmaktan korkar". Ama duyduklarını inançla ifade etmek ve bu inancı dinleyicilerle bölüşmekten başka bir şey düşünmeyen bir kimsenin daha ilk kelimeleri söyler söylemez bu korkusu ortadan kalkar. İzlenmiş ve anlaşılmış olma isteği ile beyin çalışması gittikçe artar; hatibin ateşli inancı, sözüne gittikçe başkalarını saran bir inandırma gücü katar, ihtiras yokluğu son derece üzücü bir şeydir. Hatip dinleyicilerin karşısına söylenecek bir sözü, sunulacak belirli bir haberi olduğu için çıkmaktadır; iyi bir nutuk vermek istiyorsanız, düşüncelerinize ve bunların önemine inanmış olmanız gerekir. Tabii olarak güzel konuşma yeteneğinden yoksun olan kimseler de kendilerini ilgilendiren ya da haklı bir davayı savundukları zaman inandırıcı olurlar. o zaman bir dezavantaj olan heyecanla dolu olmak bir dezavantaj olmaktan çıkar, uygun deyimleri ve fikirleri kolaylıkla bulabilirler. Bu da onları inandırıcı kılar. -ALINTI- Diksiyon(KONUŞT...Devamını Oku »

Diksiyon(Korkuyu Yenme Yolları)

Diksiyon(KORKUYU YENME YOLLARI)

Birçok aktör ve hatibin geçirdiği bu korku safhası özellikle sahneye ilk çıkış ya da topluluk karşısında ilk söz söylemeye başladıkları zamanlar daha can sıkıcıdır. KORKUYU YENMEK İÇİN MEYDANA ÇIKAN GERGİNLİGİN PSİKOLOJİK ETKİLERİNİ AŞMAK; VÜCUDA KENDİNE GÜVENCİ İFADE EDEN KARARLI VE MÜCADELECİ ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK GEREKİR. Kürsüye çıkmadan önce geniş ve derin bir soluk almalı, kasları gevşetmeli, göğsü biraz ileri çıkararak dimdik durmalı; sonra çabucak kürsüye çıkıp söze başlamalısınız. -ALINTI- Diksiyon(KORKUYU YENME YOLLARI) -------------------------------------------------------------- (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diksiyon dersi, güzel söz söyleme hitabet sanatı, diksiyon kurslari, diksiyon eğitimi, hitabet sanati, diksiyon, güzel konuşma ve diksiyon, diksiyon dersleri, diksiyon kursu, diksiyon kursları, diksiyon konuşma, kişisel başarı)...Devamını Oku »

Diksiyon(Alınganlık)

Diksiyon(ALINGANLIK)

Alıngan, her tenkit karşısında öfkelenen çok sinirli bir kimsedir. çünkü kendine çok az güveni vardır. Bundan başka hastalık derecesinde kendini beğendiği gibi, başkalarının beğenmesine de lüzumundan fazla önem verir. Hatip bu kusurdan, başkalarının hükümlerine daha temkinli bir şekilde önem vermek ve kendi kusurlarını kabul etmekle kurtulabilir. -ALINTI- Diksiyon(ALINGANLIK) ------------------------------------------------------------------ (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diksiyon dersi, güzel söz söyleme hitabet sanatı, diksiyon kurslari, diksiyon eğitimi, hitabet sanati, diksiyon, güzel konuşma ve diksiyon, diksiyon dersleri, diksiyon kursu, diksiyon kursları, diksiyon konuşma, kişisel başarı)...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8
Yukarı Çık