Hızlı Okuma

Hızlı Okuma(Ne Kadar Hızlı Okuyabiliriz?)

Hızlı Okuma(NE KADAR HIZLI OKUYABİLİRİZ?)

POTANSİYELİMİZİN NERESİNDEYİZ? Bizler insanlarının sınırlarının ne olduğunu bilmiyoruz… Testler, kronometreler, varış noktaları, insan potansiyelini ölçmemizin imkânı yoktur. Kişiler hayallerine izlerken sınırlı gibi gözüken potansiyellerinin çok ötesine gidebilirler. İçimizdeki potansiyelin sınırı yok… Yalnızca olumsuz düşündüğümüzde sınırları oluştururuz… Normal bir insanın beyni 1 dakikada en az 1000 kelime algılayabilecek potansiyeli var… Ama şuan Türkiye’de üniversitesi mezunu ya da üniversite öğrencisi 1 dakikada ortalama 150 – 250 kelime okuyabilmektedir Bizdeki okuma kavramı aynen şu şekilde oluşur… Yaşlı bilge bir keşiş her gün duasına başlamadan tapınağın kedisi içeri girer ona sürünüp dikkatini dağıtırmış. Sonunda tapınağa bir ip getirmeye ibadetini yaparken kediyi mihraba bağlamaya karar vermiş. Bu yaşlı keşiş ölene kadar yıllar boyu böyle sürüp gitmiş. Sonra genç keşişler her gün ibadetleri sırasında kediyi bağlama geleneğini sürdürmüşler. Bir gün kedi ölmüş böyl...Devamını Oku »

Hızlı Okuma(Herkes Okumasını Geliştirebilir Mi ?)

Hızlı Okuma(HERKES OKUMASINI GELİŞTİREBİLİR Mİ ?)

HERKES OKUMASINI GELİŞTİREBİLİR Mİ ? Okumayı ilk öğrendiğinizde bize önce heceleri tanıttılar. Sonra hecelerden yola çıkarak kelimeleri okumayı öğretildi. Bundan sonra geriye sadece uygulamak kaldı. Düşünüldüğü zaman okumayı ilk öğrendiğimiz de okumayla ilgili çok az şey öğretildi. Okumanızı geliştirebilir miyiz? Bu sorunun cevabı şu soru da gizli… Hadi millet bu soruyu cevaplayalım. Okuma beceri mi? Yoksa yetenek mi? Bu sorunun cevabı okumayı geliştirip geliştiremeyeceğimizi çok iyi anlatıyor. Seminerlerde aldığımız cevaplar çoğunlukla ikisi de şeklinde oluyor. Hemen beceri ve yeteneği tanımını yapalım. Yetenek: Bir kimsenin bir şeyi anlaması, yapabilme niteliği. İnsanda bulunan bir şeyi yapabilme gücü, ya da; bellek, algılama vb. İnsanın doğuştan gelen zihin güçlerinden herhangi biri. Beceri: Bireyin fiziksel ve psikolojik çaba göstererek bir işi ko...Devamını Oku »

Hızlı Okuma(Hızlı Okursak Neler Olur?)

Hızlı Okuma(HIZLI OKURSAK NELER  OLUR?)

HIZLI OKURSAK NELER OLUR? 400 sayfalık bir kitapta yaklaşık 100.000 kelime bulunur. Yavaş okuyan bir okuyucu bir saatte yaklaşık 7.000 kelime okuyabilir. Bu da yaklaşık 15–16 saatte bitireceği anlamına gelir o kitabı. Hızlı okuma tekniklerini uygulayan bir kişi aynı sürede 2 ya da 3 kitap bitirebilir ve yavaş okuyan kişiden daha fazla anlar. ÖSS’ye hazırlanan bir öğrenci normalde 180 soruyu 180 dk da yetiştiremediği halde anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenirse yetiştirmeyi bir yana bırakıp 45–60 dakikada bitirebilir. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenen bir okuyucu hızlı okuyarak zihinsel gezintileri asgariye indirmiş olur. Böylece konsantrasyon artar ve bilgi kaydı daha berrak olur. Düşünce, algılama, değerlendirme kavramı ve karar hızı artar. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini bilen bir okuyucu okuma işini monotonluktan çıkarır zevkli ve eğlenceli bir hale getirir. Daha kısa sürede daha fazla öğrenme fırsatı bulmuş olur. Okumak için vakit ayırmak günümüzde gittikç...Devamını Oku »

Hızlı Okuma(Hızlı Okuma Engelleri Frenleri)

Hızlı Okuma(Hızlı Okuma Engelleri Frenleri)

OKUMAYI ENGELLEYEN FRENLER Hızlı okuma öğrenmeden önce okuma hızımızı engelleyen okuma frenlerini öğrenmemiz, öncelikle bizi yavaşlatan bu frenler fark edip kurtulmamız gerekmektedir. Okuma frenleri şimdiye kadar öğrendiğimiz okuma bilgilerinin neredeyse tamamı. Bu yanlış alışkanlıklarımızı terk etmeden okumamızı hızlandırmamız çok güçtür. Okuma frenlerinden kurtulmamız için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmamalı, bir anda çözemediğiniz için sorunlara takılıp kalmamalısınız. Daha önce bu konuda bilgi edinmiş olanlar ya da bir seminere katılanlar tam anlamıyla öğrendiklerini uygulayamamışlarsa olumsuz bir yargıya kapılmış olabilirler. Ya da kendi kendilerine hızlı okumayı denemiş ‘’Denedim ama olmuyor’’ deyip bu işten vazgeçmiş olanlar vardır. Bu noktada, verdiğimiz seminerlerde bu işin üzerine ciddiyetle eğilen binlerce öğrencimizin, okuma hızını en az %200-300 artırdığını gözlemledik. Şimdi aşağıdaki okuma hızımızı yavaşlatan frenlerin neler olduğunu geçelim. Kelime – keli...Devamını Oku »

Hızlı Okuma(Bilgi Çağında Oku-Mobiliniz Kaç Model?)

Hızlı Okuma(BİLGİ ÇAĞINDA  OKU-MOBİLİNİZ KAÇ MODEL?)

BİLGİ ÇAĞINDA OKU-MOBİLİNİZ KAÇ MODEL? Biliyorum bu başlık size çok saçma geldi. Çünkü hemen hemen hepimiz okumayı 6- 7 yaşlarında ilkokulda öğrendik… Aslında başlığımızla size anlatmak istediğimiz daha iyi okuma için en son ne zaman kendinizi geliştirdiğiniz. Öyle ya bilgilerin %80- 85‘i okuyarak elde edildiğine göre bugüne kadar daha etkili okumanın çabasını göstermiş olmanız gerekir... Eğer böyle yapmadıysanız, belki de siz hala ilkokul 2 ya da 3 çocuğun etkinliğinde okuyorsunuz. Düşünürseniz ilkokulda bir kere kelimeleri kavrayıp da içimizden okumaya başladığımızda okumayı öğrendiğimiz düşünülür. Okumayı bir kere öğrenince bundan sonra geriye sadece öğrendiklerinizi uygulamak kalır, diye düşünüldüğü için bundan sonra okumayla ilgili çok az şey öğretilir. Okumayı sökmek, okumanın daha ilk evresidir. O yüzden gerçekle çok fazla ilgisizdir. Bu durumda bırakmak, emeklemeyi öğrenen bir bebeğin tüm hareketleri öğrendiğini varsayması gibi bir şeydir. Hâlbuki daha yürümen...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Yukarı Çık