Etkili İletişim

Etkili İletişim(İlke Merkezli Paradigma)

Etkili iletişim(İlke Merkezli Paradigma)

Karakter Etiği'nin temelinde şu dşnce yatar: Etkililiği yneten ilkeler vardır; bunlar, tıpkı fiziksel boyuttaki yerekimi yasası kadar gerek, değişmez ve tartışılmaz bir biimde var olan doğal yasalardır. Bu ilkelerin gerekliği -ve etkisi- başka bir paradigma değişimi deneyimiyle aıklanabilir. Bu olayı Denizcilik Enstits'nn dergisi Proceedings'de Frank Koch anlatmaktadır. Eğitim filosuna tahsis edilmiş iki savaş gemisi birka gndr kt hava koşullarında manevra yapıyordu. Ben, en ndeki savaş gemisinde grevliydim ve hava kararırken kprde nbetteydim. Yer yer sis vardı ve grş alanı dardı. Bu nedenle komutan da kprdeydi, btn faaliyetleri denetliyordu. Karanlık bastıktan kısa bir sre sonra kprnn g&oum...Devamını Oku »

Etkili İletişim(Paradigma Değişiminin Gücü)

Etkili iletişim(Paradigma Değişiminin Gücü)

Belki de bu algılama alıştırmasından kazanılacak en nemli i-gr, paradigma değişimi alanındadır; yani birisinin sonunda bileşik resmi başka bir biimde grmesi zerine yaşanan Buldum! deneyimi diyebileceğimiz şeydedir. İnsan ilk algısına ne kadar bağlıysa, Buldum! deneyimi de o kadar gl olur. Ansızın iinde bir ışık yanar sanki. Paradigma Değişimi terimini ilk kez Thomas Kuhn, son derece etkili olan ve bir tr dnm noktası sayılan Bilimsel Devrimlerin Yapısı adlı yapıtında kullanmıştı. Kuhn, bilimsel alanda neredeyse her nemli atılımın, ilk nce gelenekler, eski dşnce biimleri, eski paradigmalarla bağların koparılması anlamına geldiğini gsteriyor. nl Mısırlı astronom Batlamyus'a (Ptolemi) gre dnya, evrenin merkeziydi. An...Devamını Oku »

Etkili İletişim(Paradigmaların Gücü)

Etkili iletişim(Paradigmaların Gücü)

Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı, etkili olmanın temel ilkelerinden biroğunu ieriyor. Bunlar temel alışkanlıklardır ve birincil derecede nemlidir. Kalıcı mutluluk ve başarının temelini oluşturan doğru ilkelerin iselleştirilmesini temsil ederler. Ancak bu Yedi Alışkanlığı tam anlamıyla anlamadan nce kendi paradigmalarımızı anlamamız ve paradigma değişikliğininin nasıl yapıldığını ğrenmemiz gerekir. Karakter Etiği ile Kişilik Etiği toplumsal paradigmalara birer rnektir. Paradigma szcğ Yunancadan gelir. Başlangıta bilimsel bir terimdi; gnmzde ise daha ok bir model, kuram, algı, varsayım ya da değer yargısı anlamında kullanılmaktadır. Biraz daha genelleştirirsek, dnyayı grme tarzımızdır - gzle grmek değil; algılamak, anlamak, yorumlamak ...Devamını Oku »

Etkili İletişim(Birincil Ve İkincil Büyüklük)

Etkili iletişim(BİRİNCİL VE İKİNCİL BÜYÜKLÜK)

Oğlumla ilgili deneyimim, algılama konusunda yaptığım incelemeler ve başarı hakkında okuduğum kitapların birleşimi, Buldum! diye bağırdığımız, her şeyin yerli yerine oturduğu o anlardan birini yaşamama neden oldu. Birdenbire Kişilik Etiğinin gl etkisini grmeye başladım. Doğru olduğunu bildiğim -yıllar nce, ocukluğumda bana ğretilmiş olan ve iimdeki değer duygusunun derinliklerinde bulunan- şeylerle, her gn etrafımı saran anlık zm felsefeleri arasındaki o ince ve oğu zaman bilinli olarak ayırt edilemeyen zıtlıkları aıka anlamaya başladım. Yıllar boyunca her eşit meslekten insanlarla alışırken, ğrettiğim ve etkili olduğunu bildiğim şeyleri oğunlukla bu popler seslerden niin farklı bulduğumu daha derin bir dzeyde kavradım. Kişi...Devamını Oku »

Etkili İletişim(Kişilik Ve Karakter Etiği)

Etkili iletişim(Kişilik ve Karakter etiği)

Algılama konusundaki araştırmalarıma ek olarak, 1776'dan bu yana ABD'de yayımlanan başarıyla ilgili yayınlan da derinlemesine inceliyordum. Kendini geliştirme, popler psikoloji ve kendi kendine yardım gibi konular hakkında kelimenin tam anlamıyla yzlerce kitap, makale ve denemeyi okuyor, ya da tarıyordum. zgr ve demokrat bir insanın, başarılı yaşamın anahtarı olarak grdğ şeylerin toplamı ve z elimin altındaydı. alışmalarım beni basan hakkında 200 yıl boyunca yazılmış metinler aracılığıyla gerilere gtrrken, yayınların ieriğinde şaşırtıcı bir kalıbın ortaya ıktığını fark ettim. Kendi acımızın yanı sıra, yıllardır birlikte alıştığım pek ok insanın yaşantısında ve ilişkilerinde grdğm benzer acılar nedeniyle, son elli yıl iinde yazılmış olan başarıyla ilgili kitaplardan oğ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Yukarı Çık