Sözler

Atasözleri Anlamları, İyilik Ve Kötülük

ATASÖZLERİ ANLAMLARI, İYİLİK ve KÖTÜLÜK

1. Arpa eken, buğday biçmez: Her şeyin bir sebebi vardır. İnsan da yaptığının karşılığım bulur. Bu nedenle kendimiz ne bulmak istiyorsak başkalarına da onu sunmalıyız. Kötülük yaptıktan sonra iyilik beklemeye hakkımız yoktur. Bir belâ veya kötülükle karşılaştığımız zaman hemen kendi iş, niyet ve davranışımızı gözden geçirmeliyiz. O işin başımıza gelme sebebini düşünmeliyiz. Çünkü yaşadıklarımız, bizim önceden yaptıklarımızdır. Yaptığımız iyiliğin bir gün mutlaka bize ve topluma faydası olur. Kötülük yaptıktan sonra iyilik bekleme hakkımı? 2. Beleş atın dişine bakılmaz: (bk. Haddini Bilmek: Söz 12). 3. Bir elin verdiğini öbür elin görmesin: (bk. Dürüstlük: Söz 4. Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar: Başkalarının ihtiyaç duyduğu şeyi har vurup harman savurmak, öz...Devamını Oku »

Atasözleri Anlamları, Saygınlık

ATASÖZLERİ ANLAMLARI, SAYGINLIK

1. Adam, adamdan korkmaz, hatır sayar: Dürüst insan, bir diğerine karşı saygıda kusur etmez. Sonuna kadar saygılıdır, hizmetini içtenlikle yapar ve buna da gereken özeni gösterir. Karşısındaki kişinin zorlamasına veya tehdidine gerek kalmadan kendi insanlığını yerine getirir. Bazı yanlışları sabırla karşılar. Dışarıdan bakanlar bu davranışı bir korkunun eseri olarak görebilirler. Ancak bu, korku değil insanlıktır. Bilge kişilerin insanlara olan saygısı ya da hizmeti, korku ve minnete bağlı değildir. Olgun kişilerin suskunluklarını bir korku olarak değil insana verilen değer ve saygınlık olarak düşünmeliyiz. 2. Adam adamdır, olmasa da pulu; eşek eşektir, olmasa da çulu: İnsanların değeri sahip oldukları mal ve makama göre değil, ahlâk, anlayış ve davranışlarına göredir. Nice fakir insan, etrafına güzel ahlâk ve sevgiyle yaklaşırken, nice zengin insan, konum ve ortamı gereği insanlara yüksekten bakarak k...Devamını Oku »

Atasözleri Anlamları, Dostluk

 ATASÖZLERİ ANLAMLARI,  DOSTLUK

1. Abdal tekkede, hacı Mekke'de gerek: İnsan, yetenek, ilgi ve bilgi düzeyine göre çevre edinmeli ve kendine yakın, kişiliğine uygun olanlarla çalışmalıdır. Beraberlik bu şekilde anlamlı ve uyumlu olur. Yapımıza ve düşüncemize uymayan işlerde başarısız oluruz. Kendimize yakın olmayan insanlarla mutlu olamayız. Herkes kendine uygun bir dost, uygun bir çevre ve iş bulmalıdır. Kendimizle, düşüncemizle çelişen işlerde başarılı ve mutlu olamayız. 2. Adam adamın rahmanı, adam adamın şeytanı: İyilik de kötülük de insana özgüdür. En iyi yardımcımız da düşmanımız da insandır. Biri bize en güzel yolu gösterip yaşamımızı kurtarabilir, diğeri en onulmaz belâlara düşürebilir. Yaptığımız olumlu ve olumsuz davranışların çevremizi, özellikle bizi sevenleri ve yakınlarımızı etkilediğini unutmamalıyız. Bizi etkileyebilecek yakın çevremizdeki insanların kişiliğine dikkat etmeliyiz. İnsanı en fazla insan etkiler. ...Devamını Oku »

Atasözleri,Deyimler,Özlü Sözlerin Anlamları, Bencillik

 ATASÖZLERİ,DEYİMLER,ÖZLÜ SÖZLERiN ANLAMLARI, BENCİLLİK

1. Alacağına şahin, vereceğine karga: Kimi insanlar tüm işlerinde kendilerini düşünürler. Kendi çıkarları söz konusu olursa atak ve ciddi olurlar, aslan kesilirler. Sorumluluklarını yerini getirmede ise pasif ve duyarsız kalırlar. Bu insanların bencilliğini gösterir. Başkalarının haklarını korumada ve sorumluluklarımızı yerine getirmede aynı kararlılığı ve duyarlılığı göstermeliyiz. 2. Anamızı işret ile rüşvet ağlatır: Her işin bir bilinen işleyişi vardır. Emek ve ilgimize göre çalışırız. Ancak kimileri hedeflerine rüşvet vererek ulaşmak ister. Bu bencil kişiler, yalnızca kendilerini yormadan, bedelini ödemeden bir şeye kavuşmayı düşünürler. Bunun için ellerinden gelen yolsuzluğu ve arsızlığı yaparlar. Bu, hakkı ile çalışanları bezdirir, güven ve adalet yara alır. Böyle yapmakla bir şeyler elde ettiğimizi düşünmemeliyiz. Hepimiz bu tür yanlışlıklar ile en değerli şeylerimizi kaybeder, büyük...Devamını Oku »

Atasözleri Anlamları, Akıl Ve Düşüncesizlik

 ATASÖZLERİ ANLAMLARI, AKIL ve DÜŞÜNCESİZLİK

1. Ahmağa yüz, aptala söz vermeye gelmez: Dostluk ve yardımlaşma, insanların seviyelerine göredir. Cahil kişiler, gösterilen dostluğu anlayamaz, ilişkilerde sınırı aşarlar. Kendilerine samimi davrananı pişman ederler. Düşüncesiz insanlara söz vermeye gelmez. Bunlar, mecbur olmadığımız halde bizi yardıma zorlarlar. Zamansız ve yersiz isteklerde bulunurlar. Kendilerine yardımı zorunlu görürler, dedikleri yapılmazsa da düşman olurlar. İlgi ve yakınlık göstereceğimiz insanların belirli bir düzeyi olmalıdır. 2. Ahmak misafir ev sahibini ağırlar: Akılsız veya cahil insanlar, içinde bulundukları ortamda sınır tanımazlar. Kendilerini ilgilendirmeyen konularda emir vermeye ve iş yapmaya başlarlar. Bulunduğumuz yerde konumumuzu bilmeliyiz. Bizden büyük, bilgili ve sorumlu kişilerin yanında, düşünerek hareket etmeliyiz. Gereksiz davranışlardan kaçınmalıyız. Bize sunulanlarla, başkasının ilgi ve iltifatına y...Devamını Oku »

1 2 3 4
Yukarı Çık