Etkili İletişim

Etkili İletişim-Davıd Starr Jordan

Etkili İletişim-DAVID STARR JORDAN

Yirmi beş yıldan uzun bir sre, iş, niversite, evlilik ve aile evrelerinden insanlarla birlikte alıştım. Bu sre iinde dışarıdan bakıldığında inanılmayacak kadar başarılı grnen pek ok kişiyle karşılaştım. Ama onlar, ilerindeki bir alıkla savaşıyorlardı. Kişisel uyuma, etkili olmaya ve diğer insanlarla giderek gelişen sağlıklı ilişkiler kurmaya byk gereksinimleri vardı. Benimle paylaştıkları sorunların size de tanıdık gelebileceğini sanıyorum. Mesleğimle ilgili hedefler saptadım ve olağanst bir başarıya ulaştım. Ama bu, hem kişisel hem de aile yaşamıma mal oldu. Eşimi ve ocuklarımı artık tanımıyorum. Hatta kendimi tanıdığımdan, benim iin gerekten neyin nemli olduğunu bildiğimden de emin değilim. Bu nedenle kendi kendime şu soruyu sormak zorunda kaldım: Buna değer mi? &lsq...Devamını Oku »

Etkili İletişim-(Deneyimler Ve Dış Benlik)

Etkili iletişim-(DENEYİMLER VE DIŞ BENLİK)

Ne ekersen, onu biersin. Anadolu Bilgeliği Biz insanlar, ğrenen varlıklarız. Grme, işitme, dokunma, koklama ve tatma duyularımızla elde ettiğimiz her trl veri, zihnimizde depolanır. Bu veriler, bizim deneyimlerimizi oluşturur: Evlenene kadar babamdan dayak yedim. Her dayaktan sonra odamda ağlayıp yeminler ettim; Bir ocuğum olursa asla vurmayacağım dedim. 22 yaşında anne oldum. Bir oğlum oldu. Benden dayak yedi. Hala da sinirimi alamadığımda neresine rast gelirse vuruyorum. Okulunu bıraktı, sigara iiyor, hatta esrar kullanıyor. antamdan para alıyor. Eve geldiğinde czdanımı saklayacak yer arıyorum. stelik o aldığı paranın geimimiz iin gerekli olduğunu da biliyor. Para vermezsem kt şeyler yapacağı tehdidinde bulunuyor. aresiz vermek zorunda kalıyorum. Gelecekte daha neler olac...Devamını Oku »

Etkili İletişim-(Benlik-İletişim İlişkisi)

Etkili iletişim-(Benlik-İletişim İlişkisi)

İki tr iletişimden sz edebiliriz; pozitif ve negatif iletişim. Pozitif iletişim, aık iletişim olarak da anılır. Aık iletişime sahip kişilerde pozitif benlik baskın olup, aık iletişimi doğurur. Pozitif benlik, pozitif iklimde yani sevgi ikliminde oluşur: Pozitif İklim (Sevgi İklimi) Pozitif Benlik Pozitif İletişim (Aık) İkinci tr iletişim ise negatif iletişimdir. Negatif iletişim, savunucu iletişim olarak da anılır. Savunucu iletişime sahip insanlarda negatif benlik baskın olup, savunucu iletişimi doğurur. Negatif benlik, negatif iklimde yani korku ikliminde oluşur' Negatif İklim (Korku İklimi) Negatif Benlik Negatif İletişim (Savunucu) Benliğin iki temel grevi vardır; hayatta kalmamızı sağlamak ve bizi mutlu kılmak. Savunucu iletişim aslında, bireyin benliğini koruma gereksiniminden doğa...Devamını Oku »

Etkili İletişim-İklim-(Benlik İlişkisi)

Etkili iletişim-İklim-(Benlik İlişkisi)

Aile ve evre iklimi, zellikle benliğin ana baba ynn şekillendirir. Bu yn aynı zamanda; inanlar, değerler ve kuralları da oluşturur. Bu yzden, insan yaşamında hayati bir neme sahiptir. Sağlıksız bir iklim, negatif bir benliğin oluşmasına yol aar. ocuğun, fiziksel ve ruhsal ihtiyaları tatmin edilmez. Bu iklimde yetişen ocuklar; dşk zgvenli, pısırık, alıngan, savunucu olurlar. nk yoğunlukla; ilgisizlik, değersizlik, sevgisizlik, hoşgrszlk mesajları alırlar. Sağlıklı bir iklim olan pozitif iklimde ise, ocuğun fiziksel ve ruhsal ihtiyaları tatmin edilir. Bu iklimde yetişen ocuklar; yksek zgvene, girişkenliğe, aık iletişime sahip olurlar. nk yoğunlukla; ilgi, sevgi, hoşgr&uu...Devamını Oku »

Etkili İletişim-(Algılama Süreci Ve Benlik)

Etkili iletişim-(Algılama Süreci ve Benlik)

Transaksiyonel Analiz, benlik durumları aracılığıyla kişiliğin nasıl yapılandığını aıklar. 1950'li yılların başında psikiyatr Eric Berne tarafından temelleri atılan kişilik teorisine gre benlik; ocuk, ana baba ve yetişkin olmak zere paradan oluşur. Zihnimizdeki ynetmen, tek para olmayıp benlik durumunun bir sentezinden ibarettir. Bu farklı ses, değişik dnemlerde yaşamımızda baskın rol oynar. Teoriye gre, temel para şunlardır:2 1. ocuk: Genetik olarak denetlenen biyolojik yanımız olup; zevk merkezli, igdsel sesimizi oluşturur. zgr olabileceği gibi, uyumlu da olabilir. Genellikle, 7 yaş ncesi zeka dzeyi sergiler. zdenetim becerisi olmayıp, rasgele hareket eder. Dşncelere pek dikkat etmez. Beden diline gre tepki...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Yukarı Çık