Zeka

Duygusal Zeka(Mükemmelliğin Nörobiyolojisi,Öğrenme Ve Akış)

Duygusal Zeka(MÜKEMMELLİĞİN NÖROBİYOLOJİSİ,ÖĞRENME ve AKIŞ)

Bir besteci işini en iyi yaptığı anları şyle tarif ediyor: yle bir kendinizden geiyorsunuz ki, orada yokmuşsunuz gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Ben bunu pek ok kez yaşadım. Sankelim bana ait değilmiş ve olup bitenlerle hibir ilişkim yokmuş gibi. Sadece orada huşu ve hayranlık ierisinde oturup, izliyorum. Ve o kendiliğinden akıp gidiyor. Bu tanımlama, birbirinden farklı yzlerce kadın ve erkeğin -dağcılar, satran şampiyonları, cerrahlar, basketbolcular, mhendisler, yneticiler ve hatta dosyalama memurlarının- sevdikleri bir işi yaparken kendilerini aşma hissine kapıldıkları anları anlatmalarına dikkat ekecek derecede benziyor. Yirmi yıldır yaptığı araştırmalar sresince, bu tr zirveye ıkmış performansların yklerini derleyen Chicago niversitesi'nden Psikolog Mihaly Csikszentmihalyi, bu insa...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Olumlu Düşünmenin Gücü)

Duygusal Zeka(OLUMLU DÜŞÜNMENİN GÜCÜ)

niversite ğrencilerine şu hayali durum sunulmuştu: B almayı hedeflediğiniz halde nihai notunuzun yzde otuzunu oluşturan ilk sınav notunuzun D olduğunu gryorsunuz. D aldığınızı ğrendikten bu yana bir hafta gemiş bulunuyor. Ne yaparsınız? Verilen yanıtlar, tamamen umut etkenine bağlı olarak değişiyordu. Umutlu ğrencilerin tepkisi daha fazla alışmak ve alacakları nihai notu ykseltmek iin neler yapabileceklerini dşnmek olmuştu. Orta karar umutlu olanlar ise, notlarım ykseltmenin eşitli yollarını dşnmş ancak bu yolları takip etmekte daha az kararlılık gstermişlerdi. Tahmin edileceği gibi az umutlu ğrenciler, moralleri bozularak her iki bakımdan da işin ucunu bırakmışlardı. Ancak bu, yalnızca kuramsal bir soru değildir. Bu araştırmayı yapan Kan...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Dürtü Kontrolü Ve Ruh Hali)

Duygusal Zeka(DÜRTÜ KONTROLÜ ve RUH HALİ)

Drt yaşında olduğunuzu ve birinin size şunu teklif ettiğini dşnn: Eğer yapmakta olduğum grevi bitirmemi beklersen, iki lokum alabilirsin. Eğer o zamana kadar bekleyemezsen, hemen şimdi, ama sadece bir tane alabilirsin. Bu, tabii ki, drt yaşındaki bir ocuğun drt ile kendini tutma, id ile ego, arzu ile zdenetim, anında doyum ile erteleme arasındaki sonsuz savaşımın getiği minik dnyasında ruhunu zorlayacak bir neridir. ocuğun bunlardan hangisini setiği, onun hakkında ok şey ifade eder; bu sadece hızlı bir karakter okuma değil, aynı zamanda ocuğun yaşam boyu izleyeceği yol hakkında fikir veren bir sınavdır. Belki de drtlere karşı koyabilmekten daha temel bir psikolojik beceri yoktur. Tm duygular doğaları gereği, bir şekilde drty eyleme dkmenin yolunu atı...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Duygularını Bastıranlar)

Duygusal Zeka(DUYGULARINI BASTIRANLAR)

Cmle Oda arkadaşının karnını tekmeledi... diye başlıyor. Bitişi ise şyle, ama aslında ışığı amak istiyordu. Bir saldırı eyleminin biraz inanılması g de olsa, masum bir hataya dnştrlmesi, duygularını bastırmanın canlı bir rneğidir. Yukarıdaki cmle duygularını bastıranlar, yani otomatik bir şekilde duygusal rahatsızlığı bilinlerinden silmeye alışmış kişiler zerinde yapılan incelemeye gnll olarak katılmış bir niversite ğrencisi tarafından sylenmiştir. Başlangı kısmı Oda arkadaşının karnını tekmeledi... olan cmle bu ğrenciye verilmiş cmle tamamlama testinin bir parasıdır. Diğer testler bu kk zihinsel kaışın kişinin hayatındaki daha genel bir eğilimin, duygusal olarak rahatsız eden şeylerin oğu...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Melankoliyle Baş Edebilme)

Duygusal Zeka(MELANKOLİYLE BAŞ EDEBİLME)

İnsanların kurtulmak iin en fazla aba harcadıkları ruh halle-inin başında znt gelir; Diane Tice, insanların kederden kurtulmaya alıştıkları sırada, ok daha yaratıcı olduklarını bulgulamış-|ur. Tabii tm zntlerden kamak gerekmez; her trl ruh hali gibi, melankolinin de bazı yararları vardır. Bir kaybın verdiği zntnn değiştirilemeyen belli etkileri vardır: Eğlenceye, zevk alman şeylere karşı ilgimizi keser, dikkati kaybedilen şeye odaklar, en azından bir sreliğine yeni girişimler iin gereksindiğimiz enerjiyi tketir. zetle, bu durum kişiyi hayatın meşgalelerinden uzaklaştırıp derin dşncelere yneltir. Kaybımızın yasını tutabilmemiz, anlamını derinlemesine dşnebilmemiz ve sonuta hayatımızı devam ettirmemizi sağlayacak gerekli psikolojik ay...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık