Zeka

Duygusal Zeka(Kalpten Başlamak)

Duygusal Zeka(Kalpten Başlamak)

Anne-babanın duygusal yeterlilik zerindeki etkisi beşikte başlar. Tanınmış Harvardlı pedagog T. Berry Brazelton, bebeğin hayata karşı temel tavrını teşhis iin basit bir test kullanıyor. Sekiz aylık bir bebeğe iki kp verip bunları nasıl yan yana getirmesini istediğini gsteriyor. Hayata umutla bakan, yeteneklerine gvenen bebek, Brazelton'a gre; bir kp alıp ağzına gtrr, saına srer, masanın kenarından aşağı iter, yerden alıp tekrar kendisine verip vermeyeceğinizi izler. Alıp verirseniz, ondan istediğiniz işi tamamlar, yani kpleri bir araya getirir. Sonra da size beklenti dolu parıldayan gzlerle, Hadi bana ne kadar harika olduğumu syle! dercesine bakar.4 Bu tr bebekler hayatlarındaki yetişkinlerden yeterli lde onay ve teşvik almışlardır; hayatın kk zorluk...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Fırsatlara Açılan Pencereler)

Duygusal Zeka(FIRSATLARA AÇILAN PENCERELER)

Kk bir aile trajedisi. Cari ve Ann, beş yaşındaki kızları Les-lie'ye yeni ıkmış bir video oyununu nasıl oynayacağını gsteriyor. Ancak Leslie oynamaya başladığında, annesiyle babasının ona yardım etmek iin harcadıkları aşırı hevesli abalar engel oluşturuyor gibi. Sağda solda birbiriyle elişen emirler uuşuyor. Sağa, sağa... Dur. Dur. Dur! Ann'ın, yani annenin sesi gitgide daha dikkatli ve kaygılı bir hal alıyor, Leslie ise dudağını emiyor ve kocaman aılmış gzlerle video ekranına bakarak emirleri izlemeye alışıyor. Bak, hizada değilsin... onu sola koy! Sola! diye serte emirler veriyor Cari, yani baba. O sırada Ann, aresizlik ifadesiyle gzlerini yukarıya doğru dndryor, Carl'ın nerisini Dur! Dur diye bağırarak bastırıyor. Ne annesi...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Olumlu Duyguların Yararları)

Duygusal Zeka(OLUMLU DUYGULARIN YARARLARI)

fke, kaygı ve depresyonun olumsuz tıbbi etkileriyle ilgili deliller, gz ardı edilemeyecek bir birikim oluşturmuştur. Kronikleştiğinde, fke ve kaygı insanların bir dizi hastalığa karşı direncini kırabilir. Depresyon ise kişilerin daha kolay rahatsızlanmasına neden olmasa bile, zellikle durumu ağır olan daha zayıf hastaların tıbbi aıdan iyileşmesini engelleyebilir ve lm riskini artırabilir. Ancak kronik duygusal sıkıntı değişik biimleriyle zehir gibi bir etki yapıyorsa, bunun karşıtı bir dizi duygu da, bir lde panzehir etkisi yapabilir. Bu, olumlu duyguların hastalıkları tedavi edeceği ya da glmenin veya mutluluğun tek başına ciddi bir hastalığın gidişatını değiştirebileceği anlamına gelmez. Olumlu duyguların sağladığı ek stnlk aık değildir, ama ok sayıda insanla yapılmış incelemelerden yararlanarak, ha...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Ölçüsüz Ve Yersiz Kaygı)

Duygusal Zeka(Ölçüsüz ve Yersiz Kaygı)

Kendimi her an kaygılı ve gergin hissediyorum. Her şey lise yıllarında başladı. Btn notlarım A' idi ve acaba sınavdan ka alacağım, diğer ocuklarla hocalar beni seviyor mu, derse yetişmeliyim gibi şeyler dşnerek srekli tasalanırdım. Okulda iyi ve rnek biri olmam konusunda ailem byk baskı yapıyordu... Sanırım btn bu baskılar beni kertti, nk midemdeki sorunlar lisenin ikinci yılında başladı. O zamandan beri kafeinli iecekler ve baharatlı yiyeceklere gerekten dikkatli olmaya başladım. Tasalandığımda veya gergin olduğumda midemin yandığım hissediyorum ve zaten oğu zaman bir şeyler yznden tasalandığım iin, hep midem bulanıyor. Kaygı -hayattaki baskıların uyandırdığı sıkıntı- bir hastalığın başlangı ve iyileşme sreciyle bağlantısı bilimsel olarak en iyi...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Kurumsal Kavrayış Ve Grup Iq'Su)

Duygusal Zeka(KURUMSAL KAVRAYIŞ VE GRUP IQ'SU)

Yzyılın sonunda Amerikan iş gcnn te biri bilgi işileri yani, piyasa analizcileri, yazarlar ya da bilgisayar programcıları gibi, verimlilikleri bilgiye kattıkları değerle llen kişilerden oluşacak. Bilgi işisi terimini yaratan nl ynetim dehası Peter Drucker, bu tr işilerin ok uzmanlaşmış kişiler olması dolayısıyla, retkenliklerinin, abalarının kurumsal bir ekibin parası olarak eşgdmne bağlı olduğuna işaret ediyor: yazarlar yayıncı değildir; bilgisayar programcıları da yazılım dağıtıcısı değildir. İnsanlar her zaman birlikte alışmış olsalar da, Drucker'e gre bilgi işinde bireyin kendisi değil, ekibi bir alışma birimi olur. Bu da duygusal zeknın, yani insanların birbirleriyle uyum sağlamasına yardımcı ola...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık